Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- Hem bu dünyada hem de ahiret hayatı için nasıl çalışkan olurum?
- Başarılı olmak için neler yapmak lazım? Adım adım yazar mısınız?
- Bir de ben zekâ ve yetenekten ziyade daha çok çalışkanlığa inanıyorum ama biraz tembelim. Nasıl çalışkan bir insan olabilirim?
- İslam’da başarılı olmak için neler denmiştir?
- Bu arada ticaret tarım iş için değil de üniversite sınavına hazırlanacağım. Düzenli çalışan insan olmadığım için bu yıl düzenli ve çok çalışmak istiyorum.
Değerli kardeşimiz
Allah bizden ne dünyayı terk etmemizi ne de ahireti unutmamızı istiyor; Cenâb-ı Hak bizden dünyada İslâm’ın belirlediği helâl dairede dünyalık vazifelerimizi aksatmadan yapmamızı bu esnada da Allah’a karşı olan kulluk vazifelerimizi hakkıyla yerine getirmemizi istiyor.
Bu çizgide olursak âdeta uykuda dahi geçireceğimiz saatlerin ibadet hükmüne geçeceğini bize İslâm müjdeliyor.
İslâm’da belki kısa müddet için -bahusus Ramazan ayında bir müddet itikafa girmek gibi- nefis terbiyesi ve muhasebesi için inzivaya çekilmemize izin var ama toplumdan tamamen uzaklaşıp aile de kurmayıp ömrünü tek başına 24 saat ibadet halinde de olsa geçirmemize cevaz yoktur.
İslâm her konuda ifrat ve tefritten uzakta sırat-ı müstakimde olmamızı istiyor.
Bu açıklamalar doğrultusunda bir mümine düşen günlük işlerini şöyle tanzim etmektir:
Buraya kadar olanların hepsi günde ortalama 2 saatimizi alacaktır. Hiç kimse buna vakit bulamadığını söylemesin söylüyorsa kendisini sorguya çeksin;
- İşinde hiç mi kahve çay molası vermiyor? Kahveyi ve çayı farz namaza tercih ediyorsa diyecek bir şey yok.
- Evinde hiç mi boş boş TV seyretmiyor? Bu malayani işi gene namaz ve ilim öğrenmeye tercih ediyorsa ona da diyecek bir şey yok.
- Kişi günde kaç saatini cep telefonunda veya bilgisayarının başında gene malayani işlerle geçiriyor? Bu hiçbir faydası olmayan işleri gene tefekkürün önüne geçiriyorsa gerçekten ona da diyecek hiçbir şey yok.
İşin özü Allah’ın olmazsa olmaz namazı ile bir saat ve gene bir saat kadar “Allah benden ne istiyor bana demiş?” tarzı sorulara cevap aramak ilim öğrenmek ve tefekkür etmekle kazanacağımız sevap ve alacağımız ilahi destekle âdeta bütün günümüzü ibadet ediyormuşçasına geçirmiş olacağız.
Böylece Cenab-ı Hakk’ın da yardımını arkamıza aldıktan sonra dünyalık işlerimize konsantre olabiliriz hepsi helal dairede olmak kaydıyla;
- Çalışıyorsak günde 10 saat yol dahil ekmeğimizin peşine düşebiliriz.
- Talebe isek gene günde 6-8 saat derslerimize çalışabilir 2-4 saat ilave istirahat edebiliriz.
- Günde 1 saatimizi dolu dolu ailemize ayırabiliriz.
- Gene günde 1 saatimizi dostlarımıza arkadaşlarımıza hatta dinimizi tebliğe İslam'ın emirlerini ulaştırmaya ve yasaklarından sakındırmaya ayırabiliriz.
- Günde 1 saat toplam yemek yiyebiliriz bu esnada sohbet de edebiliriz.
- Günde 8 saat uyuyabiliriz.
Görüldüğü gibi günde 1 saat namaz 1 saat ilim ve tefekkür 10 saat çalışma 1 saat aile 1 saat dost ve arkadaş sohbeti 1 saat yemek ve 8 saat uyku = 23 saat hâlâ 1 saat boşumuz kalıyor.
Ama bir bakıyorsunuz ki bize zaman yetmiyor. Üstelik burada yazdıklarımızın da birçoğunu ya yapamıyoruz ya da yarım yamalak yapıyoruz.
İşte bu muhteşem sualiniz sayesinde hepimiz gördük ki aslında vaktimizi ne kadar boş ve faydasız özellikle de kabrin öbür tarafında hiçbir işimize yaramayacak manasız işlerle geçiriyoruz.
Gelin biz 1 saat namaz ve 1 saat ilim tahsili ve tefekkür ile başlayalım yardımı da sabırla ve ihlasla O’ndan isteyerek yukarıdaki verdiğimiz programa riayet etmeye gayret edelim…
Böyle bir program ve tevekkülle çok kısa bir süre içinde huzuru bulacağınıza bunun da otomatik olarak peşinden başarıyı getireceğine emin olabilirsiniz; hatta manevi makamınız yükseldikçe başarı kriterinizin de değişeceğini müşahede edeceksiniz emin olabilirsiniz.
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi