Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Alimlerin çoğunluğuna göre dünyada -Allah adına- verilen cezalar ahiretteki günahlara kefaret olur. Özellikle kişilerin cezalarını isteyerek çekmeleri makbul bir tövbe hükmündedir.
Nitekim Müslim’in Sahihinde rivayet ettiğine göre zina suçunu itiraf edip kendisinin temizlenmesini isteyen Hz. Maiz recm edildikten sonra Hz. Peygamber (asm) arkadaşlarına “Maiz’in bağışlanması için dua edin.” buyurdu. Onlar da “Allah Maiz’i bağışlasın” diye dua ettiler. Sonra Hz. Peygamber (asm):
“Yeminle söylüyorum ki o öyle bir tövbe etti ki onun tövbesi bir ümmet / büyük bir topluluk arasında taksim edilseydi hepsine yetiyor olacaktı.” buyurdu. (bk. Müslim Hudud 22).
Yine Hz. Peygamber(asm) zina suçunu itiraf ederek recm edilen bir kadının cenaze namazını kıldırmıştır. Hz. Ömer “Ey Allah’ın Resulü! Siz zina etmiş bir kadının cenaze namazını kılar mısınız?”şeklinde soru yöneltmesi üzerine Efendimiz (asm) buyurdu ki;
“Yemin olsun o öyle bir tövbe etti ki Medine halkından yetmiş kişi arasında paylaştırılsaydı hepsine yetecekti. Canını Allah için feda eden (sırf Allah için suçunu itiraf edip ölmeye karar veren) bu kadının tövbesinden daha üstün bir tövbe mi bulursun.”(Müslim Hudud 24)
Buna göre günahının şer’i haddini çekenler ahiretteki cezadan kurtulur. Bu dünyada kim bir günah işler ve Allah'ın verdiği cezayı gönül rızasıyla çekerse elbetteki Allah Teala o kuluna ahirette tekrar azap etmeyecektir.
Büyük günahlardan birini işleyip de onun cezasını dünyadayken çekmeyenlerin durumu ise Allah’a kalmıştır. Allah o kulun tövbesine pişmanlığına ve hayat tarzına göre isterse affeder isterse de cezalandırır.
Ubâde b. Sâmit (r.a)’den rivâyete göre şöyle demiştir: Rasûlullah (asm) etrafında bulunan ashabına karşı şöyle buyurmuştu:
“Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmayacağınıza hırsızlık yapmayacağınıza zina etmeyeceğinize çocuklarınızı açlık endişesiyle öldürmeyeceğinize bana karşı gelmeyeceğinize dinin emrettiği konularda bana karşı gelmeyeceğinize söz vererek bana biat ediniz. Kim sözünde durursa mükâfatını Allah verecektir. Sizden biriniz yukarıda sayılanlardan herhangi birini işler de cezasını Dünya’da çekerse o ceza işlediği suçun kefâretidir. Ahirette ceza çekmez. Kim de bu suçlardan birini işlerde suçu gizli kalıp cezasını Dünya’da çekmezse onun işi Allah’a kalmıştır. Allah dilerse onu affeder dilerse cezalandırır.”(Müslim Hudud: 10; Dârimi Siyer: 17)
İşlediği günahın cezasını dünyadayken çekmeyenler için de Affedici ve Bağışlayıcı olan Allah'ın af ve rahmet kapısı açıktır. Hakkıyla tövbe edenlerin affedileceği onun rahmetinden ümit edilir.
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi