Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

İmam Şafii "Ben talebe-i ulumum rızkına kefilim." demiş midir?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Soru Detayı

- İmam Şafii "Ben talebe-i ulumum rızkına kefilim." demiş midir; demişse İslam akidesinde yeri nedir?
- Rızk Allah'tan değil mi?

Değerli kardeşimiz

"İlim öğrenmeye çalışanın rızkına Allah kefil olmuştur."(Camiu's-sağir Hadis No: 8838) anlamında zayıf bir hadis rivayeti vardır.

İmam Şafi'nin de sorudaki şekliyle bir sözünün olduğu kaynaklarda yazılıdır. Ancak bunun anlamı Allah’ın yerine Rezzak olduğunu söylediğini düşünmek imkânsızdır. Bu sözler ilmin faziletine dair söylenen bir ifade tarzıdır. Bunun tam açılımı şudur:

“Allah rızası için ilim tahsil edenler kendi rızkları için endişe etmesinler. Allah’ın en çok hoşlandığı ilim talebelerinin rızkını vereceğine ümidim öyle kuvvetlidir ki buna kefil bile olabilirim. Yani Allah’ın rızklarını vereceğine kefil olurum.”

Unutulmamalıdır ki ilim para ve maddi menfaat için yapılmaz. İlmin gayesi Allah rızası insanlığa hizmet ve ilmin kendisinde bulunan manevî lezzettir. Zira ilim azizdir; sahibini aslâ zillette bırakmaz.

Bediüzzaman Said Nursi de bu konuda şunları kaydetmiştir:

“İmam-ı Şafii’den (r.a.) rivayet var ki ‘Hâlis talebe-i ulûmün rızkına ben kefalet edebilirim.’ demiş.” Bunun gerekçesini ise şu cümleyle ifade etmiştir: “Çünkü rızklarında vu’sat (genişlik) ve bereket vardır.”(bk. Kastamonu Lahikası s 201).

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi