Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Vakit namazlarını cemaatle kılmanın hükmü nedir?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 15:25    Güncellendi: 31.01.2025 15:25
İslâm dini birlik ve beraberliğe büyük önem vermiştir. Günde beş vakit namazın haftada bir cuma namazının ve senede iki kez olan bayram namazlarının cemaatle kılınması müminlerin birbirlerinden haberdar olmalarına görüşüp kaynaşmalarına birbirleriyle yardımlaşmalarına vesile olmak gibi bir işlev üstlenmektedir. Bu bakımdan cemaatle namaz kılmak istenen birlik ruhunun sağlamlaştırılmasında ve devam ettirilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir.
Hz. Peygamber (s.a.s.) farz kılınışından itibaren hayatının son zamanlarına kadar beş vakit namazı sürekli kendisi cemaate imam olarak kıldırmış Müslümanları da namazları cemaatle kılmaya teşvik etmiştir (Ebû Dâvûd Salât 48-49). Cemaatin önemini belirten çok sayıda hadis bulunmaktadır. Bunlardan birinde Hz. Peygamber (s.a.s.) “Üç kişi bir köyde veya kırda bulunur ve namazlarını cemaatle kılmazlarsa şeytan onlara hâkim olur. Öyleyse cemaatten ayrılma. Çünkü kurt ancak sürüden ayrılan koyunu yer.” (Ebû Dâvûd Salât 47 [547]) buyurmaktadır. Ayrıca Peygamber Efendimiz (s.a.s.) cemaatle kılınan namazın sevabının tek başına kılınandan 27 derece daha fazla olduğunu belirtmiştir (Buhârî Ezân 30 [645]; Müslim Mesâcid 249 [650]).
Bu ve benzeri hadisler ve ilgili âyetlerden hareketle Hanbelîler beş vakit namazın cemaatle kılınmasının erkekler için farz-ı ayın Şâfiîler ise farz-ı kifâye olduğunu söylemişlerdir. Hanefî ve Mâlikîlere göre ise cuma namazı dışındaki farz namazları cemaatle kılmak gücü yeten erkekler için müekked sünnettir (Merğinânî el-Hidâye 1/56; Cezîrî el-Mezâhibü’l-erbe‘a 1/368-369).
Bu itibarla cemaate gitmeye engel bir durum olmadıkça beş vakit namaz cemaatle kılınmaya çalışılmalıdır. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) camiye giderken atılan her adımdan dolayı kişinin bir derece yükseltilip bir günahının silineceğini haber vermiştir (Buhârî Ezân 30 [647]; Ebû Dâvûd Salât 49 [559]).