Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Bu konuda değişik hadis rivayetleri vardır. Bunlardan bazıları şöyledir:
"Her kim bîr eli itaatten çıkarırsa kıyamet günü (kendini savunacak) hiçbîr hücceti/delili olmadığı hâlde Allah'ın huzuruna çıkar. Ve her kim boynunda bir bîat olmadığı hâlde (bir halifeye biat etmeden) ölürse câhiliyye ölümü (gibi bir ölüm) ile ölür.” (Müslim İmare 58)
“Bir kimse emirinin (bağlı bulunduğu mülkî askerî idarî amirinin) bir şeyinden hoşlanmazsa buna sabretsin! Zira insanlardan herhangi bir kimse sultana (devlet yetkilisine) bir karış kadar bile karşı çıksa ve bu hâlde ölse mutlaka câhiliyye ölümü ile ölmüş olur!” (Müslim İmare 56)
"Kim itaatten dışarı çıkar ve cemaatten ayrılır ve bu hâlde ölürse cahiliye ölümü ile ölür.”(Müslim İmare 53)
Alimler bu gibi hadislerde yer alan “cahiliye ölümü ile ölür" ifadesini “cahiliye döneminde bir rehberi bir lideri olmayan başıbozuk kimseler gibi ölür” şeklinde anlamışlar. (bk. Nevevî ilgili hadisin şerhi)
Hadiste bu üslubun kullanılması Müslümanları otoriteye karşı isyan etmekten anarşik ortamlara zemin hazırlamaktan sakındırmaya yöneliktir. Buna göre biat etmeyen bir kişinin kâfir olarak öleceği anlamında değil günahkâr anlamında algılamak gerekir. (bk. İbn Hacer ilgili hadisin şerhi)
İslam âlimleri bu ve benzeri hadislere dayanarak zalim de olsa devlet reislerine karşı çıkmamayı -Allah’a muhalif olmadığı sürece- onlara itaat etmeyi otorite boşluğunu meydana getirerek toplumu anarşiye fitnelere sokmamayı öğütlemişlerdir. (İbn Hacer a.g.e)
Meallerini verdiğimiz hadis rivayetlerinde yer alan “cahiliye ölümü ile ölür” ifadesi bazı farklı rivayetlerde “nifak” kavramıyla belirtilmiştir. Fakat bu iki ifadeyi de aynı manada anlamak mümkündür.
Konuyla ilgili bir hadis meali şöyledir: Hz. Ebu Hureyre anlatıyor: Peygamberimiz (a.s.m) şöyle buyurdu:
“Kim gaza etmeden veya kendini -niyet olarak- gazaya hazırlamaksızın vefat ederse nifakta bir şube üzerinde (münafıklığın bir parçasını kendinde barındırmış olarak) ölür.”(Müslim İmare 158; Ebu Davud Cihad 17; Nesaî Cihad 2; Ahmed b. Hanbel 2/374)
Abdullah b. Mübarek bu hadisin Hz. Peygamber (a.s.m)’in hayatta olduğu döneme mahsus olduğu görüşündedir.
Diğer bazı alimlere göre ise hadis her zaman için geçerlidir. Manası şudur: Cihada gitmeyen ve gitmeye yönelik içinde bir niyet taşımayan kimse -savaştan kaçan savaşa gitmeyen ondan geri kalan- münafıkların bir vasfını kendisinde barındırmış olur. (Nevevî ilgili hadisin şerhi)
Münafıklık sıfatını / vasfını taşımak küfür anlamında değildir. Müslümana yakışmayan bir vasıf olduğu manasına gelir. Çünkü bir müminin -gerçek mümin olması için- bütün sıfatlarının her an mümin olması lazım değildir. Örneğin; yalan da küfrün bir sıfatıdır. Fakat bir mümin yalan söylemekle kâfir olmaz. Nitekim bir kâfir de -imanın bir vasfı olan- dürüst olmakla imana gelmiş sayılmaz. Hadiste bu üslubun tercih edilmesi gazaya teşvik geri kalmamak hususunda bir uyarı amacına yöneliktir...
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi