Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Allah’ın nasıl bir varlık olduğunu anlayamayacağımızı bildiren ayet ve hadisler var mıdır? 

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:16    Güncellendi: 31.01.2025 23:16
Soru Detayı

- ​Ayet ve hadislerde Allah(c.c.)’ın eşi ve benzerinin olmaması dışında Allah (c.c.)’ı ne kadar düşünürsek düşünelim Allah (c.c.)’ın asla nasıl bir varlık olduğunu anlayamayacağımızı bildiren ayet ve hadisler yok mudur?

Değerli kardeşimiz

 “Her şeyin nihayeti Rabbinde sona erer.”(Necm 53/42) mealindeki ayet. Yani insanların fikri Allah’a kadar gider orada son bulur demektir.

Demek ki insan bütün mahlukları tefekkür eder fakat Allah’ın zatını tefekkür edemez. Çünkü “Allah’ın hiçbir benzeri yoktur.” (Şura 42/11)

Halbuki insan görmediği bir şeyi düşündüğü zaman onu ancak gördükleri ile karşılaştırmak suretiyle anlamaya çalışır. Buna göre Allah’ın zatını düşünmek insanı dalalete düşürebilir. Ayette yer alan “idrak” kavramı bir şeyi hakkıyla görmek akıl ve vehmin içine almak manasına gelir. İdrak aynı zamanda kavuşmak ulaşmak manasına gelir.

Buna göre ayette Allah’ın zat-ı akdesine onun mahiyetine ne akıl ne de vehim ile ulaşamazsınız.

Tefekkür ise aklın vehmin hayalin ulaştığı yeri tahkik etmeye yarar. Oysa Allah zat-ı akdesi itibariyle idrak edilmekten münezzeh olduğu gibi tefekkür edilmekten de münezzehtir. 

- Bir rivayete göre Hz. Peygamberimiz Efendimiz (asm) şöyle buyurdu:

“Allah’ın mahlukları hakkında tefekkür edin. Fakat Allah’ın zatını tefekkür etmeyin.”(Ebu  Nuaym Hilyetü’l-Evliya 6/66)

- Cevşenu’l-Kebirdeki Nebevi münacatta “Ey fehimlerin sıfatlarına ulaşamadığı! Ey fikirlerin kibriyasına / büyüklüğüne kavuşamadığı!(Fıkra 86/5-6) denilmiştir.

Bunun manası şudur: Hiçbir insanın idrak ve anlayışı Allah’ın sıfatlarını idrak edemez. Ve hiçbirinin fikirleri Allah’ın azametini hakikatini kavrayamaz. Dolayısıyla bu konularda fikir yürütülmez yürütülemez...

- Ayrıca Kur'an’da defalarca Allah’ın sanatı ayetleri mucizeleri ile ilgili tefekkür emredilirken hiçbir yerde Allah’ın zat-ı akdesi hakkında tefekkürün söz konusu edilmemesi de Zat-ı İlahî'yi tefekkür etmeye yer olmadığının göstergesidir.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi