Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Peygamberler devrinin sona ermesinin hikmeti nedir?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı
- Peygamberliğin şu an içinde bulunduğumuz zamanlara kadar devam etmemesinin hikmeti nedir?

Değerli kardeşimiz

- Bize göre bu soru pek isabetli değildir. Çünkü peygamberlerin bugüne kadar devam etmemesi diye bir şey yoktur. Şu anda insanlık aleminin en büyük kitlesi -üç semavî dinin mensupları- peygamberleri önder olarak kabul etmektedir. 

- Eğer sorudan maksat şahıs olarak başka peygamberlerin neden gelmediği ise bunun cevabı çok basittir. Her şeyin bir sonu olduğu gibi elbette peygamberlerin de bir sonuncusu olacaktır.

“Muhammed sizin erkeklerinizden hiçbirinin babası değildir. Fakat o Allah'ın Resûlü ve peygamberlerin sonuncusudur. Allah her şeyi hakkıyla bilendir.”(Ahzab 33/40)

mealindeki ayette ifade edildiği üzere Hz. Muhammed son peygamber olduğu için bir daha peygamber gelmemiştir gelmeyecektir.  

- Şu husus çok iyi bilinmektedir ki herhangi bir yasa bir anayasa toplumun ihtiyaçlarına cevap verdiği sürece yeni bir yasa veya yeni bir anayasa koyma cihetine gidilmez. Çünkü böyle bir şey abesle iştigal olur. Bu misal gibi Kur’an anayasası ve barındırdığı sosyal siyasal ahlakî değerlerle ilgili yasalar bugünkü toplumun da ihtiyaçlarına cevap vermektedir. 

Bu gün -pek çok ilim dalında- Kur’an’ı referans alarak ortaya konmuş milyonlarca eserlerin varlığı bunun göstergesidir.

“Yaş ve kuru ne varsa hepsi apaçık bir kitaptadır.”(Enam 6/59)

mealindeki ayette Kur’an’da ihtiyaç duyulan her şeyin var olduğunu göstermektedir. 

Bediüzzaman Hazretlerinin bu ayeti açıklarken kullandığı şu ifadeleri de konumuza ışık tutmaktadır:

“Bir kavle göre Kitab-ı Mübin(Apaçık kitap) Kur'an’dan ibarettir. Yaş ve kuru her şey içinde bulunduğunu şu âyet-i kerime beyan ediyor. Öyle mi?"

"Evet her şey içinde bulunur. Fakat herkes her şeyi içinde göremez. Zira muhtelif derecelerde bulunur. Bazan çekirdekleri bazan nüveleri bazan icmalleri bazan düsturları bazan alâmetleri; ya sarahaten ya işareten ya remzen ya ibhamen ya ihtar tarzında bulunurlar. Fakat ihtiyaca göre ve maksad-ı Kur'ana münasib bir tarzda ve iktiza-yı makam münasebetinde şu tarzların birisiyle ifade ediliyor.”(Sözler Yirminci Söz İkinci Makam)

Eğer bugün ortada bazı problemlerin çözümü biraz zorluk gösteriyorsa bu zorluk İslam aleminde Kur’an’ın pratikte bir referans kaynağı olarak kullanılmamasındandır. Kur’an’a karşı yabancılaşmış zihinlerin her şeyi net bir şekilde görmeleri kolay değildir. 

- Her konuda Kur’an’ı referans alan Bediüzzaman Hazretlerinin aşağıdaki şu ifadeleri Kur’an’ın gerçek manada bütün problemleri çözecek bir kapsama sahip olduğunu göstermektedir. 

“İşte ben Kur'an-ı Hakîm'in kuvvetine istinaden dava ediyorum ki: 'Çok alçak olmamak ve yılan gibi dalalet zehirini serpmekle telezzüz etmemek şartıyla en mütemerrid bir dinsizi birkaç saat zarfında ikna etmezsem de ilzam etmeye hazırım.' Fakat nihayet derecede alçaklığa düşmüş bir vicdan ki bilerek dinini dünyaya satar ve bilerek hakikat elmaslarını pis muzır şişe parçalarına mübadele eder derecede münafıklığa girmiş insan suretindeki yılanlara hakaiki söylemek; hakaike karşı bir hürmetsizliktir.”(Mektubat Yirmi Sekizinci Mektup Dördüncü Mesele).

“Adalet namazında kıbleniz dört mezheb olsun. Tâ ki namaz sahih ola. Zira hakaik-i meşrutiyetin sarahaten ve zımnen ve iznen dört mezhebden istihracı mümkün olduğunu dava ettim...”(Divan-ı harb-i örfi s.17).

İlave bilgiler için tıklayınız:

Peygamberler seçilmiş insanlar mıdır Hz. Muhammed neden en son Peygamber olarak gönderilmiştir?

Neden peygamberlerin gönderilmesi bitti? Neden artık peygamberler ve ilahi kitaplar gönderilmeyecek ? 

En’am Sûresi 59 ayette; “Yaş ve kuru her şey Kitab-ı Mübin’de vardır.” buyurulmaktadır. Her şey Kur’an’da var mıdır?

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi