Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕- O dönemde Hz. Aişe hayatta idi niçin ona verilmedi?
Değerli kardeşimiz
Hz. Hafsa validemiz; Ümmü’l-müminîn Hafsa bint Ömer b. el-Hattâb el-Adeviyye Hz. Ömer’in kızı ve Hz. Peygamber Efendimiz (asm)'in hanımıdır.
Kur'an-ı Kerim Resulullah Efendimiz (asm)'in vefatından hemen sonra Hz. Ebu Bekir (ra) döneminde Zeyd b. Sabit gibi bu konuda en yetkili kişiler tarafından toplanarak bütün sahabilerin kabul ve ittifakıyla kitap haline getirildi.
Asıl Ana Kur'an-ı Kerim denilen Mushaf Hz. Ebu Bekir’de kalıyordu. O vefat edince Hz. Ömer’de kalmaya başladı Hz. Ömer’in vefatından sonra da kızı Hz. Hafsa (ra) annemize teslim edildi.
Hz. Osman Kur'an’ın bir nüshasının çıkartılması için Zeyd bin Sabit Abdullah bin Zübeyr Said bin As ve Abdullah bin Haris bin Hişam’dan oluşan heyeti görevlendirdi. Bu arada Hz. Hafsa’dan da ondaki nüshayı geri vermek üzere istedi.
Hz. Osman’ın görevlendirdiği heyet onun emir ve talimatları doğrultusunda Kur'an nüshalarını çoğalttılar. Çoğaltılan nüshalar değişik İslam beldelerine gönderildi. Hz. Osman çoğaltma işlemi tamamlandıktan sonra Hz. Hafsa’dan aldığı Mushafı sahibine geri verdi. (Buhârî Fezailu’l-Kur'an 3; Zerkeşî el-Burhan 1/236; Zerkanî Menahilu l-irfan 1/252-253)
Okuma yazma bildiği anlaşılan Hafsa validemize yazıyı hanım sahabilerden Şifa bint Abdullah öğretmiştir. (Müsned VI 286; Saatî XVII 179)
Ayrıca Hz. Hafsa’nın hafız sahabilerden olduğu rivayet edilmektedir. (İbn Hacer Fethu’l-bârî VIII 669)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Kur'an-ı Kerim'in yazılması toplanması ve kitap haline getirilmesi ...
- Hz. Osman zamanında çoğaltılan Mushaflar hangi şehirlere ...
- Kur'an'ın ilk yazılmış nüshaları neden ortadan kaldırıldı? Kur'an'ın ...
Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi