Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- İstidracın ne olduğunu anlatan Ayet ve varsa Hadislerin sıhhat dereceleri ile bu Hadislerin kaynağı nedir?
- Özellikle istidrac ile ilgili Hadislerin sıhhat derecesi ve kaynağı nedir?
Değerli kardeşimiz
İstidrâc “Derece derece yükseltmek yavaş yavaş sonuca ulaştırmak” anlamındaki kelime Kur'an-ı Kerîm’de fiil sigasıyla geçer ve Allah’ın ayetlerini özellikle Kur’an’ı yalanlayanların bilemeyecekleri yollarla yenilgiye ve azaba maruz bırakılacaklarını ifade eder. (A‘râf 7/182; Kalem 68/44)
İstidrâc zalim kafir ve azgın kişilerin tedrîcî olarak felakete yaklaştırılması ve bu esnada kendilerine bazı geçici imkân ve başarıların sağlanmasıdır.
Firavun örneğinde olduğu gibi (Zuhruf 43/46-56) istidrâc sahibi kişiler elde ettikleri başarıları kendi gayretlerinin ürünü zanneder kibirlenir ve azgınlıklarını alabildiğine arttırırlar nihayet ilâhî azaba maruz kalıp yok olurlar.
Nitekim Kur'an’da genel bir ifade kullanılarak önceki milletlere de peygamberler gönderildiği bu milletlerin hakka boyun eğmelerini sağlamak amacıyla bir süre sıkıntılar ve hastalıklarla denendikleri daha sonra bütün imkân kapılarının kendilerine açıldığı nihayet alabildiğine şımardıkları bir sırada ansızın yakalanıp helâk edildikleri ifade edilerek (En‘âm 6/42-45) istidrâca dair eski toplumların hayatından örnekler verilmiştir.
Bazı hadislerde deccâl için zikredilen hârikulâde yetenek ve imkânlar da (DİA IX 69)istidrâc kabilinden sayılmıştır.
Ayrıca bir rivayette günahlarına rağmen kişinin istediklerine kavuşmasının da istidrâc olduğu bildirilmektedir. (Müsned IV 145)
Bu anlamda gelen bazı rivayetlerin zayıf olduğu ifade edilmekle beraber bu rivayetin “hasen” olduğu bildirilmiştir. (bk. Münavi Feyzu’l-kadir 1/354-355 h.no: 629)
Hâris el-Muhâsibî terimin anlamını genişleterek mal ve servetleriyle ya da başka nimetlerle gururlanıp bunları Allah yolunda harcamamak suretiyle müminlerin de istidrâca mâruz kalabileceğini belirtir. (Halve s. 44-45)
Kur'an-ı Kerîm’de istidrâc ile anlam yakınlığı içinde bulunan başka kavramlar da vardır. Bunların başlıcaları mekr keyd hud‘a ve muhâdaa ile (hile ve tuzak kurmak hile yapmak aldatmak)imlâ ve imhâl(mühlet vermek) kavramlarıdır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- İstidrac ve keramet nedir?
- İSTİDRAC.
- Deccal kimdir? Deccal'in istidrac (olağanüstü şeyler) göstermesi ...
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi