Kur'ân-ı Kerim’de dua ile ilgili âyetler geniş bir yer tutar. İki yüz kadar âyet doğrudan dua ile ilgilidir. Ayrıca tesbîh hamd şükür istiâne (Allah'tan yardım dileme) istiâze (kötü ve şerli olan her şeyden Allah'a sığınma) tazarru (kendi eksikliğini bilerek Allah'a yalvarma) tövbe ve istiğfar gibi kulun Allah’a yönelişini ve isteklerini ifade eden çok sayıda âyet de dua ile alakalıdır. Dua ile ilgili âyetlerin bir kısmında insanların Allah’a dua etmeleri emredilmiş duanın usûl âdâb ve tesirleri üzerinde durulmuştur (en-Nisâ 4/32; el-A’râf 7/29 55 180; Yûsuf 12/86; el-Mü’min 40/60). Örneğin Allah Teâlâ; "Kullarım sana beni sorduğunda (söyle onlara): 'Ben çok yakınım. Bana dua ettiği vakit dua edenin dileğine karşılık veririm.'…" (el-Bakara 2/186) buyurarak insanların dua ile kendisine yönelmelerini istemiştir.
Bazı sûre ve âyetler dua metinleri mahiyetindedir. Fâtiha sûresi buna güzel bir örnektir: "Rahmeti sonsuz merhameti tükenmez olan Allah'ın adıyla. Bütün övgüler âlemlerin Rabbi olan Allah'a yaraşır. O sonsuz merhametiyle lütuf ve ihsanda bulunan rahmetiyle hey şeyi kuşatandır. Hesap gününün tek hâkimidir. (Rabbimiz) yalnız Sana kulluk eder ve yalnız Senden yardım dileriz. Bizi doğru yola ulaştır. (Hidâyete erdirerek) nimet verdiğin kimselerin yoluna; gazaba uğrayanların ya da sapıtanların yoluna değil." (el-Fâtiha 1/1-7). Bakara sûresinin 201. âyeti dua olarak en çok okunan ayetlerdendir: “…Ey Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver ahirette de iyilik ver; bizi cehennem azabından koru.” Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) dua ederken sıkça bu âyeti okumuş (Buhârî De‘avât 55 [6389]; Müslim Zikir 26 [2690]) ve okunmasını tavsiye etmiştir (Müslim Zikir 23 [2688]).
Peygamberimiz (s.a.s.) ümmet-i Muhammed’in her bir ferdini kuşatıcı mahiyetteki Bakara sûresinin sonundaki şu duaların her gece okunmasını tavsiye etmiş ve okuyan kişiye (sevap olarak veya kötülerin şerrinden muhafaza etmesi bakımından) yeteceğini ifade buyurmuştur (Buhârî el-Meğâzî 12 [4008]; Müslim Salâtü'l-müsâfirîn 255 [807]): "…Rabbimiz! Unutur ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Rabbimiz! Bize bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme! Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet bizi bağışla bize acı! Sen bizim Mevlâmızsın! Kâfirler toplumuna karşı bize yardım eyle!" (el-Bakara 2/286).
Âl-i İmrân sûresindeki; "Rabbimiz! Bizi doğru yola ilettikten sonra kalplerimizi eğriltme. Bize tarafından rahmet bağışla..." (Âl-i İmrân 3/8) “…Rabbimiz! İman ettik; bizim günahlarımızı bağışla bizi ateş azabından koru!” (Âl-i İmrân 3/16) “Rabbimiz! İndirdiğine inandık ve Peygamber'e uyduk. Şimdi bizi (birliğini ve peygamberlerini tasdik eden) şahitlerden yaz..." (Âl-i İmrân 3/53) ayetleri mü'minlere istikâmet üzere olmayı bağışlanma dilemeyi ve hidâyete ulaşma yollarını öğreten dua ayetlerindendir. Yine Âl-i İmrân sûresinin 191-194. ayet-i kerîmelerinde; inananların her halükârda Allah Teâla'yı andıkları göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde tefekkür ettikleri belirtilmekte ve ardından yaptıkları dualarında; cehennem azabından Allah'a sığındıkları günahların bağışlanıp kötülüklerinin örtülmesini vefat ederken iyilerle birlikte canlarının teslim edilmesini âhirette vadettiği nimetlere ulaştırmasını ve hesap gününde kişiyi rezil rüsvâ etmemesini niyazda bulundukları ifade edilmektedir.
Kur'an-ı Kerim'de her hususta Allah'a niyaz eden ve yakaran peygamberlerin duaları da bulunmaktadır. Bu bağlamda Hz. Âdem (a.s.) ve eşi Hz. Havva'nın cennetten çıkarıldıktan sonra bağışlanmaları için yaptıkları "…Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan mutlaka ziyan edenlerden oluruz." (A'râf 7/23) şeklindeki duayı mü'minler tevbe istiğfar ederken daima zikrederler.
Hz. İbrahim’in (a.s.) duaları Kur'ân-ı Kerim'de bir hayli yer tutar. Bunların başında; “Rabbim! Bana sâlihlerden olacak bir evlat ihsan et!” (es-Sâffât 37/100) “Rabbimiz! Bizi sana boyun eğenlerden kıl neslimizden de sana itaat eden bir ümmet çıkar bize ibadet usullerimizi göster tevbemizi kabul et; zira tevbeleri çokça kabul eden çok merhametli olan ancak sensin.” (el-Bakara 2/128) duaları gelir. Yine Hz. İbrahim’in (a.s.) Rabbine ilticâ ederek çocuklarının ve zürriyetinin tevhid üzere olmaları ibadet ve taat üzere yaşamaları için yaptığı dualar bizler için örnek mahiyettedir: "Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılanlardan eyle; ey Rabbimiz! Duamı kabul et!" (İbrahîm 14/40) "Rabbim! Bana hikmet ver ve beni iyiler arasına kat. Bana sonra gelecekler içinde iyilikle anılmak nasip eyle! Beni Naîm cennetinin vârislerinden kıl… (İnsanların) diriltilecekleri gün beni mahcup etme. O gün ne mal fayda verir ne de evlât. Ancak Allah'a kalb-i selîm ile gelenler o günde fayda bulur." (eş-Şuarâ 26/83-89).
Toplumu ifsat etmek isteyenlere karşı Hz. Lût (a.s.) şöyle dua etmiştir: "Rabbim! Beni ve ailemi onların yapageldikleri kötü şeylerden kurtar." (eş-Şuarâ 26/169) "...Rabbim! Şu fesatçılar güruhuna karşı bana yardım eyle." (el-Ankebût 29/30). Hz. Yûsuf (a.s.) da kendisine tuzak kuranlara karşı şöyle dua etmiştir: "...Ey Rabbim! Zindan bana bunların benden istediklerinden daha iyidir! Eğer onların hilelerini benden çevirmezsen onlara meyleder ve cahillerden olurum!" (Yûsuf 12/33) "Rabbim! Mülkten bana (nasibimi) verdin ve bana (rüyada görülen) olayların yorumunu da öğrettin. Ey gökleri ve yeri yaratan! Sen dünyada da ahirette de benim sahibimsin. Müslüman olarak canımı al ve beni sâlihler arasına kat!" (Yûsuf 12/101). Hz. Şuayb'ın (a.s.) kavminin hadsizliklerine karşı yaptığı; "…Rabbimiz! Bizimle kavmimiz arasında adaletle hükmet! Sen hükmedenlerin en hayırlısısın." (A’râf 7/89) "… Başarmam ancak Allah'ın yardımı iledir. Yalnız O'na dayandım ve yalnız O'na döneceğim." (Hûd 11/88) şeklindeki niyâzları ilticâ ve tevekküle örnek teşkil eden dualardandır.
Kur'ân-ı Kerim'de Hz. Mûsâ'nın (a.s.) yaptığı birçok duayı görmekteyiz: "… Rabbim! Doğrusu kendime zulmettim. Beni bağışla…" (el-Kasas 28/16) "…Rabbim! Beni zalimler güruhundan kurtar." (el-Kasas 28/21). O kavminin yaptığı hatalardan dolayı Allah'a şöyle yalvarmıştır: "…Rabbim beni ve kardeşimi bağışla bizi rahmetine kabul et. Zira sen merhametlilerin en merhametlisisin!" (A’râf 7/151) "…Rabbim!... İçimizden birtakım beyinsizlerin işlediği (günah) yüzünden hepimizi helâk mi edeceksin?… Sen bizim sahibimizsin bizi bağışla ve bize acı! Sen bağışlayanların en iyisisin! Bize bu dünyada da iyilik yaz ahirette de. Şüphesiz biz sana döndük..." (A’râf 7/155-156). Firavuna dini tebliğ etmekle görevlendirilen Hz. Mûsâ’nın (a.s.) kendisine verilen görevin hakkıyla başarıya ulaşması için yaptığı şu niyazlar; özellikle kısa canlı ahenkli ve etkili cümleleriyle Kur'ân’daki dua örneklerindendir: "…Rabbim! Yüreğime genişlik ver. İşimi bana kolaylaştır. Dilimden (şu) bağı çöz ki sözümü anlasınlar. Bana ailemden bir de vezir (yardımcı) ver kardeşim Harun'u. Onun sayesinde arkamı kuvvetlendir. Ve onu işime ortak kıl. Böylece seni bol bol tesbih edelim. Ve çok çok analım seni. Şüphesiz sen bizi görmektesin." (Tâhâ 20/25-35).
Hz. Süleymân'ın (a.s.) yaptığı şu dua yaratıcıya nasıl hamd ve şükredileceği hususunda örnektir: "…Ey Rabbim! Beni bana ve ana-babama verdiğin nimetlere şükretmeye ve hoşnut olacağın iyi işler yapmaya muvaffak kıl. Rahmetinle beni iyi kulların arasına kat." (en-Neml 27/19). Hz. Eyyûb (a.s.) de Rabbine şöyle niyaz eder: "…Başıma bu dert geldi. Sen merhametlilerin en merhametlisisin." Bunun üzerine Yüce Allah onun duasını kabul ederek dert ve sıkıntılarını gidermiştir (el-Enbiyâ 21/83-84). Yine denize atılan ve bir balık tarafından yutulan Hz. Yûnus'un (a.s.) karanlıklar içinde; "…(Rabbim!) Senden başka hiçbir ilâh yoktur. Seni tenzih ederim. Gerçekten ben zalimlerden oldum!" (el-Enbiyâ 21/87) şeklinde yaptığı dua bütün mü'minlerin dilinde tevbe ve istiğfâr duası olmuştur.
Kur'an-ı Kerim'de Peygamberimize (s.a.s.) ve mü’minlere yapmaları öğütlenen bazı dualar da zikredilmektedir: "… De ki! Allah bana yeter. O'ndan başka ilâh yoktur. Ben sadece O'na güvenip dayanırım. O yüce Arş'ın sahibidir." (et-Tevbe 9/129) "…Rabbim! Aramızda gerçekle hükmet anlattıklarınıza karşı ancak Rahman olan Rabbimizden yardım istenir." (el-Enbiyâ 21/112) "…Rabbim! Eğer onlara yöneltilen tehdidi (dünyevî sıkıntıyı ve uhrevî azabı) mutlaka bana göstereceksen bu durumda beni zalimler topluluğunun içinde bulundurma Rabbim!" (el-Mü’minûn 23/93-94) "…Rabbim! Şeytanların kışkırtmalarından sana sığınırım! Onların yanımda bulunmalarından da sana sığınırım!" (el-Mü’minûn 23/97-98) "…Bağışla ve merhamet et Rabbim! Sen merhametlilerin en iyisisin." (el-Mü’minûn 23/118) "…Rabbim! Gireceğim yere dürüstlükle girmemi sağla; çıkacağım yerden de dürüstlükle çıkmamı sağla. Bana tarafından hakkıyla yardım eden bir kuvvet ver." (el-İsrâ 17/80) "…Rabbim benim ilmimi artır." (Tâhâ 20/114).
Kur'ân’daki dua örneklerinde insanların sadece kendileri için dua etmemeleri; anne-babalarına eşlerine çocuklarına diğer yakınlarına ve bütün mü’minlere de dua etmeleri istenir: "Rabbim! Küçüklüğümde onlar (annem-babam) beni nasıl yetiştirmişlerse şimdi de sen onlara (öyle) rahmet et!..." (el-İsrâ 17/24) "…Rabbimiz! Bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve zürriyetler bağışla ve bizi takvâ sahiplerine önder kıl!" (el-Furkân 25/74) "…Rabbimiz! Bizi ve bizden önce gelip geçmiş imanlı kardeşlerimizi bağışla; kalplerimizde iman edenlere karşı hiçbir kin bırakma! Rabbimiz! Şüphesiz ki sen çok şefkatli çok merhametlisin!" (el-Haşr 59/10). Hz. Nuh ve Hz. İbrahim de kendilerinin ana-babalarının etraflarındaki mü'minlerin ve kadın-erkek tüm inananların bağışlanmasını için dua etmişlerdir (Nûh 71/28; İbrâhim 14/41).
İnsan dua ederken elbette kendisi için iyi olduğunu düşündüğü şeyleri ister. Ancak Kur'ân Kerim insanın bazen hayır istediğini düşünerek şer olacak şeyi istediğine de dikkat çeker: "İnsan hayır için dua ettiğini düşünerek (bazen) şerri ister. Zira insan pek acelecidir!" (İsrâ 17/11). Nitekim Bakara sûresi 216. ayette; "…Bazen hoşlanmadığınız (kötü gördüğünüz) bir şey sizin için hayır olabilir. Arzu ettiğiniz bir şey de sizin için şerli olabilir. Allah her şeyi bilir siz ise bilmezsiniz." buyrulmaktadır. Hz. Nuh (a.s.) da duasında bu durumu dile getirmiştir: "…Rabbim! Senden hakkında bilgim olmayan şeyi istemekten sana sığınırım. Eğer beni bağışlamaz ve esirgemezsen ziyana uğrayanlardan olurum!" (Hûd 11/47).
Aynı zamanda inananlar için bir öğüt hidayet rahmet ve şifâ kaynağı olan Kur'ân Kerim'de kulların maddî ve manevî hastalık sıkıntı vb. durumlarda Yüce Allah’a sığınması öğütlenmektedir (et-Tevbe 9/14; Yûnus 10/57; el-İsrâ 17/82; el-Enbiyâ 21/83-84; eş-Şu’arâ 26/80; Fussılet 41/44). Bununla birlikte Kur'ân Kerim insanın darlıkta olsun genişlikte olsun daima dua etmesini ister. Sadece başı dara düştüğünde dua etmesini yeterli görmez. Bu konuda Yüce Allah şöyle buyurmaktadır; "İnsana bir zarar geldiği zaman yan yatarak oturarak veya ayakta durarak (o zararın giderilmesi için) bize dua eder; fakat biz ondan sıkıntısını kaldırınca sanki kendisine dokunan bir sıkıntıdan ötürü bize dua etmemiş gibi geçip gider..." (Yûnus 10/12).
Bir şeyin olmasını isteyen kişi hem elinden geleni yapacak hem de dua edecektir. Nitekim Kur'ân’da Mü’minlere iman etmelerinden sonra ısrarla sâlih amel işlemelerinin emredilmesi sözlü ve fiili duanın birbirinden ayrılmaması gerektiğini göstermektedir: “İman edip salih amel işleyenlere zemininden ırmaklar akan cennetler verileceğini müjdele…” (el-Bakara 2/25). Bu itibarla akıl ve irade sahibi insan ancak ortaya koyduğu en temel eylemlerden birisi olan kulluk ve dua ile Allah katında bir kıymete erişebilir: “(Resûlüm!) De ki: (Kulluk ve) yalvarmanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin?” (el-Furkân 25/77).
Kur'ân-ı Kerim’de yer alan duaların sadece dünya hayatıyla sınırlı olmadığı ahiret âleminde de devam edeceği anlaşılmaktadır. Cennetliklerin ahirette kavuşacakları nimetlerden dolayı Allah’a samimi bir kalple yapacakları dualarda büyük bir mutluluğun ve huzurun izleri görünmektedir: "Onların oradaki duası: «Allah’ım! Seni noksan sıfatlardan tenzih ederiz!» (sözleridir). Orada birbirleriyle karşılaştıkça söyledikleri ise «selâm» dır. Onların dualarının sonu da şudur: Hamd âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur." (Yûnus 10/10).
Sonuç itibariyle Kur'ân-ı Kerîm'de kulun; her hâlde Allah'a hamd-u senâ etmesi O'na niyaz edip günahından afv ve mağfiret dilemesi darlıkta ve genişlikte hastalıkta ve sıkıntılı durumlarda O'ndan yardım istemesi dünya ve ahiret saadeti için Allah'a yalvarması istenmektedir. Yine insanın; sadece kendisi için değil de anne-babası eşi çocukları akrabaları ve bütün mü'minler ve onların tevhid üzere kulluk edip taatten ayrılmamaları için dua etmesi de öğütlenmektedir. Yapılan bu yakarışlar karşısında Yüce Allah'ın kulunun her an yanında olduğu ve ona cevap verdiği dualarını kabul edip sıkıntılarını giderdiği de Kur'an-ı Kerim'de bildirilmektedir. Hz. Âdem'den (a.s.) Peygamberimiz'e (s.a.s.) kadar bütün peygamberlerin her fırsatta Allah'a niyazda bulunup ona iltica ederken yaptıkları yakarışlar bizler için en güzel dua örneklerini teşkil eder.