Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Ayetlere hadislere baktığımızda azap çekmeden cennete gidenlerin çok ciddi bir azınlık olduğunu görüyoruz... Hatta Bediüzzamanın tavuskuşu yumurtası ve tohum örneklerinde dahi insanların yüzde sekseninin helak olmasının ve azap çekmesinin ehmmiyeti ölçü olmaması gibi bir mantık var...
- Bunları okuyunca etrafıma ve kendime baktığığımda insanların çoğunun cehenneme gideceğini düşünmek ve kendimin de bu çoğunluk içinde olma ihtimalinin oransal olarak fazla olduğunu düşünmek ümitsizliğmi artırıyor?
Değerli kardeşimiz
Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki ayet ve hadislerde insanlar bazen şiddetli uyarılmaktadır. Bu uyarılar insanların günahlardan kaçınarak derecesini arttırıp ebedi hayatta yüksek makamlarda olmaları içindir. Yoksa insanları ümitsizliğe düşürüp perişan etmek için değildir. O nedenle bunu iyi anlayıp bu uyarı ve tehditleri kendi hakkımızda kemalata ulaşmak ve günahlardan kaçınmak için bir kamçı olarak kabul etmeliyiz.
Cehennemin ismi çok insanları korkutmaktadır. Öyle olmalıdır da. Fakat kimin cehenneme kimin cennete gideceğini bilmediğimiz için devamlı uyanık olmak zorundayız.
Müslüman ümit ve korku halinde olmalıdır. Kur'an'da tehdit aytlerinden daha fazla teşvik ayeti vardır. Hem Cenab-ı Hakk'ın rahmeti azabından daha fazladır.
Ümit ve korku arasında olmak her insan için lazım olan bir dengedir. Zira ne kadar Müslüman olursak olalım yine imansız ve cehennemlik ölebilmemiz mümkündür. Ne kadar günahkar yaşasak yaşayalım sonunda Cenab-ı Hak tövbe nasip eder imanlı ve cennetlik gidebiliriz.
Hz. Ebu Bekir (r.a.)’in şöyle söylediği nakledilir:
"Gökten bir ses duysam ki 'tüm insanlar cennette olacak bir kişi cehennemde' diye korkarım ki cehenneme gidecek o bir kişi ben miyim? Yine 'tüm insanlar cehennemde olacak bir kişi cennette' denilse ümid ederim ki acaba cennete gidecek o bir kişi ben miyim?.."
Müslümanın imanı "Havf ve Reca" korku ve ümit arasında olması gerekir. Peygamberler de dahil hiç kimse Allah'ın azabından emin olamaz. Ancak onun gazabından rahmetine azabından bağışlamasına sığınarak cennetini ümid ederler. Biz de bu dengeyi muhafaza etmeliyiz. İbadetimizi hakkıyla yapıp Cenab-ı Hakk'ın bizi cennetlikler listesine almasını ümit etmeliyiz.
Ahiret hayatı daha gelmediğine göre insanların ne kadarının cehennemde ne kadarının cennette olduğunu bilemiyoruz. Hem cehennemi de mutlak şer olarak düşünmek doğru olmaz. Cehennem yok olmaktan daha iyidir. Hem dünya ölçüleriyle ahiretteki ahvali tamamen kavramak mümkün olmadığına göre insan vazifesini yapmalı ve kendini aşan konularda tasarruf etmeye kalkmamalı. Allah'ın kullarına karşı olan merhametini ittiham etmeyip ondan fazla şefkatini öne sürmemelidir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Allah bazı insanları cehennem için mi yaratmıştır?
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi