Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Dikkat edilirse Hz. Ali (ra) “imanım artmayacak” diyor. İmanın temel esprisiyle artmaması gözle görülmesi esnasında detayların fark edilmesine aykırı değildir. İman inanmak demektir. Hz. Ali’nin imanının bu seviyede olduğuna şüphe yoktur.
Diyelim ki bizim Mekke şehrinin varlığına imanımız tamdır. Gidip onu gördüğümüzde onun varlığı hakkındaki inancımız değişmez. Bununla beraber onu daha net görmemiz detaylarıyla seyretmemiz önceki bilgimizle çelişmez.
Hz. Ali’nin sözü onun hakkalyakîn mertebesindeki şuhudî imanının tereddütsüzlüğüne yöneliktir. Bizim kokusunu bile almakta güçlük çektiğimiz öyle bir iman mertebesini anlamakta zorlanmamız da normaldir.
Diğer taraftan Hazreti Ali (ra)
“Gaybın üstündeki maddi perdeleri çekilse imanımda bir artma olmaz."
diyerek kâinatın ve maddi alemin üstündeki tevhit nakışlarının berraklığına ve katiliğine işaret ediyor. Allah kâinat sanatı üzerine öyle imza ve mühürler atmış ki insan bu imza ve mühürlere bakarak hem tevhide hem de imanın diğer rükünlerine kati ve şeksiz inanabilir. Hatta görür gibi bir iman getirebilir demektir.
Ayrıca Hazreti Ali (ra)’nin “Gayb perdesi açılsa imanım ziyadeleşmeyecek.” ifadesini imanın son mertebesine inanmıştır şeklinde anlamak doğru değildir. Zira mi'raca çıkan Hazreti Peygamber (asm)'in dahi:
“Ben seni (Allah'ı) hakkıyla tanıyamadım...”
demesi buna delildir.
Buna göre Hazreti Ali iman edilmesi gereken her şeye tam ve eksiksiz iman etmiş ve o hakikatlere yakini tam olmuştur. Yani iman edilen hakikate ne kadar iman ettiği değil o hakikati nasıl bildiği kast edilmiştir.
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi