Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
Bunların Müslüman olduklarında şüphe yoktur. Allah’a Peygamber (a.s.m)’e ve Kur’an’a olan imanlarını gösteren eserlerinin yanında hayatlarında yaptıkları ibadetler ve kulluk görevleri de bunun göstergesidir.
Bediüzzaman’ın -bilmana- şu ifadeleri de bu gerçeğe işaret etmektedir:
“Hem Kur’an vahiy olmakla beraber aklî delillerle teyit ve tahkim edilmiştir. Evet mükemmel akıl sahipleri kimselerin ittifakı buna şahittir. Başta ilm-i kelamın allameleri ve İbn-i Sina İbn-i Rüşd gibi felsefenin dâhileri ittifakla Kur’an’ın hakikatlerini temel esaslarını kendi metotlarıyla delilleriyle ispat etmişler.” (Mektubat On Dokuzuncu Mektup On Sekizinci Nükteli İşaret)
İmam Gazali’ye göre felsefeciler üç kısımdır:
Dehriyyûn / materyalistler: Bunların çoğu eski felseficilerden olup kâinatın ezelî olduğunu varlıkların bir yaratıcısının olmadığını söyleyen ateist zındıklardır.
Tabiiyyûn / tabiatçılar: Bunlar Allah’ın harika sanatı olan tabiatı/doğayı derinlemesine inceleyip bunların yaratıcısız olmayacağına kanaat getirdiler. Ancak bu işe fazla daldıkları için her şeyin otomatikman tabiat düzenine bağlandığını işlerin bu düzenekte cereyan ettiğini dolayısıyla ölümden sonra dirilişin hesabın kitabın olmayacağını söylediler ve tabiatıyla dinlerin söyledikleri Allah’ın emir ve yasaklarını göz önünde bulundurmanın hiç gereği olmadığını savundular. Bunlar da bir nevi inkarcılardır.
İlahiyyûn / ilahiyatçılar: Bu üçüncü kısım Sokrat Eflatun Aristo gibi sonradan gelen filozoflardan meydana gelmiştir.(el Münkız-şamile 1-7).
Özellikle Aristo’nun görüşlerini bize aktaran İslam filozoflarından Farabi ile İbn Sina’dır. Bunların verdiği bilgiye göre Aristo’nun düşünceleri; küfre götüren bidatçiliğe götüren inkâr edilmemesi gerekenler olmak üzere üç kısımda değerlendirilebilir.(a.g.e).
Gazali’ye göre Aristo’nun ve ona tabi olmuş Farabî ile İbn Sina’nın tekfiri üç husustan ötürüdür:
a. "Haşir cismanî değildir. İnsanlar cesetleriyle değil yalnız ruhlarıyla haşr olunur." demeleri. Bu bütün Müslümanların inancına ters bir düşüncedir.
b. "Allah külli şeyleri bilir fakat cüzî şeyleri bilmez." demeleri. Bu açık bir küfürdür.
c. "Âlemin kadim / ezeli olduğunu" söylemeleri.
Bu üç düşünce İslam akidesine Müslümanların düşüncesine aykırı olup tekfir edilmesi gerekir.(a.g.e).
Gazalî bu düşüncelerini yazdığı eserlerinde özellikle “Tehafutü’l-felasife = felsefecilerin çelişkileri / tuhaflıkları / tepetakla olmaları”adlı eserinde dile getirmiştir.
İbn Rüşt (1126-1198) ise Aristo’nun eserlerine şerhler yazmış Gazalî (1058-1111)’nin bu eserini eleştirmiş ve bunun için “Tehafutü’t-Tehafut” adlı bir eser kaleme almıştır. Gazali ile birlikte anılması bundan ötürüdür.
İbn Rüşt Gazalî’nin vefatından sonra dünyaya geldiğine göre Gazali’nin onun hakkında bir şey söylemiş olması düşünülemez.
Bediüzzaman Said Nursi ise bu konuda -mana olarak- şu görüşlere yer vermiştir:
“İslam filozoflarından İbn Sina ve Farabî felsefenin görünürdeki şaşaasına kapılıp ona aldandılar. Bu sebeple -birer dahî olmalarına rağmen- ancak basit bir mümin derecesini kazanabilmişlerdir. Hatta İmam Gazalî gibi bir Huccetü’l-İslam onlara o dereceyi de vermemiştir.”(bk. Sözler Otuzuncu Söz)
İlave bilgiler için tıklayınız:
- İbn-i Sina ve Farabi'nin sudur nazariyesinin İslama aykırı olduğu söyleniyor?
- İbn Sina'ya atfedilen düşüncelerin kaynakları nelerdir?
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi