Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Hristiyan bir sitede aynı soruyu İncil için sordum. Kuran’ın Tanrının kitabı olduğunu ve değişmediğini nasıl kanıtlayabilirsiniz?
- Eğer korunduğuna inanıyorsanız diğer kitaplar niçin korunamadı?
- İncilin tahrif edildiğine inanıyorsunuz eğer o kitap kutsal bir kitapsa Tanrının onu da koruması gerekirdi. Yok eğer insanların kitabı değiştirmesini önleyemiyorsa veya buna engel olmuyorsa bu durumda onu değiştirmeye gücü yeten insanların Kuran’ı da bozmaya gücü yetecektir.
- Eğer Tanrı İncil’in değiştirilmesine izin vermiş ama Kuran’ı koruyacağına söz vermişse ortaya çıkan bu karmaşanın ardı arkası kesilmeyen din savaşlarına neden olacağını insanlar arasında bir ikilem ve rasyonel düşünen insanlar için "şüphe" yaratacağını öngörememiş demektir.
- Ama benim inandığım Tanrı bu kadar zayıf değil. Tüm bunlar çerçevesinde soruları mantıklı cevaplar yazabilir misiniz?
Değerli kardeşimiz
Bu hususu birkaç madde içinde açıklamaya çalışacağız:
a) Önce şunu belirtelim ki İncil’in ve genel olarak Kitab-ı Mukaddes'in tahrif edilmesinin lafız bazında mı yorum bazında mı olduğu hususunda İslam alimleri arasında farklı görüşler vardır.
Tevrat'ın tahrifatı iki şekilde mütalaa edilmektedir:
Birincisi: Ayetlerin lafzının tahrifi. İkincisi mananın tahrifi.
Birinci şıkkın tahrif boyutu konusunda “hittetun/hintatun” gibi birkaç misal dışında fazla bir bilgimiz yoktur.
İkincisi: Manevi tahrifat konusudur ki her zaman olmuş ve Hz. Musa’dan sonra gelen peygamberlerin önemli vazifelerinden biri de bu yanlış yorumları ve manevi tahrifleri tamir etmek olmuştur. Ancak bu tahrif hastalığı Yahudilerde her zaman yeniden nüksetmiştir.(Bu konuda geniş bilgi için bk. M. Ziyau’r-Rahman el-Azamî el-Yahudiye ve’l-Mesihiyye s.175-181)
b) Şunu unutmamak gerekir ki Kitab-ı Mukaddes'in büyük bir kısmı vahiy olmadığı Ehl-i kitap alimlerince de kabul edilmektedir. Özellikle İncillerin dört tane olması ve bunların onlarca İncil’den tercih edilerek kabul edilmesi ve bu İncillerin yazarlarının belli olması ve bu yazarlardan -en doğru bilgiye göre- hiçbirinin -veya Yuhanna hariç- Hz. İsa’nın havarisi olmaması ve bunların çok sonralar yazılmış olmaları İncil’in bir vahiy olduğu düşüncesini tamamen ortadan kaldırır.
c) Şunu da belirtelim ki şu anda elimizde ne Tevrat’ın ne de İncil’in asıl nüshaları mevcuttur. Şu anda mevcut olan bu iki kitabın içinde pek çok vahiy hakikati olmakla beraber epey tahrifatın yapıldığını gösteren çelişkiler ve makul olmayan hususlar da vardır.
Şu anda elimizde bulunan bu iki kitabın çok sonradan yazıldıkları hususu Ehl-i kitap alimleri tarafından da kabul edilmektedir. Özellikle İncil’in durumu çok daha kritiktir. Hz. İsa’dan üç yüz küsur yıl sonra onlarca İncil arasından seçilmiş bu günkü dört İncil’in bu sayısı kadar kabul olunmayan diğer İncillerin varlığı da bu konuda önemli tereddütler ortaya koymaktadır. Mevcut dört İncil’nin yazarları da bellidir. Tevrat ve İncil’i ihtiva eden Kitab-ı Mukaddes'in önemli bir kısmı insanlar tarafından yazılan tarihle ilgili bilgilerden meydana geldiği tartışmasız bir gerçektir.
d) Tevrat ve İncil’in tahrifini yorum bazında kabul eden alimlerin bu görüşüne karşı bir itiraz zaten vaki olmaz. Çünkü bu gibi yanlış yorumlar Kur’an için de söz konusudur. Mütezile Cebriye Mürcie Rafizi ve Hariciler gibi batıl fırkalar bu gibi yanlış yorumlarla kendi mesleklerini icra etmişlerdir. Şu var ki onların bu yorumları kendi çevrelerine mahsus kaldığı gibi Kur’an’ın metnine de karıştırılamamıştır. Oysa aynı şeyi Kitab-ı Mukaddes için söyleyemeyiz.
e) Kur’an ile Tevrat ve İncil’in kıyaslanmasına gelince;
Kur’an manası gibi lafzı ile de mucizedir. Tevrat ve İncil ise lafzı itibariyle mucize değildir. Ve şimdiye kadar bu din mensuplarından hiçbiri zaten böyle bir iddiada bulunmamıştır. Kur’an’ın lafzı itibariyle de mucize olması onun tahriflerden korunması için büyük bir zırh olmuştur...
f) Allah’ın Kur’an’ı koruyacağına dair verdiği garanti (Hicr 15/9) başka kitaplar için söz konusu değildir. Bunun hikmeti Kur’an’ın en son kitap olması ve kıyamete kadar hükmünün baki kalmasıdır.
Allah’ın Kur’an’ı koruması diğer kitapları da korumasını gerektirdiğine dair iddia yanlıştır. Zira bir şeyi koruma altına almak başka şeyleri de garanti altına almayı gerektirmez.
Nitekim Allah Hz. Muhammed (asm)’in insanlar tarafından öldürülemeyeceğine dair bir garantisi vardır (Maide 5/67) ve bu hakikat olduğu gibi çıkmıştır. Oysa Hz. Zekeriya Hz. Yahya ve birçok peygamber böyle bir garanti kapsamına alınmamıştır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Kur'an-ı Kerim'in yazılması toplanması ve kitap haline getirilmesi hakkında detaylı bilgi verir misiniz?
- Diğer ilahi kitapların tahriften korunmamasının sebebi nedir?
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi