Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kuranı Kerim ilk indiği günden beri mi tecvidli okunmaktadır yoksa tecvid ilmi sonradan mı ortaya çıkmıştır?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Cevap

Değerli kardeşimiz

Tecvid her bir harfin hakkını vererek Kur'an-ı Kerim ayetlerini telaffuz etmek anlamını ifade eder. Tecvîd Kur'an'ın kelimeleri ve bu kelimeleri oluşturan harflerdir. Kur'an harflerinin durumunu söz konusu eden tecvid Kur'an-ı Kerîm'i hatasız okumayı öğreten bir ilimdir. Buna göre tecvîdin gayesi ilahî kelâmın okunuşunda dili her türlü hatadan korumaktır.

Tecvîd ilmini bir çok âlim kıraat ilminin bir parçası olarak değerlendirmişlerdir. Fakat tecvîd Kur'an'ın Allah ve Resulünün isteğine göre okunması konusunda önemli bir rol üstlendiği için ayrı bir bilim dalı olarak sayılması gerekli görülmüştür. Çünkü kıraat ilminin konusu Kur'an-ı Kerim'in kelimeleri tecvîdinki ise onun harfleridir.

Tecvdin gayesi Yüce Allah'ın

"Kur'an'ı açık açık tane tane oku." (Müzemmil 73/4)

buyruğunu gerçekleştirmektir. Buna göre Kur'an-ı Kerim ağır ağır harflerini belli ede ede öyle ki dinleyenlerin adeta harflerini sayabileceği şekilde okunmalıdır. Bu ayette Kur'an'ın güzel ahenkli ve tane tane okunması telaffuzu ve harflerin çıkış yerlerine uygun bir şekilde tilavet edilmesine dikkat çekilmektedir.

Kur'an Allah sözü olduğu için indiği şekilde korunması ve böylece okunması gerekmektedir. Âlimlerin belirttiğine göre bu ayette Allah Peygamberine Kur'an'ı tecvîd ile okumayı emretmiştir. Dolayısıyla bu emir bütün Müslümanlar için de geçerlidir.

Kur'an-ı Kerim Allah katından lafız ve manasıyla birlikte inmiş olduğu için Kur'an bütünlüğünü oluşturan lafız ve mana örgüsüne önem vermek gerekmektedir.

Kur'an-ı Kerim'in Arapça olması onun bu dilin özelliklerine göre okunmasını da gerekli kılmaktadır. Kur'an'ın belirli kurallara göre okunması gerektiğine göre bu kuralların bir çeşit toplamı demek olan tecvîd de Kur'an tilâvetinin ayrılmaz parçası durumundadır.

Hz. Peygamber (asm) Kur'an'ın tecvîdle okunmasına büyük önem vermiş ve böyle okuyanları da takdirle karşılayarak bu kimselere iltifatta bulunmuştur. Meselâ Kur'an'ı güzel okuma konusunda ün yapmış bir sahabe olan İbn Mes'ud için;

"Kim Kur'an'ı ilk indiği şekilde okumayı severse İbn Mes'ud'un kıraatini okusun."(İbn Mâce Mukaddime 11 I 49 no: 138).

buyurmuşlardır.

İbn Mes'ud'un "Kur'an'ı tecvîd ile okuyun güzel seslerle onu süsleyin ve Arapça kurallara uygun olarak okuyun." (İbnü'l-Cezerî en-Neşr fî Kıraati'l-Aşr I 210) şeklindeki sözleri de tecvîde uyma konusunda sahabenin titizliğini göstermesi açısından önemlidir.

Özetle söylenecek olursa; tecvîdin konusu Kur'an kelimelerini oluşturan harfler; gayesi de Kur'an-ı Kerîm'i hatasız ve güzel bir şekilde okumaktır. (Bu konuda daha geniş bilgi için bk. İsmail Karaçam Kur'an-ı Kerim 'in Faziletleri ve Okunma Kaideleri 173-185).

Tecvid bilmeyen bir kişinin Kur'an-ı Kerim ve duaları okuması caiz olduğu gibi Kur'an-ı Kerimi ve namaz dualarını tecvitli okumamak da namazı bozmaz.

Kur’an’ı güzel okuyamayan kimse onu okumayı terk etmemeli ve bir taraftan Kur’an okumaya devam ederken diğer taraftan onu daha güzel okuyabilmenin gayreti içinde olmalıdır. Peygamber Efendimiz (asm)'in

“Kur’an’ı gereği gibi güzel okuyan kimse vahiy getiren şerefli ve itaatkâr meleklerle beraberdir. Kur’an’ı kekeleyerek zorlukla okuyan kimseye de iki kat sevap vardır.”(Buhari Tevhid 52)

anlamındaki inci tanesi sözü her zaman kılavuzumuz olmalıdır.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi