Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kuran-ı Kerim kaç kıraat üzere okunabilir?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:16    Güncellendi: 31.01.2025 23:16
Soru Detayı

- Yani kaç kıraatte okumak sahihtir Ehl-i sünnet ve-l cemaatte?

Değerli kardeşimiz

Peygamberimiz (asm)'in şöyle buyurmuştur:

“Kur’an yedi harf üzere indi binaenaleyh onlardan hangisi kolayınıza gelirse o harfi okuyunuz.” (bk. Buhârî Fadâilü'l-Kur'an 27 Tevhid 53 Bed'ül-Halk 6 Mürteddin 9 Husumat 4; Müslim Misâfirîn 270; Ebu Davud Vitr 22; Tirmîzî Kur'an 9; Nesâi İftitah 37; Ahmed ibn Hanbel Müsned V 16 41 114 124 127 128 132)

Başka bir rivayete göre Hz. Cibril Hz. Peygamber’e:

“Allah ümmetinin Kur’an’ı bir harf üzere okumasını emrediyor.” der.

Resulullah ümmetin buna takat getiremeyeceğini söyleyip Allah Teala’nın bağışlamasını ister. Müteakiben iki sonra üç harfe izin verilir. Resulullah daha da isteyince neticede yedi harfe ruhsat verilir. (bk. Buhârî Fedâilu'l Kur'an 5; Müslim Müsafrin 272; Ahmed b. Hanbel Müsned I 264 299 313)

Başka bir rivayete göre; Resulullah Cibril’e:

“Ben ümmi bir ümmete gönderildim. Aralarında koca-karısı ihtiyarı oğlan ve kız çocuğu hiç okumak bilmeyeni var.” deyince Cibril:

“Ya Muhammed bu Kur’an yedi harf üzere indi.” der. (Taberi Camiu’l Beyan I 35; Zerkeşi el Burhan I 227)

Yedi harfin (lehçenin) hikmeti Tirmizi’nin rivayet ettiği hadisten de anlaşıldığı üzere Kur’an okumayı kolaylaştırmaktır. Kuran’ın ilk muhatapları kabileler hâlinde dağılmış olduklarından aralarında telaffuz farkları vardı. Bu özür sebebi ile onlara bir ruhsat verildi.

Ruhsat: Asli hükmün sebebi devam etmekle beraber bir özre binaen şer’i hükmün daha kolaya doğru değişmesidir. Yedi farklı vecihle okuma (kıraat) izni verilmişse de kitabet (hat yazı) sadece Kureyş lehçesi üzere olmuştur. Bu da ihtilafı asgariye indirmiştir. Zira kolaylaştırmayı gerektiren özrün yok olmasından sonra asli harfin yazılması Kur'an okumak için de esas olmuştur.

Özrün yok olması ile yedi harfe verilen geçici izin de sona ermiştir. Zira lehçeler arasındaki ayrılık ve yaygın ümmilik Kur’an’ın toplayıcılığı ve ümmiliğin azalmasıyla giderilmiştir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Kur'anı'ın Yedi Lehçe üzere okunması ne demektir? Bu durum Kur ... 

Ahruf-i Seba

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi