Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Bitarafane muhakeme; kelime olarak bir şeyi tarafsız bir açıdan düşünmek ve değerlenmek anlamındadır. Şeytan "Kur’an’ı Allah kelamı olarak değil de tarafsız olmak için; ne beşer kelamı olarak ne de Allah kelamı olarak değerlendir ve öyle bak o zaman Kur’an'da var dediğin o yüksek meziyetler ve üstün beyan gücü kalacak mı?" diyerek insanları dalalete sürüklüyor.
Bediüzzaman Said Nursi
"Bîtarafâne muhakeme iki taraf ortasında bir vaziyettir. Halbuki hem senin (şeytanın) hem insandaki senin şakirtlerin dediğiniz bîtarafâne muhakeme ise taraf-ı muhalifi iltizamdır. Bîtaraflık değildir muvakkaten bir dinsizliktir."(bk. Sözler On Beşinci Söz'ün Zeyli)
diyerek şeytanın bu ince hilesine karşı Kur’an’a tarafsız bir açıdan bakılamayacağını tarafsız bakışın zımni olarak karşı görüşü kabul manasına geldiğini ifade etmekle şeytanın bu ince hilesini deşifre ediyor.
Kur’an; ancak Allah tarafından yani O'nun kelamı nazarı ile bakılırsa meziyet ve harikaları görünür. Yoksa tarafsız ya da beşer kelamı nazarı ile bakmak o harika nurları söndürür ve uçurur. O zaman objektiflik ve tarafsızlık yapıyorum diyen adam dinsizliğe sürüklenir ve karanlık içinde boğulur gider. Çokları bu tarafsız bakış aldatmacası ile imanlarını kaybediyor.
Öncelikle Bediüzzamanın şu tespitini nazara almamız gerekiyor: Bu konuda “bîtarâfâne muhakeme ise; taraf-ı muhalifi iltizâmdır bîtaraflık değildir.”
Böyle bir muhakeme tarafsızlık adına da olsa Kur’ana bir an için beşer kelamı olarak bakmak demektir ki yine Üstadın ifadesiyle “Muvakkat bir dinsizliktir.”
Kur’an Allah kelamıdır. Önce bunun kabul edilmesi ona böylece iman edilmesi daha sonra Kur’an hakkındaki sorulara ve ortaya atılan iddialara Kur’an cephesinde durarak cevap verilmesi gerekir.
Tarafsız muhakeme adına cepheyi terk ederek Kur’an'a beşer kelamı diyenlerin safına geçmek ve Kur’an'a oradan bakmak ondaki ulvî hakikatlerin gizlenmesini netice verir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Kur'an'ın mucizelik yönleri kırk tanedir deniliyor; bunu nasıl anlamak gerekir?
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi