Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ay güneşten aldığı ışığı yansıttığına ve ay güneşten daha küçük olduğuna göre neden “güneş” “ay”a tabi olmuştur ve güneş ile ay için "kamereyn/iki ay" denilmiştir?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:16    Güncellendi: 31.01.2025 23:16
Soru Detayı

Bir ateist sitede geçen şu iddiaya nasıl cevap verirsiniz:
- Arapçada "güneş" ile "ay" sözcükleri birbirlerine oranla "kamereyn" deyimiyle tanımlanır ki Ay'ın Güneş'e üstün olduğu anlamınadır. Zira "kamereyn" sözcüğü aslında kamerin (yani ayın) çoğul çeki­midir ve "güneş" sözcüğünü ikinci derecede kılar şekilde içerik taşır.
- Başka bir deyimle "taglib" tarikiyle Ay'ın üstün olduğunu anlatır. Bilindiği gibi "taglib" sanatı "iki şeyden birisi­ni öbürsüne üstün kılarak zikretmektir." Ancak ay güneşten aldığı ışığı yansıtır ve ay güneşten küçüktür?..

Değerli kardeşimiz

- Evvela Kur’an’da “kamereyn/kameran” şeklinde bir sözcük yoktur. Onun için bu tabirin İslam’la bir ilgisi yoktur.

- İkincisi “kamereyn” sözcüğü çoğul değil tesniye/ikildir. Zaten bir tane Ay bir tane Güneş’in toplamı ikidir. Bu da iddia sahiplerinin bilgisizliğini ezberci intihalcı olduğunu göstermektedir.

- Üçüncüsü “kamereyn” şeklindeki tağlib sanatı Ay ve Güneş'in hangisinin ışık kaynağı veya daha parlak olduğunu değil Arapça dil bilgisindeki bir kuralı ifade eder. O da şudur:

Arapça’da kelimeler ya müzekker/erildir ya da müennes/dişildir. Bu kurala göre Kamer (Ay) eril Şems (Güneş) ise dişil bir kelimedir. Tarih boyunca hemen hemen bütün toplumlarda olduğu gibi Arap toplumunda da -İslam dini gelinceye kadar- erkek kadından üstün kabul ediliyordu. Bu sosyal hayat algısı dil bilgisine de yansımıştır. Bu sebeple Araplar Ay ile Güneşi birlikte/bir tek sözcükle ifade ettikleri zaman ŞEMSEYN demiyorlar KAMEREYN diyorlar.

Bu açıklamalardan açıkça anlaşılıyor ki "kamereyn" sözcüğünün ışıkla/parlaklıkla hiçbir ilgisi yoktur; sadece erlik-dişilikle ilgisi vardır.

- Bununla beraber Kur’an’da ay için her zaman nur/münir gibi vasıflar; güneş içinse ziya vasfı kullanılmıştır. Çünkü nur dışarıdan alınan aydınlık için; ziya ise ışığın kaynağı olan nesneler için kullanılır.

İlave bilgi için tıklayınız:

"Güneş’i bir ziya/aydınlık Ay’ı bir nur kılan .." (Yunus 10/5) diyerek başlayan ayette ziya ve nur kelimelerinin ayrı kullanılması niçin olabilir?

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi