Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Bazı çevrelerce ilk insanların konuşma bilmedikleri iddia ediliyor bu doğru mudur?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Cevap

Değerli kardeşimiz

İnsanın ayrılmaz özelliklerinden biri de konuşmasıdır. Bu ise ilk insandan itibaren mevcuttur. Çünkü insanın ahsen-i takvimde yaratılışı yani iç ve dış varlığıyla en güzel bir şekilde oluşu bunu gerektirir. Bir diğer ifadeyle bütün kâinata serpiştirilen hikmetler insanda toplanmıştır.

Akıl düşünmekle göz görmekle kulak işitmekle dil ise konuşmakla hikmetli olabilir. Aksi hâlde bu azalar bulundukları yerlerde abes olurlar.

Dil; akıl ve kalbin ürettiği fikirleri anlatan ruhun hissiyatını aktaran bir vasıtadır. Kapı ve penceresiz bir ev ne ise göz kulak ve dilsiz bir akıl da odur. Çünkü göz ruhun dışa açılan bir penceresi olduğu gibi kulak da aklın ahizesi ağız ve dil ise manaların telaffuz şeklinde dışarıya çıkış kapısıdır. Buna göre ilk insanların konuşamadıklarını ileri sürmek o insanların büyük bir bunalım geçirdiklerini ve akıllarının kendi başlarına bir bela olarak verildiğini kabul etmek demektir.

Kur’an-ı Kerim’de ilk insan unvanını alan Hz. Âdem (as)’ın Cenab-ı Hak tarafından öğretilen eşya isimlerini saymak suretiyle meleklere üstün geldiğini okuyoruz (Bakara 2/53). Aynı zamanda ilk peygamber de olan Hz. Âdem (as)’ın vahiyle aldığı on sayfalık ilk İlahi emirleri çocuklarına anlatarak tebliğ ettiği de bilinen bir husustur.

İnsan Cenab-ı Hakk’ın muhatabıdır. İlk insan da bu lütfa mazhardır son gelen de...

Diğer taraftan dildeki konuşma istidadı İlahi kudretin azametini ilan eder. Nitekim dillerin ve renklerin değişik bir şekilde yaratılışı Kur’an’da kudret şahitleri olarak gösterilir. (Rum 30/22)

Şu hâlde insan konuşmadan mahrum olmamış dilsiz kalmamıştır. Ancak ilk insanlar başlangıçta bir aile denebilecek kadar az sayıdaydı ve bunların kullandıkları dil kendi zamanları ve ihtiyaçları ölçüsündeydi.

Ancak bugün dünyada konuşulan bütün dillerin Hz. Âdem (as)’ın çocuklarından kaldığını söylemek eksik olur. Zamanla bir dilden birkaç dil türemiş lehçe farklılıkları zamanla farklı bir dil hâline gelmiştir.

Mesela bugün Türkçe konuşan iki yüz milyonun üzerinde insan vardır. Fakat ayrı ülke kültür ve çevrede yaşamanın verdiği değişiklikler aslında bir olan Türkçe’nin Kazakça Kırgızca Çağatayca Uygurca Göktürkçe gibi telaffuzu konuşulması gibi bazı farklılıklar arz ederek ayrı bir dil hâline bürünmelerine sebep olmuştur. Asılları Latince olan Fransızca ve İtalyanca gibi Batı dilleri için de aynı şeyi söylemek mümkündür.

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi