Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- İbn Abbas (r.a) "Devemin yularını kaybetsem Kuran'da bulurum " demiş mi eğer demişse bununla neyi kastediyor?
- İzah eder misiniz?
Değerli kardeşimiz
- İbn Abbas’ın "Devemin yularını kaybetsem Kur'an'da bulurum." şeklinde sözü için bk. Suyuti İtkan 4/31; el-İklil 1/13; Alusi Maide 67. ayetin tefsiri.
Bununla “Kur’an’da her şey var.. Fakat bir kısmı açık bir kısmı işari yolla ifade edilmiş. Herkes kendi ilmi birikimine göre anlayış ve kabiliyetine göre aradığını onda bulabileceğini.” kastetmiş olabilir.
- İbn Abbas’ın bu ifadesini Bediüzzamanın şu ifadesinden de anlamak mümkündür:
"Kur'an-ı Hakîm'in Kelâm-ı Ezelî'den gelmesi ve bütün asırlardaki bütün tabakat-ı beşere hitab etmesi hasebiyle manasında bir câmiiyet ve külliyet-i hârika vardır. İnsandaki akıl ve lisan gibi bir anda yalnız bir meseleyi düşünmek ve yalnız bir lafzı söylemek gibi cüz'î değil göz misillü muhit bir nazara sahib olmak gibi Kelâm-ı Ezelî dahi bütün zamanı ve bütün taife-i insaniyeyi nazara alan bir külliyette bir kelâm-ı İlahîdir."
"Elbette onun manası beşer kelâmı gibi cüz'î bir manaya ve hususî bir maksada münhasır değildir. Bu sebebden bütün tefsirlerde görünen ve sarahat işaret remiz îma telvih telmih gibi tabakalarla müfessirînin beyan ettikleri manalar kavaid-i Arabiyeye ve usûl-ü nahve ve usûl-ü dine muhalif olmamak şartıyla o manalar o kelâmdan bizzât muraddır maksuddur.” (bk. İşarat-ül İ'caz s. 7)
"Evet Kur'an’da her şey vardır. Fakat herkes her şeyi içinde göremez. Zira muhtelif derecelerde bulunur. Bazen çekirdekleri bazen nüveleri bazen icmalleri bazen düsturları bazen alâmetleri; ya sarahaten ya işareten ya remzen ya ibhamen ya ihtar tarzında bulunurlar. Fakat ihtiyaca göre ve maksad-ı Kuran’a münasib bir tarzda ve iktiza-yı makam münasebetinde şu tarzların birisiyle ifâde ediliyor." (bk. Nursi Sözler Yirminci Söz’ün İkinci Makamı; Mektubat Yirmi Dokuzuncu Mektub'un Sekizinci Kısmı’nın Beşinci ve Altıncı Remizleri)
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi