Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Eğer değilse neden isimlerini zikrettikten sonra "aleyhisselam" denir; oysa "aleyhisselam" peygamberler için kullanılır?
Değerli kardeşimiz
Bildiğimiz anlamda peygamber değiller; fakat her biri değişik işlerle ilgili bir ekibin başındadır. Bu işleri o yardımcı olan meleklere bildirmekle görevli elçilerdir. Zaten "Melek / melaike" kelimesinin sözlük anlamı "risalet / elçilik"tir. Eliket Eluket risalet mektup demektir. (bk. Razî II 159).
"Hamd göklerin ve yerin yaratıcısı; melekleri ikişer üçer ve dörder kanatlı elçiler kılan Allah'a mahsustur. O yarattığı varlıklarda dilediği şeyi artırır. Şüphesiz Allah her şeye hakkıyla kâdirdir." (Fatır 35/1)
mealindeki ayette melekler için kullanılan "elçiler" unvanı onların bu sözlük anlamlarını çağrıştıran bir sözcüktür.
Alimler meleklere "elçi" denmesinin iki sebebi olduğunu söylerler:
Birincisi: İnsanlara gönderilen Allah'ın elçileri olmalarıdır. Peygamberlere vahiy indirirler salih kimselere ilham getirirler umum insanlara sadık rüyalar gösterirler.
İkincisi:Allah'ın kudret eserlerini yaratıklarına göstermekle görevlidirler. Yağmurları indirir bulutları sürerler rüzgârları yürütürler. (bk. Alusî Fatır Suresinin ilk ayetinin tefsiri).
"Aleyhisselam" tabiri hem onların -Kur'an'da- peygamberler gibi "elçi" olarak anılmalarından hem de masum onurlu bir varlık olmalarında dolayı bir saygının ifadesi olarak kullanılmaktadır.
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi