- Yaklaşık 1 sene önce küçük şüpheler olarak başladı imanındaki azalmam ilk başlarda vesvese diyordum ancak çok büyüdü şu an İslam dinine ve Allah’a inan(a)mıyorum. Eğer Allah varsa beni nasıl yakacak her şeyde çelişki var. Böyle bir çelişki içinde ben aklımı kullanarak ateizmi buldum. Ama ona da tam inanmış değilim. Vereceğiniz cevaplar benim için çok önemli. Ölümün ne zaman geleceği belli değil o yüzden biran önce Allah’a inanmak istiyorum:
1. Kuranda Allah dağları görürsün de donmuş sanırsın oysa onlar bulutların sürüklenmesi gibi sürüklenirler. Bu ayet bilimsel olarak yanlıştır. Dağlar hareket etmez. Hareket eden manto tabakasıdır. "Eğer diyecek olursanız dağlar yerin üstünde doğal olarak hareket ediyorlar" Allah öyle deseymiş o zaman burada bir hata var.
2. İlkel Hinduizm dinin kutsal kitaplarında verilen mucizeler bile şu Kuran mucizelerini ikiye katlar. Öyle tasvirlere filan gerek yok. Kolayca anlaşılıyorlar zaten ve denense Kuran’da mucize olarak düşündüğümüz konulardan bahseder. Örneğin o da denizlerdeki engelden bahseder vs.
3. Eğer diyecek olursanız Hindistan’a peygamber geldi sonra yerel halk bu kitabı değiştirdi o yüzden mucizeler var. Ama Kuran’dakiyle aynı mucizeler. Allah farklı kitap gönderemiyor mu?
4. Hz Muhammed in kendisi okuma yazma bilmez fakat bu bir şey değiştirmez. Kendi fedaileri ülkeleri gezerek bilgi toplamış olabilir.
5. Velhasılı kelam Kuran çelişki doludur bilimsel olarak yanlıştır.
- Eğer Allah varsa ve beni bu çelişkili dine inanmadım diye nasıl yakacak?
Değerli kardeşimiz
Cevap 1:
“Bir de o dağları görür de onları donuk ve hareketsiz sanırsın; Oysa onlar bulutların yürüdüğü gibi yürümektedirler. İşte bu her şeyi muhkem ve mükemmel yapan Allah’ın sanatıdır. Muhakkak ki O sizin yaptığınız her şeyden haberdardır.”(Neml 27/88)
mealindeki ayette dağların dönmekte olduğu açıkça ifade edilmiştir.
- Bu ayetten ilk anlaşılması gereken onun dünyanın döndüğüne işaret etmesidir. Çünkü dağların dönmesi demek birer direk gibi sinesine çakıldığı yer küresinin dönmesiyle mümkündür.
- Ayette açıkça dünyanın hareket halinde olduğunu gösteren bir ifade yerine “dağların hareket etmekte olduğu”na vurgu yapılmasının önemli bir hikmeti vardır o da şudur:
Kur’an sadece bilim kurgucularına veya bilim adamlarına hitap etmez o aynı zamanda her asırda mevcut her kesimden insanlara hitap eden bir kitaptır. Bu sebeple bilim adamlarına ilmi bir gerçeğin sinyallerini verdiği aynı ifadede tahsil görmemiş halk kesimini de tatmin edecek bir üslubu kullanması -mukteza-yı hale mutabakattan ibaret olan- belagatin gereğidir.
Bunun ilmi terminolojisi “mümaşat”tır. Yani Allah tahsil görmemiş halk kesiminin hislerini gözle görmekte oldukları varlıkların görünürdeki şeklinin tam tersini gösteren bir ifade tarzını benimsemez. Çünkü bu hikmete eğitim ve öğretim metoduna aykırıdır. Mesela;
"Güneş kendisi için belirlenen yerde akar (döner)." (Yasin 36/38)
mealindeki ayetten değişik insanlar farklı manaları anlasınlar diye bu üslup kullanılmıştır.
"Nitekim bir ilim adamı bu ayeti okuduğu zaman şöyle düşünür ki: Güneş yalnız bir lamba değil aynı zamanda bahar ve yaz tezgâhında dokunan Rabbânî mensucatın bir mekiği gece gündüz sahifelerinde yazılan ilâhî mektupların mürekkebi nur bir hokkasıdır. Yani bu ayet bu âlime dünyanın zâhiri dönüşünü güneşin hakiki dönüşüne bir alamet yaptığını ders verir. Ve güneşi dünyanın mevcut intizamının büyük bir zembereği olarak gösterir. Bunu gören ilim adamı ise Allah'ın bu sonsuz hikmetine karşı 'Mâşallah' deyip secdeye kapanır."
"Kozmoğrafyacı bir astronomi bilgini ise âyetten şunları anlar: Güneş kendi merkezinde ve kendi ekseninde zemberekvâri bir hareket ile manzumesini yani -yerküresinin de dahil olduğu- kendisine bağlı olan gezegenlerle birlikte oluşturduğu güneş sistemini Allah'ın emri ile belli bir düzen içerisinde harekete geçirip onlarla birlikte HERKUL burcuna doğru yol almaktadır.” (bk. Bedizzaman Said Nursi Sözler s. 412-413)
Cevap 2-3:
İlkel Hinduizm gibi dinlerde de harikaların olduğu söyleniyor... Önce şunu belirtelim ki soru soran kişinin bu soruya daha önce verdiğimiz cevabı okuduğu sorusundan anlaşılıyor. Bu sebeple aynı şeyleri tekrar etmeden kısaca özetleyelim ki o dinlerdeki harikaların varlığı gerçek ise bu takdirde o dinler de aslı itibariyle semavidir.
Allah 124.000 peygambere benzer mucizeler vermiştir. Dinlerin gelişi harikaları göstermek için değil ki sorudaki “Ama Kur'an’dakiyle aynı mucizeler. Allah farklı kitap gönderemiyor mu?” itirazına yer olsun. Dinler her zaman -Allah’ın varlığı birliği öldükten sonra dirilmenin ispatı gibi- iman esaslarında birliği sağlamış fakat hükümlerde farklılık arz etmiştir. Farklı dinlerin gelmesi bu farklı hükümleri farklı zamanlardaki insanların faklı ihtiyaçlarını gidermeye yöneliktir.
- Eğer söz konusu dinler semavi değilse o harikaların din açısından mucize değil deccal gibi kâfir insanlara da verileceği hadislerde açıkça bildirilen “istidrac” türü sınav testleridir.
Bu isitidracların sınavdaki önemi soru soran kişi ve benzerlerini gördükten sonra daha iyi anlıyoruz. Çünkü bakıyoruz ki elimizde mevcut Kur’an ve sahih hadis kaynaklarında -ilmi keşifleri ortaya koyduğu gerçeklerin bu kaynaklarda yer almasının dışında- ayrıca yüzlerce harikaların/mucizelerin Peygamberimiz (asm) tarafından gösterildiği halde bu gibi adamlar bunlar hakkında tereddüt gösteriyor öte yandan doğruluğunu tespit etmek mümkün olmayan İslam dini dışındaki kaynaklarda var olduğu iddia edilen hususlara hiç tereddüt etmeden savunuyorlar. Bu ciddi bir mantık çelişkisidir.
- Bununla beraber harikaların bir kısmı peygamber nişanesi bir kısmı evliyalık alameti bir kısmı teknoloji harikası bir kısmı da -sihir ve benzerlerinde olduğu gibi- fasıklığın alametidir. Bu harikaların kendisi değil bunları gösterenlerin iyi insan olup olmadığı önem taşır.
Hayatı boyunca çocukluğundan beri “Muhammedu’l-Emin” unvanına sahip herkesten daha fazla Allah’a kulluk eden Allah’tan korkan ona saygılı olan Kur’an’ın emir ve yasaklarına herkesten daha fazla riayet eden insanları hukukta bir tarağın dişleri gibi eşit sayan ahlakın zirvesinde olduğu hem ayet hem de binlerce sahabenin tasdikiyle doğruluğu ispatlanan Peygamber Efendimiz (asm)'in peygamberliği hem kırk yönden mucize olan Kur’an’la hem de bizzat kendisinin gösterdiği yüzlerce mucizelerle güneş gibi ispat edilmiştir.
Cevap 4-5:
“(Allah) Yarattığı her şeyi güzel ve muhkem yapıp insanı ilkin çamurdan yarattı.” (Secde 32/7);
“Yedi kat göğü birbiriyle tam uyum içinde yaratan O’dur. Rahman’ın yaratmasında hiçbir nizamsızlık göremezsin. Gözünü çevir de bak: Herhangi bir kusur görebilir misin? Sonra tekrar tekrar gözünü çevir de bak gözün bir kusur bulamadığından eli boş ve bitkin geri döner.” (Mülk 67/3-4)
mealindeki ayet ve benzerlerinde evrenin ve içindekilerin mükemmel bir sanat eseri olarak var edildiğini göstermektedir.
Kur’an’da yüzlerce ayette varlıkların bu harika sanat yönüne vurgu yapılarak kâinatın “akıllı bir tasarım” ürünü olduğuna işaret edilmiştir. Akıllı tasarım demek evreni yaratan yaratıcıda sonsuz bir ilim bir kudret bir hikmetin var olduğu demektir.
Bu ise Kur’an’ın bahsettiği gibi ve bize tanıttığı gibi bir Allah’a iman etmeyi gerektirir. Çünkü onun dışında ne bir atom ne bir molekül ne bir tabiat ne bir kör tesadüf bu işleri yapabilir.
- Şunu da belirtelim ki cennet adam istediği gibi cehennem de adam ister. Keza insanlık tarihi bize göstermiştir ki cennet ucuz değil cehennem de lüzumsuz değildir. Kâinatın “akıllı tasarım”ı gösteren harikalığı mazlumların yardımına koşan itaat edenlere mükâfat yeri ve sonsuz rahmetin tecelligâhı olan cennet ile zalimlerin ve isyan eden despotların müstahak oldukları cezayı çektiren cehennem gibi sonsuz adaletin tecelli ettiği yerin varlığını zorunlu kılar. Çünkü buradaki harikalık ahirette de harikalığı ister.
- Şunu da unutmayalım ki eğer Allah dileseydi Allah’ın varlığı için öyle deliller gösterirdi ki bir tek inkar eden kalmazdı. Ancak Allah adaletin tecellisi için imtihanı özgür iradesiyle kazananların yanında kaybedenlerin de olmasını irade etmiştir.
Bu sebepledir ki İslam’ın gösterdiği delillerin muhtevasında “Akla kapı açılır; fakat iradesi elinden alınmaz.” gerçeği vardır. Böylecei herkes Allah’ın verdiği aklını gitmek istediği yolunu tercih etmek için kullansın.
“Eğer dileseydik onlara gökten öyle bir mucize indirirdik ki onun karşısında ister istemez boyun bükerlerdi.” (Şuara 26/4)
“Eğer dileseydik bütün insanlara hidâyet verir doğru yola koyardık. Lâkin 'Cehennemi cinlerden ve insanlardan bir kısmıyla dolduracağım.' hükmü kesinleşmiştir.”( Secde 32/13)
mealindeki ayetlerde bu hakikatin altı çizilmiştir.
- Son olarak şunu belirtelim ki Kur’an’ın gösterdiği ilmi mucizeler binlerce ilim adamı tarafından kabul edilmiştir.
- Doğrusu kırk yönden mucize on beş asırdan beri bu konuda insanlara ve cinlere meydana okuyan Rum suresi Fetih suresi gibi inişinden birkaç yıl sonra vuku bulan olayları açıkça ifade eden Kur’an’ın mucizeliği konusunda birkaç cahil dinsizin hezeyanları karşısında tereddüt gösterenlere gerçekten hayret ediyoruz.
- Daha önce de birkaç defa yaptığımız bir ilanı bu münasebetle tekrar ediyor ve diyoruz ki bu sitede -yer vakit muhatap sıkıntısından ötürü- her şeyi ortaya koyma imkânımız olmayabilir. Bu nedenle sitemizde bulunan Allah'a iman Kur'an Mucizeleri Peygamberimiz (asm)'in Mucizeleri gibi konuları okumanızı rica ederiz.
- Ayrıca bu ve benzeri konuları; dinî aklî mantıkî ve vicdanî delillerle ikna eden Risale-i Nur Külliyatı'nı okumanızı da tavsiye ederiz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet