Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Konuyla ilgili bir ayet meali şöyledir:
"Sûra üflenir; Allah’ın diledikleri dışında göklerde ve yerde kim varsa çarpılıp cansız yere düşer. Sonra ona bir daha üflenir: Bir de bakarsın bütün insanlar kabirlerinden ayağa kalkmış etrafa bakınıp duruyorlar!" (Zümer 39/68)
Bu âyette sûra iki kere üfleneceği bildirilmiştir. Neml suresi 87. âyetinde bu ikisinden önce bir kere daha üfleneceğinden söz edilmiştir. Onun için Hz. Peygamber (a.s.m) sûra üç üfleme bildirmiştir:
1. Nefhatü’l-feza’ (dehşetli bir ses)
2. Nefhatu’s-sa’k (öldüren ses)
3. Nefhatu’l-kıyame (diriliş üflemesi).
İstisna edilenler: En büyük dört melektir. Bazı müfessirler ayrıca Hamele-i Arş yahut rıdvan melekleri huriler Malik (cehennem sorumlusu) ve Zebanileri de sayarlar.
Enes b. Mâlik ve Süddî'ye göre bu ayette istisna edilenler Cebrail Mikâil İsrafil ve Azrail'dir. Allah Teala bütün yaratıkların ruhlarını aldıktan sonra geriye bu melekler kalır. Daha sonra bunların da canlarını alır geriye sadece kendi zatı kalır. (Taberi Tefsiri)
Melekler de ruh sahibidir. Bu bakımdan her can sahibi gibi onlar da ölümü tadacaktır.
Azrail (as) canlı varlıkların ruhunu kabzetmekle görevlidir. Bütün insanların ve can sahiplerinin ruhlarını Allah'ın izniyle kabzettikten sonra Allah'ın emriyle kendi ruhunu da kabzedecektir. En son kendi ruhunu kabzederken bir çığlık atar ki narasının sadası gökleri geçip yerlere gider.
Şu halde her can ölümü tadacaktır. Azrail (as)'a ruhları kabzetme görevini tevdi etmiştir. Bu Allah'ın takdiridir.
(Erzurumlu İbrahim Hakkı Marifetname)
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi