- Kur'an-ı Kerim'de bir ayette mealen "Bizi mucizeler göndermekten alıkoyan şey öncekilerin onları yalanlamasıdır." Peygamber Efendimize (asm) mucize verilmedi mi?
- Bazı yazılarda bu ayet gösterilerek Peygamberimize (asm) mucize verilmediği söyleniyor. Bunu açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz
Konuyla ilgili ayetler şöyledir:
"Bizi âyetler (mucizeler) ve peygamber göndermekten alıkoyan şey ancak öncekilerin onları yalanlamış olmalarıdır. Semûd'a açık bir mucize olarak o dişi deveyi vermiştik de ona zulmetmişlerdi (deveyi boğazlayarak kendilerine yazık etmişlerdi). Oysa biz o mucizeleri ancak korkutmak için göndeririz. Vaktiyle sana şöyle vahyettiğimizi hatırla: 'Şüphesiz Rabbin insanları kuşatmıştır.' (İsrâ gecesi) sana açıkça gösterdiğimiz o temâşâyı ve Kur'ân'da lanet edilen ağacı da yalnız insanlara bir imtihan için yapmışızdır. Biz onları korkutuyoruz fakat bu onlara ancak büyük bir taşkınlıktan başka bir sonuç vermiyor." (İsra 17/59-60)
O âyetlerle (mucizelerle) peygamber göndermekten bizi hiçbir şey alıkoymuş değil ancak onları öncekiler yalanlamış oldular.
Ve bundan dolayı tamamen imha ve yok edildiler. Âyetler yani Allah'ın kudretine delalet eden alâmetler üç kısma ayrılır. Bir kısmı her şeyi kapsar.
"Her şeyde onun (Allah'ın) bir âyeti vardır ki bir olduğuna delalet eden." Âlimlerin düşüncesi bu âyettedir. Bir kısmı gök gürültüsü güneş tutulması gibi alışılagelmiş âyetlerdir. Cahillerin düşüncesi de bundadır. Bir kısmı olağanüstüdür. Ki peygamberlerin mucizeleri velilerin kerametleri bu çeşittendir. Mucizeler arasında inadına istek ve ısrar edilen bir kısım vardır ki bunlara "âyât-ı mukteraha" denilir. Bunlar gösterildiği zaman (peygambere) inanmayanlar Semûd kavmi gibi köklerini kesecek bir azab ile derhal yok edilmişlerdir.
Buradaki belirli bir şeye delalet eden belirleme edatı "lâm-ı ahd" ile işte bu cinsten "âyât-ı mukteraha"ya işarettir ki Kureyş müşriklerinin inadına olarak istedikleri âyetler (mucizeler) demektir. Nitekim daha sonra
"Dediler ki: Biz sana asla inanmayız tâ ki bizim için şu yerden bir pınar akıtırsın." (İsrâ 17/91)
diye açıkça ifade edilmektedir.
Halbuki biz bu âyetleri ancak korkutmak için gönderiyoruz. Yani ey Muhammed! Sana gönderdiğimiz âyetleri azab ve yok etmek için değil ahiret azabından korkutmak için gönderiyoruz. Bundan dolayı onların inat ederek istedikleri mucizelerin gönderilmemesi Allah'ın kudretine karşı bir engel bulunduğundan dolayı değil Hz. Muhammed'in ümmeti hakkında Semûd kavmi gibi hepsinin kökünü kesecek bir azab Allah'ın maksadı olmadığından dolayıdır.
Bu âyetin iniş sebebinde İbnü Abbas'tan yapılan rivayete göre Mekke halkı Safa tepesinin altın yapılmasını ve Mekke etrafındaki dağların ortadan kaldırılıp ekilebilir bir arazi haline getirilmesini istemişlerdi. Resulullah (s.a.v) bunu yüce Allah'tan dileyince buyuruldu ki:
"İstersen yaparım. Fakat şu şartla: Eğer dinden çıkarlarsa önceki kavimler gibi onları da yok ederim." Bunun üzerine: Ya Rabbi! bunu yapmanı istemem. Sabır dilerim." dedi. Ve bunun üzerine bu âyet indirildi. (Ahmed ibn Hanbel Müsned 1 258; Taberî age. XV 74 75; Nesaî Hakim Taberânî ve diğer muhaddisler de rivayet etmişlerdir.)
Demek ki bu ayette geçen gösterildiği zaman (peygambere) inanmayanları Semûd kavmi gibi köklerini kesecek bir azabın gelmesine neden olacak bir mucizedir.
Buna karşı belki bunlar (daha sonra) peygamberi yalanlamazlardı gibi bir ihtimalin hatıra gelmemesi için buyuruluyor ki; Hani hatırlarsın ya biz sana: Hiç şüphe yok ki Rabbin insanları çepeçevre kuşatmıştır demiştik. Yani ilmi ile insanları kuşatmıştır.
"Rabbin göklerde ve yerde olan herkesi en iyi bilendir."(İsrâ 17/55)
buyurulduğu üzere hepsinin içini dışını önünü sonunu tamamen bilir. Bundan dolayı istedikleri mucizeler gönderildiği takdirde önceki insanlar gibi bunların da peygambere inanmayacaklarını Allah bilir. Her insanın amelini veya kaderini boynuna bağlayan O'dur.
Öyle ise mânânın özeti şu olur: İsrâ gecesi sana gerçekten bizim gösterdiğimiz o Mirac görüşü âyetlerimizden en büyük bir âyet olduğu halde biz onu inat ederek âyet (mucize) istemekte olan o insanlar için sırf bir fitne ve imtihan vesilesi yaptık. Gösterilen olağanüstü alâmetlere rağmen inanmadılar da inadına yalanladılar. Bundan dolayı Rabbinin bildiği gibi bu imtihan ile de anlaşılır ki hangi âyet gösterilse yalanlayacaklardır.
Kur'ân'da lanet edilmiş olan ağacı da aynı şekilde onlar için bir fitne (vesilesi) kıldık. Bu lanetlenmiş ağaçtan maksat Buharî ve diğer hadis kitaplarında rivayet olunduğu üzere zakkum ağacıdır. Ki Sâffât Sûresi'nde:
"Yoksa zakkum ağacı mı? Biz o ağacı zalimler için bir fitne (vesilesi) yaptık O cehennemin dibinden çıkan bir ağaçtır. Tomurcukları şeytanların başları gibidir. Onlar ondan yiyecekler ve karınlarını onunla dolduracaklar. Sonra üzerine kaynar su katılmış bir içki şüphesiz onlar içindir."(Sâffât 37/62-67);
Duhân Sûresi'nde:
"Şüphesiz zakkum ağacı günahkârların yemeğidir. Pota gibi karınlarında kaynar. Sıcak suyun kaynaması gibi." (Duhân 44642-46);
Vâkıa Sûresi'nde:
"Sonra siz ey doğru yolu kaybetmiş yalanlayıcılar! Mutlaka zakkum ağacından yiyeceksiniz. Onunla karınlarınızı dolduracaksınız. Onun üzerine de kaynar su içeceksiniz."(Vâkıa 56/51-54)
buyurulmuştur. Rivayet ediliyor ki bu âyetler indiği zaman Ebu Cehil demiş ki: "Muhammed sizi öyle bir ateşle korkutuyor ki taşları yakarmış. Sonra da diyor ki o ateşte ağaç biter!" İbnü'z-Ziba'ra da: "Biz zakkum diye ancak hurma ile kaymağı tanırız." demiş. Bunun üzerine Ebu Cehil cariyesine emredip hurma ve kaymak hazırlatmış ve arkadaşlarına: "Haydi zakkumlanın!" demiş ve bunun üzerine zakkuma aşık olup İslâmiyet'ten çıkanlar olmuştu.
Bunlar deve kuşunun köz ve kızgın demir yuttuğunu ve yeşil ağaçta ateş gizlendiğini gördükleri halde bunları yapan Allah'ın kudretinin ateşin kökünden cehennemin dibinden çıkaracağı ağacı inkâr etmek ve küçümsemekle ne kötü aldanmışlardı. Bu lanetlenmiş ağaç hakkında birkaç söz daha söylenmiş ise de en güvenilir ve en doğru görüşe göre zakkum ağacı olmasıdır. Bunun bu şekilde bu âyetin sonunda zikredilmesi ise İsrâ'yı yalanlayan o inatçıların lanete hayranlıklarına işaret eden dehşetli bir uyarıdır. Nitekim buyuruluyor ki ve biz onları korkutuyoruz da o korkutma onlara büyük bir azgınlıktan başka bir şey artırmıyor.
(bk. Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kur'an-ı Kerim Tefsir)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Peygamberimizin mucizeleri olmadığını iddia ediyorlar. Bu iddialara nasıl cevap vermeliyiz?
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi