Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Allah bizim ne yaptığımızı biliyorsa neden bazen meleklere soruyor?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:16    Güncellendi: 31.01.2025 23:16
Soru Detayı

​- Allah kendisi hakkında konuşulduğunda meleklerine "kullarım ne yapıyor?" diye sorarlarmış meleklerde "senden bahsediyorlar rabbimiz "diyorlarmış.
- Peki Allah her şeyi biliyorsa neden meleklere soruyor?

Değerli kardeşimiz

Konuyla ilgili hadislerden biri şöyledir:

“Allah Teala’nın yollarda dolaşıp zikredenleri tesbit eden melekleri vardır. Bunlar Cenab-ı Hakk’ı zikreden bir topluluğa rastladıkları zaman birbirlerine 'Gelin! Aradıklarınız burada!' diye seslenirler ve o zikredenleri dünya semasına varıncaya kadar kanatlarıyla çevirip kuşatırlar. Bunun üzerine Allah Teâlâ meleklerden daha iyi bildiği halde yine de onlara:

“Kullarım ne diyor?” diye sorar. Melekler:

Sübhanallah diyerek seni uluhiyyetine yakışmayan sıfatlardan tenzih ediyorlar Allahü ekber diye tekbir getiriyorlar sanahamdediyorlar ve senin yüceliğini dile getiriyorlar derler. Konuşma şöyle devam eder:

“Peki onlar beni gördüler mi ki?”

- Hayır vallahi seni görmediler.

“Beni görselerdi ne yaparlardı?”

- Şayet seni görselerdi sana daha çok ibadet ederler şanını daha fazla yüceltirler uluhiyyetine yakışmayan sıfatlardan seni daha çok tenzih ederlerdi.

“Kullarım benden ne istiyorlar?”

- Cennet istiyorlar.

“Cenneti görmüşler mi?”

- Hayır ya Rabbi! Vallahi onlar cenneti görmediler.

“Ya cenneti görseler ne yaparlardı?”

- Şayet cenneti görselerdi onu büyük bir iştiyakla isterlerdi onu elde etmek için büyük gayret sarfederlerdi.

"Bunlar Allah’a neden sığınıyorlar?”

- Cehennemden sığınıyorlar.

“Peki cehennemi gördüler mi?”

- Hayır vallahi onlar cehennemi görmediler.

“Ya görseler ne yaparlardı?”

- Şayet cehennemi görselerdi ondan daha çok kaçarlar ondan pek fazla korkarlardı.

Bunun üzerine Allah Teala meleklerine:

 “Sizi şahit tutarak söylüyorum ki ben bu zikreden kullarımı bağışladım.”buyurur. Meleklerden biri:

- Onların arasında bulunan falan kimse esasen onlardan değildir. O buraya bir iş için gelip oturmuştu deyince Allah Teâlâ şöyle buyurur:

“Orada oturanlar öyle iyi kimselerdir ki onların arasında bulunan kötü olmaz.” (Buhârî Daavât 66; bk. Müslim Zikir 25 Tirmizî Daavât 129; Ahmed b. Hanbel Müsned 2/251-252 358-359)

Allah Teala kullarının ne yaptığını meleklerden daha iyi bildiği halde yine de onlara “Kullarım ne diyor?” diye sormasının birçok hikmeti vardır bazıları şöyle açıklanabilir:

- Allah bir nevi tarizde bulunmaktadır.

Bilindiği üzere Allah Teala meleklerine yeryüzünde bir halife yaratacağını haber verdiği zaman melekler yeryüzünde fesat çıkaracak orada kan dökecek insanı yaratmaya ne gerek var; zaten biz sana hamdü sena ediyoruz uluhiyyetine yakışmayan sıfatlardan seni tenzih ediyoruz demişlerdi. (bk. Bakara 2/30)

Cenab-ı Hak kendisini zikreden kulları hakkında meleklere muhtelif sorular sorup onlardan cevaplar almak suretiyle âdeta onlara "Görüyorsunuz ya kullarımın arasında işte böyleleri de var. Onlar beni zikretme hususunda meleklerden farksızdır." demiş olmaktadır.

- Allah meleklere -örneğin bazı rivayetlerde geçtiği üzere- kullarım beni böyle samimiyetle zikrettiklerine göre onlar da sizin gibi beni cenneti cehennemi görmüşler mi diye ayrı ayrı sormak ve her birine hayır görmediler diye cevap verdirmek görselerdi daha fazla zikrederlerdi cehenneminden daha çok korkarlardı dedirtmek suretiyle kullarının yaptığı zikrin ve diğer ibadetlerin değerine işaret buyurmaktadır.

- Cenab-ı Hakk’ın meleklerini mahcup etmemek için söylemediği ve fakat onların çok iyi bildiği bir diğer husus da bütün vazifeleri Allah’ı zikretmek olan meleklerin insanlar gibi şeytanın vesvesesine ve baştan çıkarmasına muhatap olmamasıdır. Allah’ı zikreden bu kimseler şeytanın bütün düzenlerini bertaraf ederek Allah’ın rızasını kazanmak için orada toplandıklarına göre onların Cenab-ı Mevla katındaki yeri ve değeri çok üstündür.

- Allah kullarına bahşettiği rahmetini mağfiretini ve ihtiyaçlarını giderdiğini göstermek ve bildirmek ister.

- Allah kulların salih amellerine nasıl karşılık verdiğini ve kulların Rablerinin faziletine istekli olmalarının güzelliğini bildirmiştir.

- Yüce Allah’ın isimleri ve sıfatları hakkında insanların bilgi sahip olmaları sağlanmaktadır.

- Allah’ı görmedikleri halde ondan korkan ve rahmetini uman salih kulların faziletini ve üstünlüğünü bildirmek.

- Soran kişi sorulandan daha iyi bildiği halde sorulan şeyin önemini bildirmek ve onun makamını ve üstünlüğünü göstermek için yapılır. (bk. İbn Hacer Fethu'l-bari; Ayni Umdetü'l-kari ilgili hadisin şerhi)

İlave bilgi için tıklayınız:

Allah her şeyi bildiği hâlde neden amellerimizi melekler yazmakta ...

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi