Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Kur'an'da kâinatın yaratılışıyla ilgili olarak geçen altı günden kasıt altı devre ise neden "altı devre" değil de "altı gün" yazıyor?
Değerli kardeşimiz
A'raf Suresi Ayet 54:
"Şüphesiz Rabbiniz Allah gökleri ve yeri altı günde yarattı sonra Arş üzerine hükümran oldu. O geceyi durmadan onu kovalayan gündüze bürüyüp örter; güneş ay ve yıldızlar emrine âmâdedir. İyi biliniz ki yaratma ve emir O'nundur. Âlemlerin Rabbi olan Allah ne yücedir."
Kur'ân'ın bir çok yerlerinde olduğu gibi "yevm"in vakit mânâsına geldiği ve dil bakımından bilindiğinden burada da "altı gün"ün "altı vakit" mânâsıyla tefsir edilmesi lazım geleceği birçok tefsirci tarafından hatırlatılmıştır. Bunun ölçüsünün ise bilinen güne eşit veya ondan kısa veya uzun olması mümkündür.
Nitekim
"Kim o gün savaşmak için bir tarafa çekilme ya da başka bir birliğe katılmak dışında arkasını döner (kaçar)sa..." (Enfâl 8/16)
âyet-i kerimesinde "yevm" (gün) böyledir.
"Sizin saydığınız (yıllar) dan bin yıl kadar süren bir günde..."(Secde 32/5)
âyetinde bizim saydığımız günlerle bin sene; diğer
"Miktarı elli bin yıl süren bir günde..."(Meâric 70/4)
âyetinde ise elli bin sene miktarı ile açıklanmıştır ki bunlar da "ahiret günleri" adıyla bilinir.
Ve İbnü Abbas Kâ'b Mücâhid Dahhâk gibi büyük tefsirciler de buna uygun tefsir etmişlerdir. Buna göre "altı günde" demek miktarı binlerce seneye varan "altı zamanda" demektir.
Fakat açıklamadan kastedilen bunların uzama miktarı değil bu miktarın ezele istivâ (hâkimiyet)nın mutlak ve ebedîliğine göre altı gün denecek kadar sınırlı zamanlardan ibaret bulunduğunu anlatmak olduğundan "altı gün" buyurulmuştur.
(bk. Elmalılı M. Hamdi YAZIR Hak Dini Kur'an Dili İlgili ayetin tefsiri)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Yerler ve göklerin altı günde yaratılışının hikmeti nedir?
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi