Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Peygamber neden vahiyden şüphe edip korkmuştur?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:16    Güncellendi: 31.01.2025 23:16
Soru Detayı

- Peygamberimiz vahiyden şüphe içinde olduğu ve sürekli bir korku içinde olması normal midir?
- Diğer peygamberlere vahiy geldiğinde kabul edip Hz. Muhammed (asm)’in bu ruh halinde olmasından dolayı onun aldığı vahiy şeytandandı kalbi mutmain olmadı diyen Hristiyanlara ne cevap verebiliriz?

Değerli kardeşimiz

Soruda Hz. Peygamberin (asm) hayatı boyunca aldığı vahiy hakkında şüphe içinde bulunduğu ve -haşa- Allah’ın dışında bir kaynaktan geldiği ihtimaliyle güya sürekli korktuğu iddiasına cevap istenmektedir.

Bu bilgi tamamen yanlıştır.

Hz. Peygamber (asm) Efendimizin bu endişesi yalnız ilk defa vahiy aldığı zamana mahsus olarak söz konusu olmuştur.

Bu konuyu Hz. Aişe anlatıyor. Uzun bir hadisin şu anda bizi ilgilendiren kısmı şöyledir:

"... Nihayet Allah’ın Resulü bir gün Hira mağarasında bulunduğu sırada Hak (vahiy) kendisine geldi. Ona melek geldi ve 'Oku' dedi. O da: 'Ben okumak bilmem' cevabını verdi. Hz. Peygamber buyurdu ki: 'O zaman melek beni alıp takatim kesilinceye kadar sıktı. Sonra bırakıp yine: “Oku!” dedi. Ben de Ona: “Ben okumak bilmem” dedim. Yine beni alıp ikinci defa takatim kesilinceye kadar sıktı. Sonra beni bırakıp yine: “Oku!” dedi. Ben de: “Okumak bilmem” dedim.'"

"'Beni alıp üçüncü defa sıktı. Sonra beni bırakıp: "Yaratan Rabbinin adıyla oku. O insanı bir kan pıhtısından yarattı. Oku Rabbin nihayetsiz kerem sahibidir. O kalemle (yazı yazmayı) öğretendir insana bitmediğini O öğretti.” (Alak 96/1-5) dedi."

"Bunun üzerine Allah Resulü yüreği titreyerek korku içinde döndü ve eşi Hatice binti Huveylid'in yanına giderek 'Beni örtünüz beni örtünüz.' dedi. Korkusu gidinceye kadar onu örttüler. Sonra Hz. Peygamber başından geçenleri Hz. Hatice'ye anlatarak: 'Kendimden korktum' dedi. Hz. Hatice: 'Hayır Allah'a yemin ederim ki Allah seni asla utandırmaz. Çünkü sen akrabana bakarsın işini görmekten aciz olanların yüklerini çekersin yoksula verir hiçbir şeyi olmayana bağışta bulunursun misafiri ağırlarsın bir felakete uğrayana yardım edersin.' dedi..."(Buhari Bed’u’l-vahy 1)

Hz. Peygamberin (asm) korkusunun neden olduğu konusunda ondan fazla yorum vardır. İbn Hacer’in tercih ettiği yorumlar ise üç tanedir:

a) İlk defa karşılaştığı meleğin kendisini şiddetle sıkmasından ötürü duyduğu rahatsızlık ve kalbinin sıkışması sebebiyle ölmekten korkuyordu.

b) İlk defa gece karanlığında gördüğü böyle bir manzaradan dolayı hasta olmaktan korkuyordu. 

c) Bu manzaradan ötürü hastalanmış fakat bu hastalığının devam etmesinden korkuyordu. (Fethu’l-Bari 1/24)

Bu ilk vahiyden sonra bir daha asla korkmamış gelenin Melek / Cebrail olduğunu tereddütsüz bilmiş ve asla şüpheye düşmemiştir.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi