Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Allahı hissedemiyorum neden böyle oluyor anlayamıyorum namaz kılıyorum dua ediyorum müslümanım ama son üç haftadır Allah’ı hissedemiyorum çok perişanım vesveseyi tanırım ama şeytan böylesine kalbimizi ruhumuzu ele geçirecek yetkisi var mı?
- Lütfen yardım edin çok mutsuzum..
Değerli kardeşimiz
Sizin Allah’ı hissetmemenizin şeklini bilemediğimiz için bununla ne kastettiğinizi de tam anlayamadık.
Bununla beraber bu konuda birkaç hakikati hatırlatmakta fayda vardır:
a) İnsanlar her zaman aynı huzur ve şuuru taşımayabilir. Bazen dünyevi bir sıkıntı ruhi huzurumuz gibi kulluk şuurumuzu da altüst edebilir.
Böyle bir durum var ise bunlardan kurtulmanın çaresi yine kulluktur namaz kılmaktır. Hadis-i şeriflerden öğreniyoruz ki Peygamberimiz (asm) dünya sıkıntıları karşısında hemen abdest alıp namaz kılmaya ve bununla huzur bulmaya çalışıyordu.(bk. Ebu Davud h.no: 1319)
b) Bediüzzaman Hazretlerinin şu tespitleri de bize ışık tutabilir:
“Kastamonu'da ehl-i takva bir zât şekva tarzında dedi: 'Ben sukut etmişim. Eski halimi ve zevkleri ve nurları kaybetmişim.' Ben de dedim: Belki terakki etmişsin ki nefsi okşayan ve uhrevî meyvesini dünyada tattıran ve hodbinlik hissini veren zevkleri keşifleri geri bırakıp daha yüksek makama mahviyet ve terk-i enaniyet ve fâni zevkleri aramamak ile uçmuşsun. Evet bir ehemmiyetli ihsan-ı İlahî; ihsanını enaniyetini bırakmayana ihsas etmemektir tâ ucb ve gurura girmesin.” (bk. Şualar s. 317)
c) İmam Şafii’nin şu tespitleri de bize rehberlik edebilir. O şöyle der:
“On altı yıldır hiçbir zaman tok oluncaya kadar yemedim. Çünkü midenin tokluğu bedeni ağırlaştırır kalbi katılaştırır zekâveti yok eder uyku getirir ve sahibini ibadet konusunda zayıflatıp tembelliğe sokar.” (bk. Gazali İhya 1/24)
d) İslam literatüründe “inbisat-inkıbad” halleri vardır.
İnbisat: Kalbin huzurlu ruhun sürurlu olduğu durumun ifadesidir. İnkıbad ise: Kalbin sıkıntılı ruhun üzüntülü olduğu halin adıdır. Allah kullarını bu iki hal ile de imtihan eder.
Şunu unutmayalım ki: “İlaçların acısına sabretmeyen şifanın tadına varamaz.”(İhya 3/199)
e) Bu sıkıntıdan kurtulmanın önemli bir reçetesi; sabır şükür tövbe istiğfar bu sıkıntının gideceğine olan ümit dua ibadet-ihlas gibi ilaçları çokça istimal etmektir.
Hadiste rivayet edildiğine göre “La havle ve la kuvvete illa billah” okumak 99 derde devadır ki bunların en hafifi sıkıntılardır. (bk. Hâkim 1/727)
O halde yukarıdaki ilaçlarla beraber günde: La Havleyi 99 Felak-Nas surelerini 11’er defa İnşirah suresini 8 defa Fatiha suresini 7 defa okuyun.
Rabbimiz hepimizin maddi ve manevi hastalıklarına şifalar versin. Amin.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Şeytan insana zorla yaptırım gücüne sahip midir?
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi