Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Bazı dini kitaplarda (Mesela Tenbihü’l-gafilin gibi) konu anlatımı devam ederken Fakih diyor ki veya Dahhak dedi ki diye başlayan açıklamalar geliyor.
- Bu Fakih ve Dahhak denen kişiler kimdir?
- Bir sahabe ismi midir?
- Fıkıh bilgini Ebu Hanife midir?
- İslam tarihinde takip edilen bir mezhep midir?
- Açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz
Dahhak ve Hakim diye bilinen birçok alim vardır.Ancak "Tenbihü’l-Gafilin" isimli eserde geçen Dahhak Dahhak b. Müzahim’dir Hakim ve Fakih ise Ebü’l-Leys es-Semerkandî yani ilgili eserin müellifidir.
Dahhâk b. Müzahim
Ebü'l-Kāsım (Ebû Muhammed) Dahhâk b. Müzâhim el-Hilâlî el-Horasânî el-Belhî (ö. 105/723) Müfessirdir.
Doğum yeri ve tarihi gençliği ve tahsil hayatı hakkında kaynaklarda bilgi bulunmamakla birlikte Kûfe Rey Horasan Semerkant ve Belh gibi önemli ilim merkezlerinde yaşadığı anlaşılmaktadır. Ana rahminde iki yıl kaldığı iki dişi çıkmış olarak doğduğu doğarken güldüğü için kendisine “çok gülen” anlamında Dahhak ismi verildiği ve kendisinin de bir çocuğun ana rahminde iki yıl kalabileceğine dair bir kanaate sahip olduğu rivayet edilmiştir.
İbn Abbas Ebû Saîd el-Hudrî İbn Ömer Enes b. Mâlik Zeyd b. Erkam Saîd b. Cübeyr ve daha birçoklarından hadis rivayet etmiş kendisinden de Abdülazîz b. Ebû Revvâd Kurre b. Hâlid İsmâil b. Ebû Hâlid Mukātil b. Süleyman ve diğerleri rivayette bulunmuşlardır.
Ahmed b. Hanbel Yahyâ b. Maîn Ebû Zür‘a er-Râzî İbn Hibbân ve Dârekutnî gibi muhaddislerin sika kabul ettikleri Dahhâk’i Yahyâ b. Saîd el-Kattân zayıf olarak nitelendirmiştir. İclî de onun sika olduğunu söylerken tâbiî olmadığına da dikkat çekmiştir.
Kaynaklarda verilen bilgilere göre Dahhak’in kendilerinden rivayette bulunduğu ashaptan bizzat hadis öğrenmediği hatta onlarla karşılaşmadığı ve kendilerinden rivayet ederken asıl hocasının adını zikretmediği anlaşılmaktadır. Bu sebeple çok mürsel hadis rivayet ettiği söylenmiştir. Meselâ İbn Abbas’la karşılaşmadığı halde bizzat kendisinden pekçok tefsir rivayet etmiş ancak bu bilgileri kendisiyle Rey’de karşılaştığı Saîd b. Cübeyr’den öğrenmiştir.
Dahhak vaaz ve nasihatları özellikle de tefsir ilmindeki üstünlüğü ile tanınmıştır. Süfyân es-Sevrî “Tefsiri dört kişiden öğrenin. Bunlar Mücâhid İkrime Saîd b. Cübeyr ve Dahhâk’tir” demiştir.
Onun Taberî İbn Ebû Hâtim Sa‘lebî gibi müfessirler tarafından rivayet edilen bir tefsiri olduğu bilinmektedir.
Dahhak’e göre ”يَاأَيُّهَا النَّاسُ“ ile başlayan ayetler Mekke’de ”يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا“ ile başlayan ayetler ise Medine’de nazil olmuştur. Âl-i İmrân suresinin 41. ayetinde geçen “remz” ile Rahman suresinin 12. ayetindeki “asf” kelimelerinin mânalarına dair görüşlerine Ṣaḥîḥ-i Buḫârî’de yer verilmiş (bk. Ṭalâḳ 25 Tefsîr 55) rivayetleri de Kütüb-i Sitte içindeki sünenlerde zikredilmiştir.
Eğitim ve öğretime çok önem veren ve bu hususta maddî ve manevî hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan Dahhak 3.000 civarında çocuğun okuduğu büyük bir mektep yaptırdı. Kendisinin de fahrî olarak hocalık yaptığı bu mektepte Kur'an-ı Kerîm’in öğretilmesi üzerinde çok durur Kur'an öğrenen herkesin onu başkalarına da öğretmesi gerektiğini söyler ve buna delil olarak
“...öğretmekte ve okuyup okutmakta olduğunuz kitap sayesinde Allah’a kul olunuz.”(Âl-i İmrân 3/79)
mealindeki ayeti gösterirdi.
Abid ve zahid bir kişi olan Dahhak takatten kesilmeden önce amel-i salih işlemeyi tavsiye eder kendisinin de istediği halde bu sebeple amel-i salih işleyemediğini söylerdi. Akşam olunca ağlar sebebi sorulduğunda “Bugün amellerimden Allah’ın huzuruna ne götürüldüğünü bilmiyorum.” derdi.
Vefatından az önce kardeşini yanına çağırarak cenaze namazını bizzat kendisinin kıldırmasını bu iş için kesinlikle emiri davet etmemesini sade ve mütevazi bir cenaze merasimi yapılarak alelâde bir kabre defnedilmesini kabri başında dua etmesini ve kendisinden duyup öğrendiklerini başkalarına nakletmesini istedi.
Seksen yaşının üzerinde 105 (723) yılında Belh’te vefat eden Dahhak’in ölüm tarihi 102 ve 106 olarak da zikredilmiştir. (bk. TDV İslam Ansiklopedisi Dahhak b. Müzahim md.)
Ebü’l-Leys Semerkandî
Ebü’l-Leys İmâmü’l-hüdâ Nasr b. Muhammed b. Ahmed b. İbrâhîm es-Semerkandî (ö. 373/983) Fakih müfessir ve sufîdir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Ebu'l-leys es-Semerkandi güvenilir midir?
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi