Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Hz. Cebrail ile Peygamberimiz arasındaki Kur'an’ı hatmetmek nasıl oluyordu?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:16    Güncellendi: 31.01.2025 23:16
Soru Detayı

- Hz. Peygamberimiz (s.a.s) ile Hz. Cebrail her yıl Kuran’ı hatmederlermişti. Bu ikisi arasındaki Kuran’ı hatmetmek nasıl oluyordu?

Değerli kardeşimiz

Her yıl ramazan ayında o zamana kadar nazil olan ayet ve sureleri Hz. Cebrail (as)’in Hz. Peygamber (asm)’e onun da Cebrail’e okumasına "arza" denir.

Arz arza ve aynı kökten gelen muaraza sözlükte “okumak ezberden okumak göstermek kitapları karşılaştırmak” gibi manalara gelir.

Hadislerden öğrenildiğine göre Allah’ın iki elçisi Kur'an-ı Kerîm’i birbirlerine okumak (mukabele etmek) üzere Ramazan ayında her gece bir araya gelmekteydi. (Buhari Bedʾü’l-vaḥy 5 Bedʾü’l-ḫalḳ 6 İstiʾẕân 43; Müslim Feżâʾilü’ṣ-ṣaḥâbe” 98 99)

Her yıl bir defa yapılan bu karşılıklı okuma işi Hz. Peygamber’in vefat edeceği yıl iki defa olmuştu. Arza-i ahîre diye anılagelen bu son karşılaştırma Kureyş lehçesiyle yapıldığı için o günden itibaren Kuran bu lehçe ile okunmuştur. (İbn Sa‘d II 195)

Hz. Peygamber arza-i ahîrenin iki defa yapılmasından vefatının yaklaştığını sezmiş ve bunu kızı Fâtıma’ya bir sır olarak söylemiştir.

Arza olayının devam ettiği günlerde Hz. Peygamber (asm)’in son derece neşeli ve diğer günlerdekinden daha cömert olduğu ashab-ı kiram tarafından tespit edilmiştir.

Bugün İslam ülkelerinde Ramazan ayı süresince devam ettirilen mukabele geleneği arza sünnetine uymanın bir sonucu olarak değerlendirilmelidir.

Kur'an’ın Ramazan ayında nazil olmaya başlaması bu ayda yapılan amellerin diğer zamanlara göre daha faziletli kabul edilmesi de mukabele geleneğinin yaygınlaşmasında etkili olmuştur.

Sahabeden bazıları Ramazan ayı gelince aile fertlerini toplayarak onlara mukabele okurlardı (Nevevî et-Tibyan s. 131 vd.)

Günümüzde Türkiye’de Ramazan mukabeleleri genellikle Ramazanın ilk günü başlar ve arefe günü tamamlanarak duası yapılır. Duanın Kadir Gecesi'nde yapıldığı da olur. Bilhassa kış gecelerinde imsakten hemen sonra camiye gidenler sabah namazından önce okunan mukabeleye katılmakta Ramazan için özel dinî yayınlar hazırlayan bazı radyo ve televizyonlarda da mukabele daha çok bu vakitte okunmaktadır.

İstanbul’da bilhassa selâtin camilerinde ramazan günlerinde tanınmış hafızlar günümüzde de mukabele okumaktadır.

Ayrıca hanımların evlerde bir araya gelip kendi aralarında mukabele dinleme geleneği de yaygındır.

Mukabele okuyan kişinin hafız da olsa mushafa bakarak okuması daha faziletli görülmüş dinleyenlerin rahat takip edebilmeleri açısından mukabelenin orta bir hızla (tertîl üzere) okunması tavsiye edilmiştir.

Kaynaklar:

- Kāmus Tercümesi “ʿarz” md.;
- İbn Hacer Fetḥu’l-bârî Bulak 1300 IX 39-41;
- İbn Sa‘d eṭ-Ṭabaḳāt II 195;
- Âcurrî Aḫlâḳu ḥameleti’l-Ḳurʾân (nşr. Abdülazîz b. Abdülfettâh el-Kārî) Medine 1408/1987 s. 33 vd. 67 vd.;
- Nevevî et-Tibyân fî âdâbi ḥameleti’l-Ḳurʾân (nşr. Abdülkādir Arnaût) Küveyt 1409/1988 s. 27 vd. 131 vd.;
- Süyûtî el-İtḳān I 142 177;
- Tecrid Tercemesi IX 27-29; XI 230-231;
- Hamîdullah İslâm Peygamberi (İstanbul 1980) II 32.
- İbn Hallikân Vefeyât III 314;
- Recep Akakuş “Ramazan ve Mukabele Okuma Geleneği” Diyanet Dergisi XXVI/2 Ankara 1990 s. 61 vd.;
- Pakalın I 318; Abdurrahman Çetin “Hatim” DİA XVI 468-469.
- bk. TDV İslam Ansiklopedisi Arza ve Mukabele md.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi