Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ahzab suresi 36. ayette Allah ile Peygamber kararları ortak alıyorlar anlamı çıkıyor; hükmü veren Allah ise Peygamber'in adı neden geçiyor?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:16    Güncellendi: 31.01.2025 23:16
Cevap

Değerli kardeşimiz

İslam’da Hz. Peygamber (asm)'in sünneti ikinci teşri kaynağıdır. Allah’ın elçisi Allah’a muhalif hareket etmediğine göre onun bütün tasarrufları Allah’ın izin ve himayesindedir.

Bir hüküm daha karar kılmadan önce şayet Hz. Peygamber'in (asm) içtihadında bir hata olursa Allah onu derhal düzletir. Nitekim Bedir ganimetlerinin taksiminde de böyle bir hadise cereyan etmişti. Fakat İslam’ın hükümleri tamamen karar kıldıktan sonra sünnetin hükmü Kur’an’ın hükmü gibi bağlayıcıdır.

İslam alimleri birçok ayet ve hadislere dayanarak Hz. Peygamber (asm)'in de hüküm koyma yetkisinin olduğunu belirtmişlerdir. Aşağıda mealleri verilen ayetler bu konuda misal olarak zikredilebilir:

“Peygamber size her ne getirirse onu alın sizi neden menederse ondan da sakının.” (Haşr 59/7)

“Kim Resûlullah’a itaat ederse Allah'a itaat etmiş olur.” (Nisâ 4/80)

“Ey iman edenler! Allah'a ve Resûlü'ne itaat edin. Kur’ân’ı ve Resûlullah’ın öğütlerini işitip durduğunuz halde ondan yüz çevirmeyin!” (Enfâl 8/20)

“Kim Allah'a ve Peygambere itaat ederse işte onlar Allah'ın kendilerine nimet verdiği peygamberlerle sıddıklarla şehidlerle ve salihlerle birliktedir. İşte bunlar ne güzel arkadaştır!” (Nisâ 4/69)

“Allah ve Resûlü herhangi bir meselede hüküm bildirdikten sonra artık inanmış bir erkek ve kadının o işi kendi isteklerine göre seçme hakkı yoktur. Kim Allah'a ve Resûlüne karşı gelirse apaçık bir sapıklığa düşmüş olur.” (Ahzab 33/36)

“Hayır hayır! Senin Rabbin hakkı için onlar aralarında ihtilâf ettikleri meselelerde seni hakem kabul edip sonra da verdiğin hükümden ötürü içlerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın sana tam bir teslimiyetle bağlanmadıkça iman etmiş olmazlar.” (Nisâ 4/65)

- İslam bilginlerine göre "Aranızda herhangi bir konuda ihtilafa düşerseniz onu Allah'a ve elçisine götürün."(Nisa 4/59) mealindeki ayette söz konusu edilen emirden maksat işi Allah'ın kitabı Kur'an ile hayatta olduğu müddetçe Hz. Peygamber (asm)'in kendisine vefatından sonra ise onun sünnetine göre çözmek demektir. (Abdulğanî Abdulhâlık Hücciyetü's-Sünne 298)

İmam Şafiî de bu âyetin yorumunda şunları söylemiştir: Ayette geçen "itaat" kelimesinin Allah için olduğu gibi Hz. Peygamber (asm) için de ayrıca tekrarlanması O'nun  Kur'an'ın dışında yaptığı emir ve yasaklarına karşı da itaat etmenin gereğine işaret etmek içindir. "Sizden olan emir sahiplerine de" ifadesinde görüldüğü üzere emir sahipleri için ayrıca bir "itaat" kelimesinin kullanılmaması aksine cümle içerisinde (atıf yoluyla) Allah ve Resûlüne karşı yapılması istenen itaate tâbi kılınarak ifade edilmesi onlara yapılacak itaatin mutlak olmayıp Allah'ın kitabı ve elçisinin sünnetine uyma şartına bağlı olduğunu göstermek içindir. (Şafiî er-Risâle 79-80)

İlave bilgi için tıklayınız:

Peygamberimiz'in haram kılma yetkisi var mıdır? "Peygamberin haram kıldığını Allah da haram kılmıştır." sözü hadis midir?

- Peygamber Efendimiz'in Kur'an'ın açıklayıcısı olduğuna dair ayetler var mıdır?

Sünnetin bağlayıcılığı örnek alınması ve kaynağının vahiy olup olmadığı konusu...

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi