Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
O dönemde erkek çocuk güçlülüğün simgesi idi. Çünkü kabileler arasındaki egemenliği güç belirlemekteydi ve kalabalık olan kabile gücü de elinde bulundurmaktaydı. Araplar erkek çocuğu olmayan kimseyi "soyu kesik" gibi sıfatlarla niteler ve bu tür lakaplarla anarlardı. Tefsirlerde anlatıldığına göre Hz. Peygamber (asm)'in erkek çocukları ölünce müşrikler onu da "ebter" lakabıyla anmaya başlamışlar ve "Bırakın onu; o sonu gelmeyecek soyu kesik bir adamdır!" diyerek hakaret etmek istemişlerdir(Taberî Tefsir XXX 212).
İşte bu âyet onların bu davranışlarını kınamakta her ne kadar erkek çocukları bulunsa da asıl soyu kesileceklerin kendileri olduğunu haber vermektedir. Çünkü onlar kıyamete kadar lanetle anılırken Hz. Peygamber (asm) rahmetle anılmakta ismi dünyanın her tarafında günde beş vakit ezanda Allah'ın adıyla birlikte okunmaktadır.
Mekke putperestleri olayların sadece dış yüzüne baktıkları için Hz. Peygamber (asm)'i arkasız ve güçsüz kendilerini kalabalık ve güçlü görür ve buna dayanarak Resûl-i Ekrem (asm)'in davasının sonuçsuz kalacağından emin olduklarını söylerlerdi. Ama -Râzî'nin ifadesiyle-
"Allah durumu onların aleyhine çevirdi; asıl güçlü olanın Allah'ın destekledikleri ve güçsüz olanların da Allah'ın zillete uğrattıkları olduğunu bildirdi. Böylece kesret ve kevser (geniş topluluk ve bol nimet) Hz. Muhammed (asm)'in olurken ona düşman olanların payına da ebterlik alçalış ve zillet düştü."
Bu ifadeler dolaylı olarak Peygamber'in yolunu izleyen inanç ve kararlılığını devam ettiren müminler için de bir müjdedir.(Kur'an Yolu Diyanet Tefsiri V/665-667)
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi