Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Müşrikler ateist değil Allah’ın varlığına inanan fakat ona ortak koşan bir topluluktur. Nitekim
“Gece gündüz Güneş Ay hepsi O’nun âyetlerindendir. O hâlde Güneş’e ve Ay’a değil onları öylece yaratana secde edin eğer O’na ibadet ediyorsanız!”(Fussilet 41/37)
mealindeki ayette müşriklerin Allah’ın varlığına inandıkları Güneş’e Ay’a taparken onlar vasıtasıyla Allah’a kulluk etmeyi onun hoşnutluğunu kazanmayı düşünüyor olduklarına işaret edilmiştir. Ayetin son cümlelerinden bu husus kolayca anlaşılmaktadır.
Diğer kâfirler gibi müşrikler de Allah’ın zatını değil sıfatlarını bilmiyorlar ve onlarda hata ediyorlardı. Bediüzzaman Hazretlerinin aşağıdaki ifadesi de bu yorumu teyit etmektedir:
“Allah'ı inkâr etmek kâinatı inkâr etmek kadar akıldan uzaktır. Umum değil belki ekser insanlarda dahi vukuunu akıl kabul etmez. Kâfirler Allah'ı inkâr etmiyorlar yalnız sıfâtında hata ediyorlar.”(Beşinci Şua İkinci Makam Dördüncü Mesele).
Rahman ismi de müşriklerin bilmedikleri isim ve sıfatlardan biridir. Bu yüzdendir ki onlar Rahman’a secde etmeyi içlerine hiç sindiremiyorlardı.
“O müşriklere ‘Rahman’a secde edin!’ denildiğinde ‘Rahman da ne imiş! Bize emrediyorsun diye secde mi edeceğiz?’ dediler ve bu dâvet onları imandan büsbütün uzaklaştırdı.”(Furkan 25/60)
mealindeki ayette onların bu cehaletlerine işaret edilmiştir.
Halbuki Rahman Zat-ı Akdes'in "Allah" ism-i celilinden sonra ikinci ism-i hassıdır. "Allah" lâfza-i celâli gibi “Rahman” isminin de Allah'tan başkasına nispet edilmesi onlara isim olması caiz değildir(Taberî I/59). Bu sebeple
"De ki: ‘İster Allah deyin ister Rahman deyin. Hangisini deseniz olur. Çünkü en güzel isimler O'na hastır.’"(İsra 17/110)
mealindeki ayette Rahman ismi Allah isminden sonra ikinci sırada yer almıştır(Taberî 1/59).
Ebu Hayyan'ın Mukatil'den yaptığı rivayete göre "Rahman'a secde edin." ayeti indiği zaman müşrikler "Rahman da neymiş?" şeklinde çok cahilce sözler söylemişlerdi. Bunun üzerine
"Rahman Kur'an'ı öğretti." (Rahman 55/1-2)
ayeti nazil oldu(Ebu Hayyan el-Bahru'l-Muhit 8/187-188).
"Kur'an'ı Rahman öğretti" ifadesiyle Kur'an âdeta şöyle demiştir:
"Siz nasıl olur da Rahman'ı tanımıyorsunuz? Şimdiye kadar size rızık veren Rahman’dır. Kur'an'ı da O indirmiştir. Rahman'ın indirdiği bir kitabı insanların eserleriyle karıştırmak büyük bir gaflettir. Her şeyi yaratan onların rızkını veren ihtiyaçlarını bilen ve gideren dünya ve ahiret mutluluklarını temin eden prensipleri kapsayan bir kitap ile cahillikten -tamamen- kurtulmaları mümkün olmayan insanların düşünce ürünü olan eserlerin benzer olmaları mümkün müdür?"
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi