Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Neden bu ayette Peygamberimizin ömrüne and içilmiştir ve sarhoşlukları örnek gösterilmiştir?
- Arasındaki bağlantı nedir?
Değerli kardeşimiz
Kur'an Arapça lisanıyla inmiştir. Arapça dil kuralları onda da geçerlidir. Sarf-Nahiv bakımından gerekli kurallara uyum sağlandığı gibi Arapların kullandığı üslup ve ifade tarzlarına da uygunluk ve mutabakat da aranmış ve tatbik edilmiştir. Buna “Allah’ın insanların görgü seviyelerine konuşmaya tenezzül buyurması” unvanı verilmiştir.
İşte bu ifade tarzlarından birisi de “Ömrüne yemin olsun ki...” şeklindeki yemin türüdür.
Bu ayette (Hicr 15/72) söz konusu edilen “ömrüne yemin olsun...” mealindeki ifadenin muhatabı iki şekilde anlaşılmıştır:
Birincisi: Melekler Hz. Lut’a böyle söylemişlerdir.
İkincisi: Allah Peygambermize (asm) öyle hitap etmiştir. (bk. Razi Beydavi Nesefi ilgili ayetin tefsiri)
Bu son yorum daha fazla kabul görmüştür.
Münasebetler konusunda şunları söylemek mümkündür:
a)“Zıtlar birbirini çağrıştırır.” gerçeğine göre güneşin / gündüzün aydınlığı nazara verildiği zaman gecenin karanlığı akla gelir. Burada da Hz. Peygamberin (asm) her yönüyle kusursuz temiz ve arınmış ömrü ve hayatına vurgu yapılarak Lut kavminin o çirkin bulaşık ve baştan aşağı kusurlu hayatları çağrıştırılmıştır.
Hz. Lut (as) için de aynı şeyler söylenebilir.
b) "Kur’an’da kasem ile temeyyüz etmiş olan ecram-ı ulviye ve süfliyeyi tefekkürden gaflet edenleri daima ikaz ederler. Evet kasemat-ı Kur’aniye nevm-i gaflette dalanlara kar’u’l-asâdır." (bk. Nursi Muhakemat Birinci Makale s. 14)
Yani Kur'an’da kendileriyle yemin edilen konular gaflet uykusunda olanları ikaz etmeye yöneliktir.
Buna göre Hz. Peygamberin (asm) ömrüne yemin edilmesi muhataplarının onun o tertemiz kusursuz hayatına dikkat çekmek içindir.
c) Ayrıca onun o tertemiz ömrü ve hayatı -ulviyetiyle- Allah tarafından yemin edilmeye değer bulunduğuna işaret edilmiştir.
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi