Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

İlk ezanı okuyan Hz. Bilal Müslüman olarak mı öldü?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- Bunu sormak aptalca olabilir ama YouTube yorum bölümünde birisinin (Hıristiyan olabilir)
- Hz. Muhammed vefat ettiğinde Hz. Bilal'in Medine'den başka bir yere gittiğini söylediğini gördüm. Sonra İslam’dan ayrılıp Hristiyanlığı kabul edip Hristiyan olarak ölmüş.
- Yalan ve saçma olabilir ama emin olmak istiyorum ondan sonra ona ne olduğunu bilmiyorum Müslüman olarak eceliyle mi öldü?
- İslam'ı bırakıp Hristiyan olduğuna dair bir belirti var mı yoksa düz bir yalan mı?

Değerli kardeşimiz

Hz. Bilal (ra) Müslüman olarak vefat etmiş Müslüman kabristanına defnedilmiştir.

Bir hakikat tanesi binler yalanı ve iftirayı yakar ve yok eder. İşte o hakikatlerden sadece biri:

Bir defasında Hz. Peygamber (asm) ona “Bu gece cennette önümde senin pabuçlarının tıkırtısını duydum.” diyerek kendisinin cennetlik olduğunu müjdelemiş ve hangi ameli sebebiyle bu dereceyi elde etmiş olabileceğini sormuştu. O da her abdest aldıktan sonra “Allah Teâlâ’nın nasip ettiği kadar” nâfile namaz kılma âdetinden söz etmişti.(1)

Şu halde Bilal-i Habeşi Hazretleri daha dünyada iken cennetlik olduğu bildirilen sahabilerden biridir.

Ayrıca birçok tâbiîn âlimi de kendisinden hadis rivayet etmiştir.(2)

Hz. Bilal Müslüman olduğu andan itibaren vefatına kadar Hz. Peygamber (asm) Efendimizin yanından hiç ayrılmayan mütevazı bir hayata sahip olup Hz. Peygamber döneminde pek çok görevler ifa eden Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer dönemlerinde de adından bahsettiren bir sahabidir.

Hz. Peygamber’in (asm) kendisine “Ey Bilâl! Allah yolunda cihaddan daha faziletli bir amel yoktur.” dediğini hatırlatıp cihad için Suriye’ye gitmek üzere Hz. Ebu Bekir’den izin istemiş ancak halifenin ısrarı üzerine Medine’de kalmış; Hz. Ömer halife olunca Medine’den ayrılarak Suriye’de birçok şehir ve bölgenin fethine iştirak etmiştir.

Bilal-i Habeşi Şam’dayken bir gece rüyasında Hz. Peygamber Efendimizin (asm) kendisine uykusunda “Beni ziyaret etmeyecek misin ya Bilâl?” şeklindeki siteminden etkilenerek Medine’ye gelmiş Peygamber Efendimizi (asm) ziyaret ederek Ravza-i Mutahhara’ya yüzünü gözünü sürmüş ve eskimez günlerin hatırasını düşünerek ağlamıştır. Hz. Ömer onu “Yâ Şeyhim Yâ Şeyhim” diyerek karşılamış Efendimizin sevgili torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in bir gün sabah ezanını okumasını rica etmeleri üzerine Mescid-i Nebevî’de ezan okumuştur.(3)

Hz. Bilal Medine’de Hz. Peygamber’in (asm) kabrini ziyaret ettikten sonra Şam’a dönmüştür.

Günler geçti ve Hz. Bilâl şiddetli bir hastalığa yakalandı. Evden çıkamaz oldu. Nefesini zor alıp vermeye başladı. Eşi yanından ayrılmıyor ona hizmet ediyordu. Hz. Bilal’in nefes alıp vermekte zorlandığını gören eşi: “Bilâl bugün sağlığın nasıl? Bir sıkıntın var mı?” diye sorunca; Hz. Bilâl: “Ayrılık yakın.” diye cevap veriyordu.

Hz. Bilal son anlarının geldiğini anlamıştı ve Allah Resulüne olan sevgisinden dolayı ona kavuşacağına seviniyor ailesi üzüntüden ağlarken Hz. Bilal “Vatarabâh” (Oh ne tatlı) diyerek vefatının yaklaştığından sevinç gösteriyor ve “Yarın sevgililerime Hz. Muhammed ile arkadaşlarına kavuşacağım.” diyordu.(4)

Bilal-i Habeşi Hazretleri (ra) Hicretin 20. yılında (Miladi 641) halife Hz. Ömer döneminde Dımaşk’ta veya Dariya bölgesinde vefat etmiştir. Vefat ettiği zaman 63 yaşında idi. Dımaşk kabristanındaki Bâbü’s-Sağîr’e defnedilmiştir.(5)

Kaynaklar:

1) Buhari Teheccüd 17; Müslim Fezailü’s-sahabe 108.
2) İbn Abdi’l-Berr el-İstiâb I/180; ez-Zehebî Siyeru A’lâmi’n-Nübelâ I/347; İbn Hacer Tehzîb I/502; İbn Hacer el-İsâbe I/182; Kettânî Hz. Peygamber’in Yönetiminde Sosyal Hayat ve Kurumlar III/135.
3) İbn Kuteybe Ebû Muhammed Abdullah b. Müslim Uyûnu’l-Ahbâr Şerh: Müfîd Muhammed Beyrut trz. III/72; İbnü’l Esîr Üsdü’l-Ğâbe I/245; Kettânî Hz. Peygamberin Yönetiminde Sosyal Hayat ve Kurumlar I/157.
4) Ahmed Halil Cum’a Ricâlun Mübeşşerûne bi’l-Cenne s.313; Nedvî-Ansârî Asr-ı Saâdet II/132.
5) İbn Sa’d et-Tabakât VII/386 III/238; et-Taberî Târihu’t-Taberî IV/112; İbn Asâkir Târihu Dımaşk III/304; ez-Zehebî Düvelü’l İslâm Beyrut trz. s.8; ez-Zehebî el-İber fî Haberi Men Ğaber Beyrut trz. I/18; ez-Zehebî el-İşarât İlâ Vefayâti’l-A’yân (el-Müntekâ min Târihi’l-İslâm) Thk: İbrahim Sâlih Beyrut 1991 s.18.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi