Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Hz. Peygamberin Tebuk seferi sırasında sahabelerine Semud Kavmine ait evlerden ve kuyularından su çekmelerini yasakladığına dair Buhari’de rivayetler var. Fakat tarihçiler buna itiraz ediyorlar. Çünkü bugün Medain salihte (hegra) bulunan dağlara oyulmuş yapılar evler ve su kuyuları Semud kavmine ait değil Nebatilere aittir. Hepsinin yapılış tarihi m.s 40 ile 100 arasına denk gelmektedir. Semud kavmiyle bir alakası yoktur çünkü Semud Kavmi Hz. Musa’dan öncedir.
- Şimdi Peygamberimiz bunu bilmiyor muydu? Bazıları buna dayanarak Kur'an-ı kerimde geçen Semud Kavmiyle alakalı olarak dağlara oyulan evler ifadesini Nebatilere ait olduğunu Kur'an-ı Kerim'in bunu Semud kavmiyle karıştırdığını ve arkeolojik bulgulara göre Semudlara ait dağlara oyulmuş hiçbir ev bulunamamıştır. Açıklayabilir misiniz?
Değerli kardeşimiz
1) Evvela yüzlerce yalanları tarihen sabit olan bazı tarihçilerin sözlerini yüzlerce mucizeyle donatılmış Kur’an’ın sözlerine tercih etmek imanla asla bağdaşmayan bir husus olduğunu söylemek bile söz israfıdır.
Özellikle bazı Yahudi tarihçileri İslam’ın semavi kimliğini inkâr etmek ve onu çürüğe çıkarmak için olmadık yalanlar uydurdukları bilinmektedir. Hz. İsmail’in Mekke’ye değil Mısıra yerleştiğini ve Mekke diye bir yerin olmadığını bir tarihçi olarak hezeyan savuranlar vardır.
2) Taberi gibi büyük bir tarihçi ve müfessir SEMUD kavmi Hicaz ile Şam arasında Vadi’l-Kura ve çevresini de içine alacak şekilde geniş bir bölgede HİCR meskenlerinde oturduklarını belirtmektedir. (Taberi Camiu’l-beyan 12/524; Tarihu Taberi 1/204; el-Makdisi el-Bed’u ve’t-tarih 3/37)
Fahruddin Razi de aynı şeyleri söylemiştir. (Razî 14/304)
3) Tarihçilerin bildirdiğine göre İREM b. Sam b. Nuh birçok kavmin ortak atasıdır. Bundan dolayıdır ki önceleri Ad kavmi için “Ad-ı İrem” denilirdi. Onlar helak olduktan sonra yerine gelen Semud için de “Semud-u İrem” lakabı kullanıldı. Bunların dışında kalan İrem oğulları için “İrman” adı kullanılırdı. İrman ise Nebti/Nebati olarak bilinir. (Taberi Tarih 1/207)
Bundan anlaşılıyor ki Nebatiler Semud kavminin de ataları sayılan İrmanlara verilen bir unvandır. O zaman Semud ile İrmanların bulundukları bölgelerin aynı veya birbirine çok yakın yeler olması gerekir.
4) Yunan coğrafyacı Pliny'nin tarifleri de bu yöndedir. Pliny Semud kavminin oturmakta olduğu yerlerin Domatha ve Hegra olduğunu yazmıştır ki buralar günümüzdeki Hicr kentidir. ("Hicr" İslam Ansiklopedisi: İslam Alemi Tarihi Coğrafya Etnoğrafya ve Bibliyografya Lugati Cilt 5/1 s. 475)
5) Ana Britannica Ansiklopedisi "Semudlar" başlığı altında bu kavimden şöyle bahseder: Eski Arabistan'da önem taşıdığı anlaşılan kabile ya da kabileler topluluğu. Güney Arabistan kökenli oldukları ancak içlerinden büyük bir grubun çok eskiden kuzeye göç ederek Aslab Dağı yamaçlarına yerleştiği sanılmaktadır. Hicaz ve Şam arasında yaşayan Semudlar Ashab-ı Hicr olarak bilinir. Son arkeolojik araştırmalarda Arabistan'ın orta kesimlerinde Semudlara ait çok sayıda kaya resim ve yazı ortaya çıkartılmıştır. (“Semud” Ana Biritanika cilt 19 s.232)
Bütün bu bilgiler Hz. Peygamber (asm)’in TEBÜK seferi sırasında SEMUD kuyularından bahsetmesi gerçeğin ta kendisi olduğunu göstermektedir. Çünkü Tebük Medine'nin on dört konak kuzeyinde Medine ile Şam'ın ortasında bir kasabadır...
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi