Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Suda boğulan kimse için boğulup öldüğü kesinlik kazandığında vücudunun herhangi bir parçası bulunmuşsa üzerine cenaze namazı kılınır bir beze sarılıp kabre konur. Cesedinden hiçbir parça bulunamamışsa yine gıyaben cenaze namaz kılınabilir. Bu kimse bulunamadığından şüphesiz kabri de olmayacaktır. Kemiklerine veya cesedinin bir parçasına rastlanırsa bu parça kabre konabilir. Bu kimsenin ölüm tarihi boğulduğu tarih veya galip zanna göre takdir edilen tarih kabul edilir.
"Resûlullah (asm) Necâşî’nin vefatını ölümünün aynı gününde haber vermiş ve ashabıyla beraber musallaya giderek orada gıyaben saf bağlatıp dört tekbir getirerek namaz kıldırmıştı.” (1)
Başka bir rivayete göre siyahî bir kadın -veya bir genç- mescidin temizlik hizmetini yürütüyor süpürüp temizliyordu. Resulullah (asm) bir ara onu göremez oldu "Kadın -veya genç- ne oldu?" diye bilgi sordu. "O öldü!" dediler. Bunun üzerine "Bana niye haber vermediniz?" buyurdular. Ashab sanki kadıncağızın -veya gencin- ölümünü önemsemeyip küçümsemişlerdi. Aleyhissalatu vesselam: "Kabrini bana gösterin!" diye emrettiler. Kabir gösterildi. Resul-i Ekrem kadının kabri üzerine cenaze namazı kıldı. Sonra: "Bu kabirler sahiplerine karanlıkla doludur Allah onlar için kıldığınız namazla kabirleri onlara aydınlatır." buyurdular. (2)
Huzurda bulunmayan gaib olan bir ölü üzerine namaz kılmak Hanefi ve Maliki mezhebine göre caiz değildir. Şafi ve Hanbelî mezhebine göre ise caizdir. Şafi ve Hanbelîler delil olarak Peygamberimizin Habeş kralı Necaşi’ye gıyabi bir şekilde cenaze namazını kılmasını gösterirler ve derler ki: “Eğer gıyabi cenaze namazı kılmak caiz olmasaydı Peygamberimiz Necaşi’nin cenaze namazını gıyabi olarak kılmazdı.”
Hanefi ve Malikiler ise buna şöyle cevap verirler:
“Bu Peygamberimize mahsus bir iştir. Peygamberimizin bazı özel hallerinin bulunması normal ve mümkündür. Hem Peygamberimizin diğer hadis-i şeriflerinde cenaze namazının kılınabilmesi için ölünün hazır bulunması gerektiği bildirilmektedir. Bizler bu hadisleri esas alır ve onlara göre hükmederiz.”
Ülkemizde de Müslümanların gönlüne girecek bir hayat yaşayan bazı kişilerin cenaze namazları gıyabi olarak kılınmaktadır. Bu namazda Hanbelî ve Şafi mezhebindeki fetvalar esas alınmaktadır. Herhalde Peygamberimizin (asm) “Ümmetimin ihtilafı rahmettir.” hadisiyle kastettiği rahmetlerden biri de budur.
Dipnotlar:
1. Buhari Cenaiz 4 55 61 65 Menakibu'l-Ensar 38; Müslim Cenaiz 62 63 (951); Muvatta Cenaiz 14.
2. Buharî Cenâiz 67 Salât 72 74; Müslim Cenâiz 71 (956); Ebu Dâvud Cenâiz 67 (3203).
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi