- Peygamber Efendimiz (asm) nasıl bir gençlik ister?
Değerli kardeşimiz
Hz. Peygamber (asm)'in Gençliğe Verdiği Önem:
Çocuk ve genç bir toplumun geleceğidir. Her toplum kendi geleceğini garanti altına alacak kendi değerlerini yükseltip geliştirecek fertler yetiştirmeyi hedef edinir. Yeni yetişen nesiller ruh ve bedence sağlıklı güçlü ve dinamik bir kişilik geliştirdikleri ölçüde toplum da güç ve kuvvet kazanacaktır. Ayrıca gençlerin eğitimine ve öğretimine çağın gelişen şartlarını da göz önünde bulundurarak önem veren milletler daima yükselmişler ve dünyada söz sahibi olmuşlardır.
İslâm dini aynı zamanda bir eğitim sistemi insanlar arası ilişkilerin temeli olan bir değerler ve davranışlar düzenidir. Bu konularda da en güzel örnek ve model şüphesiz sevgili Peygamberimiz (asm) dir. Bir peygamber olduğu kadar bir eğitimci olgun ve örnek insan olarak Onun çocuk ve gençlere yaklaşımını onlarla olan ilişkilerini doğru bir şekilde öğrenip bunların gerisinde yatan davranış prensiplerini kavradığımız ölçüde kendi çocuk ve gençlerimize bunları yansıtma imkânı buluruz.
Hz. Peygamber (asm) İslâm toplumunun şekillenmesinde İslâmî değerlerin yaşanmasında ve yayılmasında gençlere büyük görevler vermiştir. Onların cesaret ve enerjilerinden gereği gibi yararlanmak için her şeyden önce gençlerin kendine güvenli sağlam bir kişilik geliştirmelerine imkân sağlanmasının önemini çok iyi biliyordu. Peygamberimiz sorumluluk gerektiren en yüksek görevlere hazırlanmalarını gençliğin tabii hakkı ve toplum yararının bir gereği olarak görüyordu. Bundan dolayı gençlere özel ilgi gösteriyor ve onları sürekli teşvik ediyordu. O dönemde görev ve sorumluluklarının bilincinde olan kumandanlar âlimler ve hakimler yetişmişse bu ancak Hz. Peygamber (asm)'in yardımı ilgisi ve teşviki sayesinde olmuştur.
Hz. Peygamber (asm) gençlerin ilim alanında yetişmesine büyük önem vermiştir.Zekâ ve kabiliyetine güvendiği gençlerin ilimde uzmanlaşmaları için bütün engelleri kaldırmış başkalarına göstermediği müsamahayı gençlere göstermiştir. Nitekim Kur'an'la karıştırılabileceği endişesiyle herkese hadislerin yazılmasını yasakladığı bir dönemde genç olan Abdullah b. Amr b. As'a bu konuda özel izin vermiştir. Bu zatın en çok hadis bilen sahabelerin başında geldiği bilinmektedir.
Hz. Peygamber (asm) vahiy katiplerini genellikle gençler arasından seçmiştir. İslâm'a davet mektuplarını da gençlere yazdırmıştır. Bazı gençleri de Süryanice ve İbranice gibi o gün için çok ihtiyaç duyulan yabancı dilleri öğrenmeye teşvik etmiştir. Bu konuda kendisiyle Yahudiler arasında elçilik yapmak üzere Zeyd b. Sabit'i görevlendirmiştir.
Yine O (asm) gençlerin fetva vermesine müsaade etmiştir. Kendisi henüz hayatta iken bulunduğu çevrede gençlerin fetva vermesine izin vermiş olması Hz. Peygamber'in gençleri ilme nasıl teşvik ettiğinin açık bir göstergesidir. O'nun fetva vermelerine izin verdiği gençler arasında Hz. Ali Abdurrahman b. Avf Abdullah b. Mesud Zeyd b. sabit Muaz b. Cebel gibi isimler bulunuyordu.
Hz. Peygamber (asm) çoğu zaman gençleri açıkça övmek suretiyle onları daha çok öğrenmeye teşvik ederdi. Şu olay buna güzel bir örnek olabilir:
Hz. Peygamber Muaz b. Cebel'i Cened'e kadı ve öğretmen olarak gönderirken kendisine bir dava getirildiği zaman neye göre hüküm vereceğini sorar. Muaz:
"Allah'ın kitabına göre hüküm veririm." der. Hz. Peygamber:
"Onda bir hüküm olmazsa neye göre verirsin?" diye sorar. Muaz:
"Rasûlüllah'ın sünnetine göre hüküm veririm." der. Hz. Peygamber:
"Eğer Rasûlüllah'ın sünnetinde de hüküm bulamazsan ne yaparsın?" deyince Muaz:
"Kendi görüşüme göre hüküm veririm!.." der. Hz. Peygamber onun bu cevabından son derece memnun olur.(1)
Hz. Peygamber o tarihte yirmi altı veya yirmi yedi yaşlarında olan Muaz b. Cebel hakkında: "Ümmetim içinde helal ve haramı en iyi bilen Muaz'dır." buyurmuştur. İlimde en yüksek dereceye ulaşmış olanların gençler olması Hz. Peygamber'in bu olumlu yaklaşımından çokça pay aldığını ortaya koymaktadır.
Hz. Peygamber (asm) gençlerde zafer ümidi ve başarı sevinci gördüğü sürece cesaretle görev üstlenip yerine getirmeye teşvik etmiştir. Çoğu yaşlı sahabelerden oluşan ordulara gençleri komutan tayin etmiştir. Peygamberimizin aşıladığı önemli ilkeler sayesinde gençlik öyle bir seviyeye gelmiştir ki en zor savaşlara katılmışlar ve düşmanla en ön safta çarpışmışlardır. Birçok savaşta sancağı Hz. Peygamber'in bizzat kendisi gençlere vermiştir. Mesela; Tebük Savaşı'nda Beni Neccar Kabilesi'nin sancağını henüz yirmi yaşlarında olan Zeyd b. Sabit'e vermiştir. Bedir Savaşı'nda yirmi veya yirmi bir yaşlarında olan Hz. Ali'yi sancaktar yapmıştır. Hayber'in Fethi esnasında da aynı şekilde Hz. Ali en önemli görevi üstlenmiştir. Hz. Peygamber Kudaa Kabilesi üzerine göndermek üzere hazırladığı birliğin sancağını Üsame b. Zeyd'e vermiştir. Rivayete göre Üsame'nin yaşı henüz on sekiz idi. Bu birlik arasında Hz. Ebu Bekir Hz. Ömer ve Ebu Ubeyde gibi önde gelen sahabelerin de yer aldığı kırk bin kişiden oluşuyordu. Sahabelerin bazıları bu gencin kumandan tayin edilmesini hoş karşılamayınca Hz. Peygamber onları uyararak Üsame'yi övmüş ve desteklemiştir.
Gelişim özellikleri itibariyle gençlerde bazı aşırı eğilimlerin kendisini göstermesi sıkça rastlanan bir durumdur. Hz. Peygamber (asm)'in çevresinde yer alan gençler içerisinde de aşırı eğilimleri olan kimselere rastlanıyordu. Dinî duyarlılıkları son derece güçlü olan bu genç insanlar aşırı zühde varan dinî yorum ve uygulamalar içerisinde bulunuyorlardı. Hz. Peygamber bunlarla yakından ilgilenmiş onları kırıp gücendirmeden anlayış ve hoşgörü içerisinde bu tutumlarından vazgeçmeleri hususunda kendilerini uyarmıştır. Bu aşırı zühd eğilimi taşıyan gençler arasında Abdullah b. Amr b. As Osman b. Maz'un Ebu'd-Derda Hz. Ali gibi isimler meşhurdur. Kendilerini ibadete daha çok verebilmek için geceleri namaz kılıp gündüzleri oruç tutmaya ve kadınlarını terketmeye azmeden bu gençlerin davranışlarını tasvip etmeyen Hz. Peygamber onları kendi sünnetine uygun tarzda bir orta yolda yürümeleri konusunda uyarmıştır.(2)
Hz. Peygamber (asm) gençleri hür düşünmeye faydalı şeylerden çekinmeden faydalanma ve sonucu ne olursa olsun doğru bildiğini cesaretle ifade etmeye yönlendirmiştir.
Bir başka gençlik sorunu ise şüphesiz ki cinselliktir. Cinsiyet güdüsünün etkinliğinin zirveye ulaştığı bu çağda gençler ya onu büsbütün inkâr etmek ve bastırmaya çalışmak suretiyle ya da serbestçe bir tatmin arayışına yönelmek suretiyle etkisiz kılmaya yönelebilmektedirler. Hangi tarzda kendisini gösterirse göstersin Hz. Peygamber (asm) gençlerin bu gibi sorunlarını ciddiye almış ve en uygun bir yolla çözmeye çalışmıştır.
Kureyş kabilesinden bir genç Hz. Peygamber (asm)'in huzuruna gelerek:
"Ey Allah'ın elçisi bana zina etmek için izin ver." dedi. Orada hazır bulunan bazı sahabe gencin bu ifadelerini İslâm terbiyesine aykırı görerek:
"Sus! Sus!" diye genci azarlayıp üzerine yürüdüler. Hz. Peygamber son derece sâkin bir şekilde o gence:
"Yanıma gel otur." diye yer gösterdi. Sonra onunla sohbet etmeye başladı:
"Söyle bakayım; bir başkasının senin annenle zina etmesini ister misin?" diye sordu. Genç:
"Yoluna feda olayım hayır kesinlikle istemem." dedi. Peygamberimiz:
"Zaten hiç kimse annelerine böyle bir şey yapılmasını istemez." buyurdu. Hz. Peygamber sorusuna devamla:
"Bir başkasının senin kızınla zina etmesine razı olur musun?" diye sordu. Genç yine:
"Hayır uğrunda öleyim ey Allah'ın elçisi razı olmam." dedi. Hz. Peygamber:
"Öyleyse hiç kimse kızlarıyla zina edilmesine razı olmaz." buyurduktan sonra kız kardeşiyle halasıyla ve teyzesiyle zina edilmesine razı olup olmayacağını sordu. Genç hep:
"Yoluna feda olayım hayır istemem." diye cevap veriyordu. Artık hatasını anladığını görünce Hz. Peygamber elini bu gencin omzuna koyarak:"Allah'ım! Bunun günahını affet kalbini temizle ve uzuvlarını günah işlemekten koru!" diye dua etti. Hadisi rivayet eden sahabenin söylediğine göre o genç böyle şeylerle bir daha ilgilenmedi.(3)
Gençlik deyince sadece erkek çocuk akla gelmemelidir. Bir toplumda gençlerin yarısını genç kızlar oluşturur. İslâm'ı ilk kabul edenler arasında genç kızların ve kadınların önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (asm)'in kız çocuklarına özel itina gösterdiği bilinmektedir.
Hz. Peygamber (asm) gençlerin dinin en iyi gençlikte yaşanacağının bilincinde olmalarına işaret ederek; kıyamet gününde arşın gölgesinde mutlu olacaklar arasında gönlü Allah'a bağlı severek Allah'a ibadet eden gençleri de saymıştır.(4)
Gençlik Allah'a şükrü gerektiren ve Allah tarafından insana bahşedilen çok önemli bir nimettir.Bu nimetin nasıl ve ne uğurda harcandığı konusunda herkesin sorguya çekileceğini Hz. Peygamber (asm) şu hadislerinde haber vermiştir:
"İnsanoğlu kıyamet gününde şunlardan sorulmadıkça ayağını yerinden kımıldatamaz: Ömrünü nerede tükettiği gençliğini hangi yolda harcadığı ..."(5)
Çocuklar ve gençler bir milletin ümididir. Yarınları kendine emanet edeceğimiz bu zinde güç ne kadar iyi yetiştirilir ne kadar dinine vatanına geleneklerine bağlı kılınırsa istikbalden o derece emin olunabilir. Bir ölçüde bütün milletlerin ortak problemi olan bu konu yalnız resmi kurum ve kuruluşların değil aile ve millet olarak hepimizi ilgilendirecek kadar önemlidir. Belli dönemlerde çocuğunu gencini manevî ve millî değerleri istikametinde terbiye etmeyen eğitimden geçirmeyen bir millet bunun doğuracağı problemleri çözmekte bir çok sıkıntılara katlanmak zorunda kalacaktır.
Gençliğin hem bedenen hem de rûhen eğitilmeye ve her türlü zararlı alışkanlıklardan korunmaya ihtiyacı vardır. Aile ve eğitim kurumları başta olmak üzere medya kuruluşları ve toplum bir hammadde durumunda olan gençliğin şekillenmesinde kişilik kazanmasında üzerlerine düşeni zamanında yapmalıdırlar.
Gençliğin önemini kavrayarak sahip olduğu enerji ve dinamizmi Hz. Peygamber (asm)'in yukarıda zikredilen gençlere verdiği önemi ve yaklaşım metodunu da dikkate almak suretiyle iyi bir eğitimle yönlendirmeli onlara hedefler göstermeliyiz.
Satırlarımı Mehmet Akif ERSOY'un gençlere öğüt mahiyetinde olan şu mısralarıyla bitirmek istiyorum.
Göreceksin ki bu millette fazilet en uzun
En derin köklere yaslanmada; hem sonra onun
Bir mübarek suyu var hiç kurumaz: "Din-i Mübin"
Hadisat etmesin oğlum seni asla bedbin...İki üç balta ayırmaz bizi mazimizden
Ağacın kökleri madem ki derindir cidden.
Bu cihetten hani hiç yılmasın oğlum gözünüz
Sade Garb'ın yalnız ilmine dönsün yüzünüz.O çocuklarla beraber gece gündüz didinin;
Giden üç yüz senelik ilmi sık elden edinin.
Fen diyarında sızan namütenâhî pınarı
Hem için hem getirin yurda o nafi suları.Aynı menbaları ihya için artık burada
Kafanız işlesin oğlum kanal olsun arada.(6)
Dipnotlar:
1. Tirmizî Ahkâm 3 H. No:1357.
2. Buhârî Nikah 1.
3. Ahmed b. Hanbel Müsned V 256 257; Doç. Dr. Ha yati HÖKELEKLİ Hz. Peygamber'in Çocuk ve Gençlere Yaklaşımı (Tebliğ Metni) Hz. Muhammed ve Gençlik T.D.V. Yayını Ankara 1995 s. 47-56.
4. bk. Buharî Ezan 36; Doç. Dr. İbrahim SARIÇAM Hz. Peygamber'in Çağımıza Mesajları T.D.V. Yayını Ankara 2000 s. 77-83.
5. Tirmizi Kıyamet 1.
6. M. Akif ERSOY Safahat İst. 1975 s. 442 443.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet