Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Yani Allah Efendimizi (asm) peygamber olsun diye mi mükemmel yarattı?
- Yoksa Efendimiz kendisi sınavında başarılı olduğu için mi peygamberlik makamını haketti?
Değerli kardeşimiz
- Peygamberlik sonradan çalışarak kazanılan bir makam değildir.
- Fıtrat değiştirilmez. Peygamberlerin fıtratı da değiştirilmez. Fıtratta iki husus var kötülüğe meyyal hayvanî ve nebatî / bitkisel yanı ki buna nefis de diyebiliriz. Bir de iyiliğe meyleden akıl ve vicdan tarafı. Bir insan olarak Hz. Muhammed (asm)’de de bu unsurlar vardı. Çünkü büyüklerin imtihanı da büyüktür; peygamber olarak o da imtihana tabidir. Ancak seçkin bir makama namzet olarak yaratıldığı için kötülüğe meyilli olan nefs-i emmare onda nefs-i mutmainne raziye ve marziyeye dönüşmüştür. Bir hadiste Efendimiz (asm) şöyle buyuruyor:
“Herkes gibi benim de bir şeytanım vardı fakat bana teslim oldu.” (Tirmizi Rada 17; Müsned III 309)
- Bediüzzaman Said Nursi’nin “Nefs-i emmarem ister istemez aklıma tabi olmuş...” şeklindeki sözü yalnız peygamberlerin değil onlara samimi olarak uyan ve onları hayatlarında tek rehber edinen kimselerin de kabiliyet-i şer olan yönleri kabiliyet-i hayra dönüşebilir.
- Hz. Muhammed (asm)’e diğer insanlardan farklı olarak -peygamberlik görevine uygun- özel donanımlar lütfedilmiştir. Bu cümleden olarak Hz. Muhammed (asm)’in bütün özellikleri duyguları şehevî gazabî hisleri ve aklî melekeleri tam dengede idi. İzzetle tevazuu iktisatla sahaveti / cömertliği yumuşak huylulukla şecaati bir arada toplamıştır.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi