Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
İlgili ayetlerin meali:
“Bundan böyle sana Kur’ân okutacağız da sen unutmayacaksın. Ancak Allah’ın dilediği müstesna. Çünkü O size göre açık ve net olanı da gizli olanı da pek iyi bilir.”(A'la 87/6-7)
- Söz konusu rivayetteki unutma olayı ayette yer alan bu istisnanın misalidir. Bunun için ayet ile rivayet arasında bir çelişki yoktur.
- Kaldı ki bundan maksat ara sıra bazı ayetleri bir an için hatırlamamak manasındaki unutmak değil tamamen unutup bir daha hatırlamamaktır. Böyle bir şey asla vuku bulmamıştır(bk. Kurtubî İbn Aşur ilgili ayetlerin tefsiri)
- Şunu da belirtmek ki sadece unutma olaylarının değil Resûlullah’ın hayatında görülen diğer bir kısım “sehiv” ve “görüşünden dönme” gibi konuların açıklanmasında da baş vurulan önemli bir rivayeti burada hatırlatmamız gerekecek:
“Ben muhakkak ki unutur veya unutturulurum tâ ki sünnet koyayım.”(Muvatta Sehiv 2)
Hadis senet yönünden eksik de olsa mânâ yönünden sahihdir. (bk. Kadı Iyaz Şifa II/159)
Şu halde Hz. Peygamber (asm)’in nisyan sehiv hata gibi fiillerinde dini kemale erdiren Allah’ın kullarına olan nimetlerini tamamlayan feyizler bereketler hikmetler vardır. Böylece müminler unuttuğu zaman nasıl yapacaklarının uygulamasını Allah’ın Elçisi vasıtasyla öğrenmektedirler.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Peygamber Efendimizin unutması caiz midir? Ya da unuttuğu şeyler olmuş mudur?
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi