Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Hicretten önce genelde imani konularda ayetler indiriliyordu. Hicretten sonra ise daha çok ameli konularda ayetler nazil olmuştur. Bütün emir ve yasaklar bir anda indirilmemiştir. Zaman zaman yeri geldikçe ayetler indirilerek hükümler belirlenmiştir.
NAMAZ:
Namaz Kur'an'da doksandan fazla ayette zikredilir. Önceki şeriatlerde beş vakit namaz yoktu. Ancak vakitleri belirsiz genel anlamda namaz vardı. Namaz hicretten bir buçuk yıl kadar önce Mi'rac (İsrâ) gecesinde farz kılınmıştır. Enes b. Mâlik'ten rivâyete göre özet olarak şöyle demiştir:
"Hz. Peygamber (s.a.s)'e İsrâ gecesi namaz elli vakit olarak farz kılındı. Sonra azaltıldı ve beş vakte düşürüldü. Sonra şöyle seslenildi:"Ey Muhammed şüphesiz bizim nezdimizdeki söz bir değişikliğe uğramaz. Senin için bu beş vakit namaz elli vakit namazın karşılığıdır." (Buhâri Salat 76 Enbiya 5; Müslim İman 263; Ahmed b. Hanbel V 122 143).
ORUÇ:
Kur'an-ı Kerim'de; "Ey iman edenler!.. Sizden evvelki (ümmet)lere yazıldığı gibi sizin üzerinize de oruç yazıldı (farz kılındı). Ta ki korunasınız." (el-Bakara 2/183) buyurulmuştur. Oruç ibadetinin; hicretten sonra farz kılındığı hususunda görüşbirliği vardır. Sahih olan rivayete göre Bedir savaşından kısa bir süre sonra farz kılınmıştır.
TESETTÜR:
Hz. Âişe (r. anhâ) ilk başörtüsü uygulamasını şöyle anlatır:
"Allah ilk muhâcir kadınlara rahmet etsin onlar;"Baş örtülerini yakalarının üstüne taksınlar..." (en-Nûr 24/31) ayeti inince etekliklerini kesip bunlardan başörtüsü yaptılar."
Yine Safiyye binti Şeybe şöyle anlatır: "Biz Âişe ile birlikte idik. Kureyş kadınlarından ve onların üstünlüklerinden söz ettik. Hz. Âîşe dedi ki:
"Şüphesiz Kureyş kadınlarının birtakım üstünlükleri vardır. Ancak ben Allah'a yemin olsun ki Allah'ın kitabını daha çok tasdik eden ve bu kitaba daha kuvvetle inanan Ensar kadınlarından daha faziletlisini görmedim. Nitekim Nûr sûresinde "Kadınlar başörtülerini yakalarının üstüne taksınlar..." ayeti inince onların erkekleri bu ayetleri okuyarak eve döndüler. Bu erkekler eşlerine kız kız kardeş ve hısımlarına bunları okudular. Bu kadınlardan her biri etek kumaşlarından Allah'ın kitabını tasdik ve ona iman ederek başörtüsü hazırladılar. Ertesi sabah Hz. Peygamber (asm)'in arkasında başörtüleriyle sabah namazına durdular. Sanki onların başları üstünde kargalar vardı." (Buharî Tefsîru Sûre 29/12; İbn Kesîr Muhtasar M. Alî es-Sâbûnî 7. Baskı Beyrut 1402/1981 II / 600).
Hicab ayetinin hicri beşinci yılın Zülkade veya Zilhicce ayında nazil olduğu rivayet edilmektedir. (bk. İbn Sad et-Tabakat 8/174-176 el-Belazuri Ensab 1/463.)
HAC:
İslâm âlimleri haccın ömürde bir defa farz olduğu konusunda görüş birliği içindedir. Delilleri; Kitap ve Sünnettir. Kur'an'da şöyle buyurulur:
"Oraya gitmeye gücü yeten herkese Allah için Kâbe'yi ziyaret edip haccetmek farzdır." (Âl-i İmrân 3/97).
"Haccı ve umreyi Allah için tamamlayın." (el-Bakara 2/196)
"İnsanları hacca davet et ki gerek yaya olarak ve gerekse uzak yollardan gelen çeşitli vasıtalarla sana varsınlar." (el-Hac 22/27)
Hadislerde şöyle buyurulur:
"Şüphesiz Allah size haccı farz kıldı haccı ifa ediniz." (Müslim Hac 412; Nesaî Menâsik 1; Ahmed b. Hanbel II 508).
" Îslâm beş şey üzerine bina edilmiştir: Allah'tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed (a.s.m)'in Allah'ın elçisi olduğuna şehadet etmek namaz kılmak zekât' vermek Beytüllah'ı haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak."(Buhârî İman l 2; Müslim İman 19-22; Tirmizî İman 3; Nesâî İman 13).
Ayette; "Ey müminler hayır işlerine koşunuz birbirinizle yarış ediniz." (el-Bakara 2/148) buyurulur. Hac kendisine farz olan kimse mesken yapma çocuğunu evlendirme gibi sebeplerle hatta sebepsiz olarak haccı başka bir yıla geciktirebilir. Çünkü hac farîzası hicretin altıncı yılında geldiği halde Hz. Peygamber (asm) bunu bir özür olmaksızın onuncu yıla tehir etmiştir. Eğer geciktirmek caiz olmasaydı bunu onun da yapmaması gerekirdi. Bu görüş Müslümanlara kolaylık sağlayacağı için daha uygundur. Çünkü çoğunluk İslâm hukukçularının dayandığı hadisler zayıf olduğu gibi haccın hicretin altıncı yılında Âl-i İmrân Suresinin nüzulü sırasında farz kılındığında şüphe yoktur (eş-Şîrâzî el-Mühezzeb I 199; ez-Zühaylî a.g.e. III / 17 18).
İÇKİ:
İçki hicretin dördüncü yılında Beni Nadr Yahudilerinin yurtlarından sürülüp çıkarıldıkları sırada haram kılınıp yasaklandı. Bu konuda geniş bilgi için tıklayınız:
İçki ne zaman ve nasıl haram kılınmıştır?..
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi