Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Hocam Ramazan'da uyku ihtiyacını nasıl hangi vakitlerde ve ne kadar gidermem gerektiğini bilmiyorum. Sünnet olanı bilip ona göre uyku konusunu ayarlamak isterim.
Ramazan gecelerinden birinde Kadir Gecesi gizli ancak uyku için en verimli vakit gece vakti oluyor. Gece uyumadığımızda uyku ihtiyacını gündüz gidermek durumunda kalıyoruz ve günümüzün yarısına yakını gitmiş oluyor. Gündüz uyusak bile gece aldığımız uyku gibi kaliteli olmuyor.
Peygamber Efendimiz (aleyhisselam) ve sahabeler (radıyallahu anhum) Ramazan'da uyku ihtiyacını nasıl hangi vakitlerde ve ne kadar gideriyorlardı?
Özellikle son on gecede Kadir Gecesi olma ihtimali çok yüksek. Kadir Gecesini ihya etmek ne demek? Son on gecede hiç uyumamalı mıyız? Geceyi ihya etmek derken hiç uyumadan bütün geceyi ibadet etmek olarak mı algılayalım yoksa çok az uyuyup kalan kısmı ihya etmek mi gerekir?
Peygamber Efendimiz son on gece hiç uyumadan bütün geceyi ibadet ederek mi geçirmiştir? Son on geceyi nasıl değerlendirmiştir?
Rabbimizden Ramazan ayının bereketini sağanak sağanak üzerimize yağdırmasını niyaz ederiz.
Evet aradığımız gece Ramazan içinde saklı Kadir gecesidir ve bunun için Allah Teâlâ Ramazan gecelerini ihya etmeyi Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimizin örnekliğinde göstermiştir. O gecede affedilmiş olmak bu dünyadaki her şeyden değerlidir. Arzuladığımız da budur. Nitekim Ramazan'ın tam bir imanla hakkıyla geçirilmesi sonucunda geçmişimizin temizleneceğine dair sahih hadisler vardır. Müjde af olma müjdesidir. Yine Kadir gecesini bir kişinin bilmesi durumunda yapması gerekeni soran hanımı Aişe annemize Peygamber efendimiz Allah'tan affedilmeyi istemesini tavsiye etmiştir. Kıldığımız teravih namazları tilavet ettiğimiz sure ve ayetler yaptığımız iyilikler hep bu af olmaya vesile olması için fırsat amelleridir. Son on gün özelindeki İtikâf ibadeti de buna yöneliktir.
Gecenin ihyası ise her şeyden önce farz ibadetlerin yerine getirilmesi ile olur. Yatsı ve sabah namazlarını vaktinde cemaatle kılmış biri genel hatlarıyla gecesini ihya etmiştir. Hanımlar ise kendi başlarına kıldıklarında aynı sevabı yakalamış olurlar.
Öte yandan böylesine mübarek geceleri şeytanın çalmak için uğraşacağı da unutulmamalıdır. Farzlar kadar değerli bir başka konu da günaha özellikle de kul hakkına girmemektir. Mesela; insanın ailesi ile tartışmalı ve kavgalı geçirdiği geceler büyük bir kayıptır. Belki de teravihleri kaptırdığı gönül kırdığı için kul hakkından dolayı vebal taşıdığı geceler olabilir.
Özetle söyleyecek olursak geceleri uykusuz kalıp sabaha kadar namaz kalmak değildir bizden beklenen. Tam bir kul olma bilinciyle hataya düşmeden önce asıl görevlerimizi ahlakımızla hakkıyla yerine getirip sonra da üzerine gücümüz yettiğince affedilmeyi hak edecek işler yapmaktır.
Bundan sonrası için Kadir gecesini değerlendirmek isteyenler için şöyle bir yol haritası çizebiliriz:
Allah'tan hepimiz için afiyet ve aile huzuru niyaz ederiz. Ümmetimiz için ıslah kendimiz için de arınma vesilesi olsun Ramazanımız.