Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ayette geçen haksızlığa uğratıldıktan sonra öçlerini alanlar cümlesini nasıl anlamalıyız?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:16    Güncellendi: 31.01.2025 23:16
Soru Detayı

- Şuar'a suresi 227. ayetteki "öç almayı" nasıl anlamalıyız?

"Ancak iman edip salih amel işleyen Allah'ı çok anan ve haksızlığa uğratıldıktan sonra öçlerini alanlar başka. Zulmedenler hangi akıbete uğrayacaklarını göreceklerdir."

- Bizler genelde "Allah'a havale ettim." deyip geçiyoruz. Haksızlığa uğradığımız durumlarda bu ayete dayanarak sonuna kadar korkmadan mücadeleci mi olmalıyız?

Değerli kardeşimiz

İlgili ayetlerin mealleri şöyledir:

“Şairlere gelince onlara da yoldan sapmışlar uyarlar. Onların her vadide şaşkın şaşkın dolaştıklarını ve gerçekte yapmadıkları şeyleri söylediklerini görmez misin? Ancak iman edip iyi işler yapanlar Allah'ı çokça ananlar ve haksızlığa uğratıldıklarında kendilerini savunanlar başkadır. Haksızlık edenler neye nasıl dönüşeceklerini yakında görecekler.” (Şuara 26/224-227)

İnkarcılar Kur'an'ın gayb âleminden verdiği haberleri şeytanların ilhamı nazmını da şiir olarak telakki ediyor dolayısıyla Hz. Peygambere kâhin ve şair diyorlardı.

İşte bu âyetler onların bu tür temelsiz iddialarını reddetmekte; inkarcı şairlere gerçekleri arayanlar değil ancak hevâ ve hevesleri peşinde giden zevk ve eğlence düşkünlerinin tâbi olacağını bildirmektedir.

"Her vadide dolaşmak" her konuya girmek her konuda söz söylemek demektir. Gerçekten de -müteakip âyette belirtildiği üzere inançlı ve ahlâkî değerlere bağlı olanlar farklı olmakla beraber- öyle şairler de vardır ki bunlar her vadide dolaşır iyi kötü eğri doğru her konuya girerek toplumu etkilemeye çalışırlar. Sözleri ile yaptıkları birbirini tutmaz yapmadıklarını söyler söylemediklerini yaparlar. Bu sebeple onların peşinden dürüst insanlar değil ancak sapkınlar gider.

Bu nitelikte olan şiir ve şairle Kur'an ve Peygamber'i karşılaştırmak bile abestir.

Kur'an insanların sosyal ve kültürel hayatlarında önemli bir yer işgal eden şiiri ve şairleri mutlak olarak yermemiş bilâkis şiirin iyisine ve güzeline insanları özendirmiştir. Kur'an'ın üstün ifade gücünü gören Araplar onu şiire benzetmişler Hz. Peygamber (asm)'e de şair demişlerdir. (bk. Enbiyâ 21/5; Sâffât 37/36; Tur 52/30)

Bu durum karşısında Kur'an kendisinin ne şair ne de kâhin sözü olduğunu fakat Allah tarafından indirilmiş ilâhî bir kelâm olduğunu vurgulamış (bk. Hakka 69/41-42) ve putperestlik döneminin İslâm ilkeleriyle ters düşen şiirini yermiştir.

Nitekim 227. âyette özellikleri anlatılan gerçek müminler müşrik dönem şairlerini yeren yukarıdaki hükmün dışında tutulmuşlardır. Bunlar;

- Söyledikleri şiirde gerçekleri dile getirirler; söyledikleriyle yaptıkları birbirine uygundur.

- Allah'ın birliği esasına dayanan tevhid dininin ilkelerini savunur Allah'ı zikreder O'nu yüceltirler.

- Yaptıkları iyi işlerle hem kendilerinin hem de toplumun yücelmesini ve yükselmesini gözetirler.

- Zulmün ve haksızlığın karşısında şiirleriyle mücadele verir hakkı savunurlar.

Yani bunlar hiciv yaparlarsa kendilerine yani müminlere yapılan zulmün öcünü almak söylenen hicvi reddetmek için söylerler.

İşte böyle; mümin iyi Allah'ı zikreden ve müminlere yapılan zulüm ve haksızlığın öcünü alan hakkın savunucusu Abdullah b. Revaha ve Hassan b. Sabit ve Ka'b b. Malik ve Ka'b b. Züheyr gibi Müslüman şairleri o kötü hallerden müstesnadırlar. Bunlar sadıktırlar bunlara tabi olanlar sapkın değildirler.

Sahih hadis kaynaklarında yer alan birçok hadiste de iyi maksatla kullanılan şiir yukarıda kötülenen şiirden istisna edilmiş hatta özendirilmiştir. (bk. Buhârî Edeb 90; İbn Mâce Edeb 42)

Meselâ Câhiliye döneminin önde gelen şairleri arasında yer alan ve Medine döneminin sonların doğru müslüman olan Lebîd b. Râbia'nın "Bilinmelidir ki Allah'tan başka her şey bâtıldır" anlamındaki mısraı   Hz. Peygamber'in "şairlerce söylenmiş en doğru söz" şeklindeki takdirine mazhar olmuştur. (Buhârî Menâkıbü'l-ensâr 26)

Keza ashâb-ı kiram arasında Resûl-i Ekrem'in takdirlerini kazanmış başka birçok şair bulunmaktaydı. Bunların başında gelen Hassan b. Sabit'e "Müşrikleri (şiirlerinle) hicvet bil ki Cebrail de seninle beraberdir." buyurmuştur. (Buhârî Bed'ü'l-halk 6; Müslim Fezâilu's-sahâbe 153)

O zulmedenler ise hangi dönüşe (akıbete) döndürüleceklerini yakında bilecekler. Yahut hangi dönüş meydanında yuvarlanacaklar. Bu cümlenin zalimlere ne kadar şiddetli bir tehdit ifade ettiği açıktır. Yani bugün müslümanlara zulmeden o zalimler bugünkü yaptıkları zulum ile nasıl bir uçuruma yuvarlanmakta olduklarını öldükleri zaman anlayacaklar. Aynı zamanda bu cümle İslâm dininin dünyada zalimlere karşı yapacağı hak ve adalet inkılabının önemini hatırlatmaktadır ki geleceğe ait bu gizli haberin önemi çok açıktır. (bk. Elmalılı Hamdi Hak Dini  Kur'an Dili; Kur'an Yolu Heyet ilgili ayetlerin tefsiri)

İlave bilgi için tıklayınız:

Bu dünyada uğranılan haksızlıklara; bu dünyada mı mücadele edilmeli?..

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi