Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Eski eserlerin kapağında yazılan kebikec ibaresinin nedeni nedir?

Oluşturulma tarihi: 31.01.2025 23:17    Güncellendi: 31.01.2025 23:17
Cevap

Değerli kardeşimiz

Kitapların genellikle ilk sayfasına “kebîkec” “yâ kebîkec” “yâ hafîz yâ kebîkec” gibi ibarelerle yazılan kelimenin Süryânîce’de haşeratı yok etmekle görevli bir meleğin veya kitap kurtları şeyhinin adı olduğu ve üzerine yazıldığı kitaba haşeratın o melekten korktuğu yahut şeyhlerinin adına saygı duyduğu için zarar vermediği rivayet edilir. Başka bir rivayete göre ise yine kitap kurtlarını etkileyen tılsımlı bir söz veya duadır.

Değişik kaynaklarda kebîkecin bir bitki olarak düğün çiçeği sarı çiçekli düğün otu keffü’s-sebu‘ kırlangıç otu kes-i vîran şecerü’d-defâdı‘ kibrit çiçeği kurbağa otu kurbağa ayası kâğıthâne çiçeği mastava çiçeği ranunculus asiaticus sarı çiçek sırtlan ayası sütleğen şakîk verdü’l-hub yırtıcılar ayası gibi karşılıkları da bulunmaktadır.

Kitapları haşeratın tahribinden korumak amacıyla Eski Çağlardan beri çeşitli tedbirler alındığı bilinmektedir. Bunun için bazı bitkilerin suyu veya yağı kullanılmıştır. Tıp yazmalarından elde edilen bilgilere göre "kebîkec"in zehirli bir bitki olması ve o bitkiden üretilen bir maddenin mürekkebe karıştırılıp yazı veya sadece "kebîkec" kelimesinin yazılmış bulunması ihtimali büyüktür. Bu var sayıma göre kebîkec önceleri ilmî temellere dayanan bir uygulamayken zamanla folklorik bir unsur bir inanç şeklini almıştır.(Tuba Çavdar DİA Kebikec Md. XXV 161-162.)

Selam ve dua ile...
İslami Destek Sitesi