Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Değerli kardeşimiz
- "Kâfire kâfir demeyen kâfirdir" sözcüğü bir fıkıh kaidesi değildir. Ayrıca bunu prensip edinenler büyük bir riske girebilir. Çünkü "Kâfire kâfir demeyen kâfirdir." hükmünü göz önünde bulunduran bir kimse biraz şüpheli konuşan herkese “kâfir” damgasını vurmaya çalışır. Aksi takdirde "kâfire kâfir“ demediği için kendisinin küfürle karşı karşıya kalabileceğinin sıkıntısını çeker. Halbuki hadis-i şerifte şöyle buyuruluyor:
“Bir kimseye kâfir diyenin bu yargısı ortada kalmaz. Kâfir damgasını yemiş olan adam gerçekten kâfir ise mesele yok... Aksi takdirde o küfür sözün sahibine geri döner.” (bk. Buhari Edep 73; Müslim İman 111)
- Bu konuda sert tavır sergileyen âlimler olmuştur. Onların: "Kâfire kâfir demeyen kâfirdir." yargısından maksatları açıkça kâfir olduğu ortada olan birisine hâlâ mümin nazarıyla bakan kimse İslamî değerlere değer vermiyor demektir. Yoksa hayatı boyunca şeytana lanet etmeyen bir kimse bundan ötürü sorumlu olmadığı gibi bir kâfire kâfir demeyen bir kimse de bundan ötürü sorumlu olmaz. Çünkü kötülemeler yergiler salih amel kavramına dahil değildir.
- Osmanlı döneminde “Bazı kimseler Hristiyanlara ‘Hey kâfir’ demeyin." diyorlar.
"Neden kâfir olana kâfir demeyeceğiz?” şeklindeki bir soruya muhatap olan Bediüzzaman Said Nursi’nin verdiği şu cevap da konumuza ışık tutmaktadır. Cevabı şudur:
“Kör adama ‘Hey kör!’ demediğimiz gibi… Çünkü eziyettir. Eziyetten nehiy var.. Men âza zimmiyen... ilah” (bk. Nursi Münazarat)
Bediüzzamanın işaret ettiği hadisin manası şöyledir:
“Kim gayrımüslim bir vatandaşa eziyet ederse kıyamet günü onun hasmı ben olurum. Ben kimin hasmı olursam onunla hesaplaşırım.” (Kenzu’l-ummal h. no: 10909)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Tekfir etme ve elfaz-ı küfür bir kimsenin bazı sözlerinden dolayı ona kâfir demek doğru mu?
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi