Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Alimler Nebe’ Suresinin 23. ayetinde geçen ve cehennemliklerin “hukub”larca kalacağını ifade eden “ahkab” kelimesinin manası üzerinde durmuştur. Bu kelimenin tekili olan “HuKuB”un 40 70 80 360 vs. yıllar anlamına geldiğini söylemişler.
Kur’an’ın muhatapları insandır. İnsanların zihinlerinde yer eden ifadelerin kullanılması hikmetin gereğidir. Zihinlerde yer eden ifadeler genellikle insanların alışık oldukları ve kavrayabildikleri ifadelerdir. Bu açıdan Kur’an’da genellikle -özellikle ilk muhatapları olan o günkü- insanların akıllarını şaşırtmamak için kullanılan bazı ifadelerin gerçek anlamları başka ayetlerde ayrıca vurgulanmış veya ona bir işaret bırakılmıştır. Mesela defalarca “yağmurun semadan” geldiği ifade edilmiştir. Çünkü Araplar yağmurun gökten indiğini düşünüyorlardı. Fakat "sema" kelimesi aynı zamanda yukarı anlamına gelir. Demek Kur’an’da kullanılan bu ifade hem bir hakikattir hem de onların zihinlerini teşviş etmekten kaçınan bir irşat üslubudur. Ancak “sema/yukarı”nın gök mü yoksa bulutlar mı olduğu
“Baksana Allah bulutları sevk ediyor sonra onları bir araya getirip üst üste yığıyor. İşte görüyorsun ki bunların arasından yağmur çıkıyor.”(Nur 24/43)
mealindeki ayette açıkça ifade edilmiştir.
Bunun gibi konumuzla ilgili ayette de insanların yakından bildiği zaman kavramı kullanılmıştır. Çünkü kapalı bir ifade yerine muhatabın anladığı açık bir ifadenin kullanılması gerek uyarı gerek müjde hususunda daha etkilidir. Bu sebeple Arapların en az 40 en çok 360 yıl olarak bildikleri “hukub/ahkab” kelimesinin kullanılması irşat üslubu açısında son derece beliğdir
Bununla beraber Kur’an’ın burada kâfirler için kullandığı “ahkab/devirler çağlara boyunca” ifadesi başka pek çok ayette “ebediyen cehennemde kalacaklar” manasına gelen ifadelerle açıklığa kavuşturulmuştur. Çünkü “ahkab” kelimesinin tekili olan “hukub” kelimesinin sözlük anlamı 40 80 360 yıl ise de ayette kullanılan çoğul ifade ebediliği ifade etmektedir. Çünkü yukarıda ifade edildiği üzere ayette kullanılan “ahkab” çoğul bir kelimedir. Cem’in/çoğulun en az sayısı 3’tür; en çoğu ise sınırsız bir sayıdır ki sonsuzluğa kadar yeri vardır.
Bu sebeple buradaki "ahkab"ı ebediyet manasında anlamak Kur’an’ın defalarca vurguladığı “ebedi hulûd” kavramlarına uygun olduğu gibi Arapça dil kaideleri açısından da isabetli bir yaklaşım olur.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi