Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Esselamü aleyke eyyühen nebiyyü ve rahmetullahi ve berakatühu duasını günde 100 defa okuyan ölüm acısını hissetmez diye bir hadis var mı?
Değerli kardeşimiz
Bakabildiğimiz hadis siyer tefsir kaynaklarında böyle bir hadis rivayeti bulamadık.
Bazı tasavvuf kitaplarında bu selamın faziletlerinden biri olarak "Esselamü aleyke eyyühen nebiyyü ve rahmetullahi ve berakatühu duasını her gün 100 defa okumaya devam eden kimsenin ölüm acısını hissetmeyeceği her gün 100 defa okumaya devam edenlerin vefat ederken ölüm sıkıntısı çekmeyeceği ve bu selama devam eden bazı kimselerin de namaz kılarken secdedeyken vefat etiği" söylenir. (bk. Ömer b. Saîd Rimahu hizbi’r-rahîm Beyrut 2/150)
Demek ki soruda geçen anlamda bir hadis olmamakla beraber bu selamın faziletiyle ilgili bilgiyi bazı veli zatların kanaatleri ve müşahedeleri olarak görmek mümkündür.
Esasen "Esselamü aleyke eyyühen nebiyyü ve rahmetullahi ve berakatüh" duası her namazda okuduğumuz tahiyyat duasında geçer.
Tahiyyat duası şöyledir:
et-Tahiyyâtü li’llâhi ve’s-salavâtü ve’t-tayyibât es-selâmü aleyke eyyühe’n-nebiyyü ve rahmetu’llāhi ve berekâtüh es-selâmü aleynâ ve alâ ibâdi’llâhi’s-sâlihîn eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh”
التحيّات لله والصلوات والطيّبات السلام عليك أيها النبيّ ورحمة الله وبركاته السلام علينا وعلى عباد الله الصالحين أشهد أن لا إله إلّا الله وأشهد أن محمّدا عبده ورسوله (Buhari ezan 148 150; Müslim Salat 55)
Tahiyyat duasının anlamı şöyledir:
“Bütün tazimler övgüler mülkler kavli bedenî ve mali ibadetler Allah’a mahsustur. Ey Peygamber! Sana selam olsun Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerine olsun. Selam bize ve Allah’ın salih kullarına olsun. Kesin olarak bilir ve beyan ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur ve şehadet ederim ki Hz. Muhammed Allah’ın kulu ve elçisidir.”
Bazı tefsir ve fıkıh kitaplarında Tahiyyat duasıyla irtibat kurularak Hz. Peygamber Efendimizin (asm) miraç gecesinde tahiyyat salavatvetayyibatkelimeleriyle Cenab-ı Hakk’a tazimde bulunduğu O’nun da buna “es-selâmü aleyke eyyühe’n-nebiyyü ve rahmetu’llāhi ve berekâtüh” diyerek selam rahmetveberekatkelimeleriyle mukabele ettiği Hz. Peygamberin (asm) gördüğü bu iltifat karşısında selamın bütün peygamberler melekler ve insanlar üzerine olmasını temenni ettiği bunun üzerine bütün meleklerin kelime-i şehadeti söyledikleri kaydedilir. (Mesela bk. Kurtubî 3/425; İbn Nüceym 1/342-343)
Bu sebeple teşehhüd duasını okumanın kulun miraçla sıkı bağı bulunan namaz ibadetinin belirli bölümlerinde (kadeler) miraç gecesinde gerçekleşen bu olayın hatırasını yadetmesi ve bu vesileyle Allah’a tazimlerini sunması Hz. Peygambere (asm) selamlarını ve bağlılığını bildirmesi Allah’ın kendisine cemaate meleklere ve salih kullara rahmetle muamele etmesini dilemesi gibi bir anlam taşıdığı yorumu yapılmıştır.
Bir ayette şöyle buyurulur:
“Allah ve melekleri peygambere salât ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de ona salat edin ve onu tam bir teslimiyetle selamlayın.”(Ahzab 33/56)
Ayetin ikinci kısmında geçen “tam bir teslimiyetle selamlama” ifadesi ise ya -namazların son oturuşta okunan Tahiyyat duasında olduğu gibi- belli selam kelimelerini kullanarak Hz. Peygamber’in (asm) manevî şahsiyetini selamlama ya da onun emirlerine tam anlamıyla boyun eğme şeklinde anlaşılmıştır. Ancak her iki manayı beraber anlamaya bir engel olmadığı söylenebilir.
Namazların dışında Hz. Peygamber (asm) Efendimizin adı anılınca yazılınca ezan dinlerken cuma günü mescide girince cenaze namazında vb. vesilelerle ayrıca yazışmalarda ve kitap hatimelerinde Hz. Peygambere salatüselamda bulunmak müstehap sayılmıştır. (Kadı Iyaz eş-Şifa 2/67-70)
Özetle her Müslüman namazda es-selâmü aleyke eyyühe’n-nebiyyü ve rahmetu’llāhi ve berekâtüh selamını okur ve okumalıdır. Namaz dışında bu selamı okursa Peygamber Efendimize selam vermiş olur elbette bunun da birçok sevabı ve fazileti vardır.
Soruda geçen müjdenin ise bir hadis olmadığını bazı veli zatların tavsiyesi ve müşahedesi olduğunu bilerek her Müslüman okuyabilir ve bu müjdeye nail olmayı Allah’ın rahmetinden ümit edebilir.
Biz de bu selam ile hatime verelim:
es-selâmü aleyke eyyühe’n-nebiyyü ve rahmetu’llāhi ve berekâtüh.
İlave bilgi için tıklayınız:
- İbadetlere vadedilen netice ve sevaplara kavuşmanın şartları nelerdir?
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi