Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Dijital oyunlar teknolojik gelişmelerle birlikte ivme kazanmış son dönemlerde hızla dünya geneline yayılmış; binlerce kişinin çalıştığı milyonlarca insanın etkileşime girdiği ve kitleleri etkisi altına alan büyük bir endüstriye dönüşmüştür. Dijital oyunlar mahiyetine ve işlevine göre farklılaşmaktadır. Aksiyon dövüş spor gibi eğlence oyunları yanında deneyim kazanmak eğitim ve sağlık gibi farklı alanlara hizmet eden oyunlar da geliştirilmiştir.
Dijital oyunlar doğru ve etkin kullanılması halinde duygusal fiziksel psiko-sosyal açılardan müspet etkiler oluştururken uygun olmayan oyun seçim ve süreleri ile fiziksel-ruhsal deformasyon ve bağımlılık başta olmak üzere çok yönlü olumsuzluklara da sebep olabilmektedir. Öte yandan dijital oyunlar propaganda aracı olarak da kullanılmakta; oyun karakterleri ve reklamlar aracılığıyla genellikle de örtülü mesajlarla İslam karşıtlığı ve nefret söylemi işlenmekte; ırkçılık cinsellik şiddet korku ve baskı gibi unsurlarla dinî ve ahlakî değerler dejenere edilmektedir.
Dijital oyunların hükmü mahiyetine ve etkisine göre farklılık gösterir. Prensip olarak dinî ve ahlakî açıdan mahzur barındırmayan eğlence eğitim strateji tasarım bilgi dikkat teknik motor becerisi vb. yönlerden kişiyi geliştiren dijital oyunları oynamak mubahtır.
İslam inanç esasları ve temel hükümleriyle alay eden İslâm’ın kutsallarını değerlerini ve Müslüman kimliğini tahkir eden şirk ve inkârı (küfür) yücelten batıl dinleri ve inançları öven; kumara alet edilen amacı veya muhtevası eşcinsellik ve müstehcenlik gibi haram hususlar olan oyunları oynamak haramdır. Ayrıca kişinin ruh sağlığını psikolojisini ve davranışlarını olumsuz yönde etkileyen; suç ırkçılık zorbalıkvb. kötü alışkanlıklara götürme ihtimali yüksek olan oyunları oynamak harama yakın mekruhtur.
Bunun yanında dijital oyun platformları içerisinde yer alan yazılı veya sözlü sohbet bölümlerinde kişilik haklarına vemahremiyet ilkelerine riayet edilmeli bu oyunlar bağımlılığa ve vakit israfına yol açmamalı; namaz oruç vb. dinî yükümlülüklerle beraber kişinin eğitim iş/görev ve aile içi ilişkiler gibi alanlardaki sorumluluklarında da ihmale sebebiyet vermemelidir.