Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
“Sana tam itaat içinde bir kul olarak canımı al ve beni hayırlı ve dürüst insanlar arasına dahil eyle.” mealindeki ayet hakkında genel olarak farklı iki görüş vardır:
- Bir kısım alimlere göre Hz. Yusuf bu duasıyla hemen ölmeyi istemiş değil öldüğü zaman tam bir iataat içinde ölmesini istemiştir. Buna göre ayetin meali özetle şöyledir: “Allah’ım! Ecelim gelip de öleceğim zaman sana tam itaat içinde bir kul olarak canımı al...” Bu yoruma göre Hz. Yusuf’un bu duası herhangi bir zaman diliminde yapılmış olabilir ve bunun gerçek ölümüyle bir irtibatı aranmaz.
- Alimlerin büyük çoğunluğuna göre ayette ölmek için yapılan bir dua söz konusudur. (her iki görüş için bk. İbn Kesir el-Bidaye ve’n-nihaye 1/456; Taberî Razî ilgili ayetin tefsiri)
Buna göre Hz. Yusuf dünyevî saltanatın zirvesinde olduğu ailesiyle barış ve huzur içerisinde bulunduğu bir ortamda vuslat istiyor lika istiyor cennet istiyor beka istiyor... Buna göre ayetin meali özetle şöyledir: “Allah’ım! Sana kavuşmak istiyorum ne olur artık tam itaat içinde bir kul olarak canımı al...”
Bu dua Hz. Peygamber (asm)'in son günlerinde “er-Refika’l-âla = yüce dostu istiyorum” diyerek ölümü istemesiyle ilgili duasına uygundur. (İbn Kesir ilgili ayetin tefsiri)
- Bu ikinci yoruma göre Hz. Yusuf’un bu duasından sonra ne kadar yaşadığına dair bir soru akla gelebilir:
Öncelikle şunu söylemeliyiz ki Kur’an ve hadislerde bu soruya cevap teşkil edecek bir bilgiye rastlamadık. Bu sebepledir ki alimler bu konuda da farklı yorumlar yapmışlardır. Bunları da genel olarak iki kısma ayırmak mümkündür:
a. Hz. Yusuf bu duayı yaptıktan sonra uzun bir zaman daha yaşamış ve ondan sonra vefat etmiştir.
b. Hz. Yusuf bu duadan hemen/kısa bir zaman sonra vefat etmiştir. (bk. İbn Kesir a.y)
- Bediüzzaman Hazretleri de bu gürüşü benimsemiştir. Aşağıdaki ifadelerinden bunu anlamak mümkündür:
“...şu âyet Kıssa-i Yusuf'un (as) en parlak kısmı ki; Aziz-i Mısır olması peder ve vâlidesiyle görüşmesi kardeşleriyle sevişip tanışması olan dünyada en büyük saadetli ve ferahlı bir hengâmda Hazret-i Yusuf'un mevtini şöyle bir surette haber veriyor ve diyor ki: Şu ferahlı ve saadetli vaziyetten daha saadetli daha parlak bir vaziyete mazhar olmak için Hazret-i Yusuf kendisi Cenab-ı Hakk'tan vefatını istedi ve vefat etti; o saadete mazhar oldu. Demek o dünyevî lezzetli saadetten daha cazibedar bir saadet ve ferahlı bir vaziyet kabrin arkasında vardır ki; Hazret-i Yusuf Aleyhisselâm gibi hakikat-bîn bir zât o gayet lezzetli dünyevî vaziyet içinde gayet acı olan mevti istedi tâ öteki saadete mazhar olsun.”(bk. Mektubat Yirmi Üçüncü Mektup)
İlginçtir ki Kitab-ı Mukaddes’te böyle bir duaya yer verilmemiştir:
Orada şu bilgiler vardır:
“Yakup soyunun öyküsü: Yusuf on yedi yaşında bir gençti. Babasının karıları Bilha ve Zilpa'dan olan üvey kardeşleriyle birlikte sürü güdüyordu. Kardeşlerinin yaptığı kötülükleri babasına ulaştırırdı.”(Tekvin 37: 2)
“Yusuf'la babasının ev halkı Mısır'a yerleştiler. Yusuf yüz on yıl yaşadı.”(Tekvin 50: 22)¸
“Yusuf yüz on yaşında öldü. Onu mumyalayıp Mısır'da bir tabuta koydular.”(Tekvin 50: 26)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Hz. Yusuf en mutlu zamanında neden ölümü temenni etmiştir?..
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi