Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Hz.Meryem cennette Peygamberimiz'in (asm) eşi mi olacak ve Hz.Meryem İsa'ya (as) bir saat içinde hamile kalıp bir saatte doğurmuş mu?
Değerli kardeşimiz
“Allah İmran kızı Meryem’i Firavun’un hanımı Âsiye’yi ve Musa’nın kız kardeşi Gülsüm’ü cennette bana zevce olarak vermeyi hükmeyledi.”(Taberânî el-Mu'cemü'l-kebir VIII/258; Mecmau’z-Zevâid IX/218)
Rivayetin zayıf olduğu belirtilmiştir. Bununla beraber hiç evlenmeyen veya eşi ebedi cehennemlik olan mümin kadınların da cennette evleneceğine dair rivayetler Hz. Peygamber'in bu hanımlarla evlenebilme ihtimalini mümkün kılar.
Peygamber Efendimiz (a.s.m) şöyle buyuruyor:
“Allah Azze ve Celle sizden cennete dahil ettiği her mümine yetmiş iki hanım verir. Bunların ikisi hurilerden ve yetmişi cehennemlik olanların cennetlik hanımlarındandır.” (İbni Mâce Zühd: 39)
Hadis âlimi Hişam bin Hâlid bu hadisin izahında şöyle der:
“Bazı erkekler ebedî olarak cehenneme girerler. Cennet ehli olan erkekler cehenneme girenlerin hanımlarını alacaklardır.” Firavun’un hanımı Hz. Âsiye bunun örneğidir. Küfre karşı duran Asiye'nin cennette Hz. Peygamberle evliliği onun faziletini de gösterir.
* * *
Allah Teâlâ Hz. İsa (a.s)'ın babasız doğmasını takdir ettiğinden onu mucizevi bir şekilde dünyaya getirmek için ruhundan üfleyerek yaratmıştır. Meryem'in gebe kalmasını Allah Teâlâ şöyle açıklamaktadır:
"Nihayet Allah'ın emri gerçekleşti. Meryem İsa ya gebe kaldı." (Meryem 19/22);
"Irzını koruyan Meryem'i de hatırla. Biz ona ruhumuzdan üfledik. Onu da oğlunu da âlemlere bir mucize kıldık." (Enbiya 21/91);
"Biz ona ruhumuzdan üfledik. O Rabbinin sözlerini tasdik etmişti ve itaatkâr olanlardandı." (Tahrim 66/12)
Hz. Meryem gebe kalınca insanların bulamadığı bir yere çekilip tek başına beklemeye başladı: "Hamileyken insanlardan ayrılıp uzak bir yere çekildi." İnsanların gözünden uzak bir yere çekilmesi kavminin şüphe ve itham dolu bakışlarından kurtulmak içindi. Zaten o başına gelen bu büyük hadiseyi insanlara nasıl izah edeceğini bilemediğinden sıkıntı içinde ne yapacağını şaşırmıştı.
Hamilelik müddeti hakkında farklı görüşler bulunmaktadır. Bir kısmı bu müddetin bir veya dokuz saat kadar olduğunu söylerken; diğer bir kısmı da sekiz ay olduğunu söylemişlerdir.(Sabunî en-Nûbûvve vel-Enbiya Dımaşk 1985 202)
Sahih olan cumhurun görüşüne göre ise bir kadının tabiî hamilelik müddeti kadar gebe kalmış ve yine aynı tarzda çocuğunu doğurmuştur. (İbn Kesir Tefsir İstanbul 1985 V/216)
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi